14.03.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: TANZİM DEDİLER, ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜLER, ELMA ÜRETİCİSİNİ BİTİRDİLER

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: TANZİM DEDİLER, ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜLER, ELMA ÜRETİCİSİNİ BİTİRDİLER
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "Tarım Bakanı Denizlili elma üreticisini duymuyor!"dedi.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan ve yıllık yaklaşık 145 bin ton elma üretimiyle Türkiye'nin elma üretiminde 4.sırada yer alan Çivril’de, elma üreticileri perişan… CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çivril’de elma üreticilerini ziyaret etti, sıkıntılarını dinledi. Türkiye’nin elma ihracatının çok büyük bölümünü karşılayan Çivril’de tonlarca elmanın üreticinin elinde kaldığını söyleyen Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; çiftçinin vergiler altında ezildiğine, tanzim adı altında getirilen uygulamanın üreticiye de ülke tarımına da işletmeciye de hiçbir fayda getirmediğine dikkat çekti. Soğuk hava depolarını ziyaret eden Milletvekili Biçer Karaca, “Tarım Bakanı elma üreticisinin sesini duymuyor! Diyerek Denizlili çiftçiler için desteğin şart olduğunu ifade etti.
İşte tonlarca elması ihraç edilmek yerine depolarda bekleyen Çivrilli elma üreticilerinin isyanı!
MATEMATİK ŞAŞTI, GEL DE ÇIK İŞİN İÇİNDEN!
Emirhisarlı üretici Veli eren Özen “650 liraya sattığımız 300 kiloluk elmaları bu yıl 400-450 liraya ancak satabiliyoruz. O da satılmıyor, soğuk hava depolarında elimizde kaldı çaresiziz.” diyerek AKP’nin üreticiye yüklediği maliyet ve yüklere isyan etti:
Geçen yıl 87 liradan aldığımız gübre bu yıl 160 lira oldu.
Geçen yıl 4400 liraya aldığımız mazotun ton fiyatı şu an 6400 TL
Geçen yılki 50 liralık olan ilaç (ki 30 kez ilaç atılıyor elmaya) bu yıl 200 TL
Elmanın kalbi olan göztaşı geçen sene 10 kilosunu 90 liraya alıyorduk şu an 200 TL
Geçen yıl 650 liraya sattığımız elma bu yıl 400 Lira…
Geçen yıl 110 lira ödüyordum bu yıl soğuk hava depo işletmecisine 180 lira kira ödüyorum.
Geçen yıl 37 kuruş ödediğimiz elektriğin kw’ına bu yıl 71 kuruş ödüyoruz. Depo işletmecisi de zor durumda, ne yapsın. Köylü nasıl çıkacak işin içinden biz bilmiyoruz!
Tanzim dediler biz hiçbir faydasını görmedik. Sözde tanzim için 4 bin ton Denizli’den elma alınacak dediler daha bir kilo tanzime elma gitmedi!
HALİMİZ DUMAN, HERKES PERİŞAN!
6400 TL’ye mazot kullanıyorum, devlet bize ucuza mal ettirsin ki tüketiciye ürünü ucuza sunalım. 2 TL’ye satarsam kazanacağım ama 1.30’a ancak satabiliyorum. Mazot desteği çıkarsın, vergiyi kaldırsın. Tarım Kredi’ye yüzde 40 faiz ödüyoruz, 10 bin lirayı 9 ay sonra 14 bin TL olarak ödüyoruz. Bir tane destek göremiyoruz. 2000 ton elma var, Mart’ın 15’i gelmiş ne zaman satılacak bu elmalar? Erik çıktı şeftali çıktı bu elmaları nasıl satacağız? İhracata destek yok. Bu ülkenin % 80’i çiftçi… Çiftçilik olmazsa bu ülkede hiçbir şey olmaz. Çiftçiye destek verilecek ki ülke kalkınsın. Halimiz duman… Bizde para olmazsa ilaç satan da parasını alamıyor. Üreticinin durumu vahim, işletmeciler de, soğuk hava depocuları da, ilaç gübre satan da krizde… Çiftçi yalnız, çiftçinin arkasında kimse yok!
ORTADOĞU’YU MEZAR DEĞİL PAZAR GÖRMELİYİZ
“Ortadoğuyu mezar değil Pazar olarak görmemiz lazım” diyen bir başka elma üreticisi Mehmet Ali Ceylan ise sıkıntıları şöyle ifade etti: “Ülkeyi yönetenlerin çıkıp kararları almaları gerekiyor, çiftçiyi desteklemeleri gerekiyor. Elektrik parasını, ilaç ve gübre parasını ödeyemez hale geldik. Yevmiyeye giden arkadaşlarımız parasını alamıyor. Bunlar hep üreticilerin üstüste binmiş sorunları”
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISINDAN TARIM BAKANI’NA: ELMA ÜRETİCİSİNİ DUYMUYOR MUSUNUZ!
Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ülke tarımını ithalata dayalı hale getiren anlayışın üreticiyi düşürdüğü duruma dikkat çekti ve Tarım Bakanı’na Denizli’den çağrı yaptı: “Martın 15’i gelmiş Çivril’de elma kasaları dolu, tüm soğuk hava depolarında tonlarca elma kalmış durumda… Yeni dönem başlıyor ancak Çivrilli çiftçilerimiz, elmasını satıp borcunu ödeyemediğinden yeni destek de isteyemiyor. Üretici gübre alacak, ilaç alacak, ama elmalarını satamadığı için elma kasaları başında kara kara düşünmeye başladı. Yurtdışına ihracat yapacak olanların önü açılsın. Tek istekleri var bizi yönetenler üreticiyi desteklesin, ihracat yapacak olanlara teşvik verilsin! Bu ülkeyi yönetenler, Tarım Bakanı çiftçilerin, elma üreticilerinin sesini duymuyor mu!