10.10.2022

Gamze Akkuş İlgezdi, Hekimi Köleleştiren Yönetmeliğin İptalini İstedi

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DR. GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: “HEKİM, İNSANA HİZMET EDER, HASTANE PATRONLARINA DEĞİL!”

6 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’ndeki değişikliklerle, hekimlerin muayenehanesinde hizmet sunması bir kez daha sınırlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Bu yönetmelikle, hekimlerimizin mesleğini bağımsız olarak icra etmesi engellenmiştir. Hekimlerin mesleklerini serbest olarak icra edebilmeleri neden engellenmek isteniyor? Sağlık Bakanlığı bu yönetmeliğe neden ihtiyaç duyuyor? Sağlık sektörünü bitirdiğiniz böylesi bir dönemde, hekimlerimizi kontrol altında tutmak, disipline etmek ve köleleştirmek istediğinizin farkındayız. Unuttuğunuz bir şey var ki hekimden köle olmaz. Çünkü hekim bilim insanıdır ve insana hizmet eder; iktidarlara, bakanlara, hastane patronlarına değil!” dedi.

MUAYENEHANE HEKİMLİĞİ TEHLİKE ALTINDA

Yapılan düzenlemeyle muayenehanesinde hizmet sunan yaklaşık yedi bin hekimin, hastalarının tanı ve tedavisini özel hastanelerde yapabilmesi birçok koşula bağlanıyor. Bu koşulların özel hastaneler ve hekim tarafından yerine getirilmemesi halinde muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde hizmet sunması mümkün olamayacak. CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:

AMAÇ, HEKİMLERİ KONTROL ALTINA ALMAK

“Bu düzenleme ile şunu anlıyoruz; Sağlık Bakanlığı, hekimlerimizin mesleğini bağımsız bir şekilde icra etmesini istememektedir. Sağlık Bakanlığı ve özel hastaneler; kendilerinin belirlediği koşullarda çalışabilecek hekimler istemektedir. Oysa özel çalışan hekimlerin mesleğini serbestçe icra edebilmesi bir haktır.”

HEKİMLERE BAĞIMSIZ ÇALIŞMA ALANI TANINMIYOR

Dr. Akkuş İlgezdi, yönetmeliğin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni düzenleme ile muayene hekimlerinin, hastalarını özel hastane ve tıp merkezinde tedavi edebilmesi için o hastane ile yıllık sözleşme yapması şartı getirilmiştir. Sözleşme yapabilmesi için de ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması gerektiği düzenlenmiştir. Kadro boşluğu yoksa hastane, uzman hekimlerin branş kadro sayısının %15’i kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilecek ve o branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalayamayacaktır. Bu şu anlama geliyor: Türkiye genelinde her hastanede yeterli miktarda boş kadro bulunmadığına göre, hastaneler kadro sayısının %15 oranındaki hekim ile sözleşme yapabilecek ve sözleşme yapılacak hekim sayısı çok sınırlı kalacaktır.”

HEKİMİN SERBESTÇE ÇALIŞMASI NEDEN ENGELLENİYOR?

Söz konusu yönetmelikle muayenehane hekimlerine kısıtlamalar getirildiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Hekimlerin mesleklerini serbest olarak icra edebilmeleri neden engellenmek isteniyor?” diye sordu ve yönetmeliğin iptali için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Dr. Akkuş İlgezdi, “Daha önce defalarca söylediğimiz gibi meslek birlikleri, sendikalar, uzmanlık derneklerinin fikri alınmadan yapılan bu tür değişiklikler kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum. Muayenehane hekimliğine büyük bir darbe vuran bu yönetmeliğin bir an önce iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.

AMELİYAT İPTALLERİ BAŞLADI BİLE…

Yönetmelik nedeniyle şimdiden ameliyat iptallerinin başladığına dikkat çeken Dr. Akkuş İlgezdi, “Yönetmeliğe uyulmadığı takdirde hekimlere ve özel hastanelere para cezası ve geçici faaliyet durdurma cezaları verilecektir. Bu sebeple daha şimdiden bazı illerden, önceden planlanmış bazı ameliyatların iptal edildiğinin haberlerini almaya başladık” şeklinde konuştu.

SAĞLIK HİZMETİ BEDELİNİ HASTA KARŞILAYACAK

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık gereksinimlerine yanıt veremediğini ve insanların sağlık hizmetine erişmekte zorluklar çektiğini dile getiren Dr. Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti: “Son haftalarda devlet hastanelerinin tatil günlerinde hizmet sunması ve özel muayenehanelerin hizmetlerinin kısıtlanması gibi düzenlemelerle, sağlık sistemindeki yapısal sorunlar çözülemez. Hekimlerimiz, hastalarının tanı ve tedavisini; hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edilmemek koşuluyla, özel hastanelerde yapabilmesi, tedavi edici hizmetlerle ilgili sorunların çözümüne katkı sağlamaktan uzaktır.”