24.02.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI EMRE: TÜRKİYE’DE LİYAKAT DEĞİL AHBAP-ÇAVUŞ İLİŞKİSİ GEÇERLİ!

Emre: “Bugün geldiğimiz noktada liyakat bir kenara itilmiş, yönetim ahbap-çavuş ilişkilerini temel almış ve devlette kurumsal işleyiş rafa kaldırılmıştır. Oysa işe alımlarda liyakat, etkili, verimli ve yolsuzluktan uzak bir kamu sektörünün inşa edilmesinin bütüncül ve ayrılmaz bir parçasıdır!”

SİYASİ AMAÇLI TARAFGİRLİK UĞRUNA ATAMALAR!
Türkiye’de kamu hizmetlerinde ve kamusal işleyişte yaşanan aksaklıkların en önemli sebebinin liyakatsiz atamalar olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre yaptığı yazılı açıklamada, saraya yakın çevrelerin, sırf siyasi amaçlı tarafgirlik uğruna atanmalarının liyakate uyulmamasından dolayı olduğunu belirtti. Liyakat ile yapılmayan atama ve görevlendirmelerde adaletin ve vicdanların da incineceğine vurgu yapan Emre şöyle dedi: “Tarafgirlik uğruna atananlar bulundukları kuruma değil, kendilerini atayan bağlantılarına sorumluluk hissederler. Ayrıca siyasi ya da kişisel yakınlığa göre görevlendirilmiş kişilerin görev aldıkları süre boyunca kendi kişisel kazançlarını en üst düzeye  çıkarmak istemeleri ve bu nedenle de kuralları çiğnemeye eğilimli olmaları da mümkündür.” 
HAMİLİ KART YAKINIMDIR MANTIĞI İLE İŞE ALINIYOR
Kamu hizmetlerinin adaletli, verimli ve bir düzen içerisinde işler olabilmesinin liyakat ilkesi  ile mümkün olabileceğini ifade eden CHP’li Emre; “ Bugün uygar dünyada etkin, verimli ve adil kamu hizmeti varsa bu liyakat ilkesi ile mümkün olmaktadır. Liyakat ilkesi ülkemizde de Anayasa ve kanunlarımızda yer almasına rağmen uygulamada yoktur. Kamuda liyakat göz ardı edilmekte, işin ehli yerine “hamili kart yakınımdır” mantığı ile işe alımlar gerçekleştirilmektedir. Nerdeyse işe alımlarda gerekli kriterlerin göz ardı edilip kişiye özel ilana çıkıldığı bir dönemden geçmekteyiz” dedi.
DEMOKRATİK ÜLKELERİN EN TEMEL ÖZELLİĞİ LİYAKATTİR!
Liyakat ilkesinin demokratik ülkelerin en önemli karakteristik özelliklerinden olduğunu ifade eden Yunus Emre açıklamasına; “Türkiye’de bugün yeterince uygulanmamakta ve kurumsal işleyişten uzaklaşılsa da Avrupa Konseyi,  AGİT ve OECD gibi uluslararası örgütlerin birçok tavsiye kararlarında liyakat ilkesine özel vurgu yaptıkları görülmektedir. Kamu hizmetinde bulunan personelin tarafgirlik ve partizanlıktan uzak bir şekilde hizmetlerini sürdürmeleri ve işin ehline verilmesi birçok metinde kayıt altına alınmıştır. Türkiye’nin de üyesi olduğu bu kuruluşların aldıkları tavsiye kararların uygulanması beklenmektedir” sözleri ile devam etti.
LİYAKAT KAMUDA YOZLAŞMA VE YOLSUZLUKLARI DA ÖNLER!
Türkiye’nin Avrupa Konseyi,  AGİT ve OECD üyesi bir ülke olduğunu belirten Emre sözlerine şöyle sonlandırdı: “Bu kuruluşlar, kamusal alanda verilen hizmetlerin tarafgirlikten uzak, şeffaf, hesap verebilir olması, kamu görevlilerinin işin niteliğine göre seçilmesi gerektiğine dair liyakati temel alan tavsiye kararlara sahipler. Bu bağlamda, alınan tavsiye kararları, üye ülke olarak Türkiye’nin yerine getirmesi beklenen yükümlülüklerdir. Ayrıca ülkemizde liyakat ilkesi esas alınıp uyguladığında kamuda yozlaşmanın ve yolsuzlukların da önüne geçilecektir.”