11.01.2017
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BÜLENT TEZCAN TBMM GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Tezcan, "Sadece bir ısrar ve hırsın bedeli, bu milletin dış borcunun bu kısa süre içerisinde en az 277 katrilyon lira artması demek; bu, doğacak çocuklarımızın da borcunu artıran ve geleceğini ipotek altına alan bir anlayış."
dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Anayasa Değişikliği Kanun Teklifine ilişkin şöyle konuştu:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bakın Anayasa değişiklik teklifini görüşüyoruz. Bu konuda iktidar kanadının, AKP’nin bir ısrarı var bunu geçirme konusunda, yasalaşması konusunda değişikliğin. Bugün doların geldiği rakam 3,93 en son aldığım, buraya çıktığında daha da yükselmiş olabilir bilmiyorum ama buraya çıkmadan önce 3,93 lira dolar kuru, euronun kuru 4,11 lira yani döviz her gün hızlanıyor, ateşi yükseldi. Bu tartışmanın başladığı günden itibaren döviz doludizgin, milletin zararı diplere vurmuş, perişan olmuş ama biz ısrarla bu tartışmayı sürdürüyoruz. Ben bu ısrarı anlamıyorum. Bu tartışmanın başladığı günden bu yana, yani hani bir söz vardı ya, 15 Temmuz’dan sonra bu tartışmayı yeniden gündeme getiren "Getirin teklifinizi görüşelim." sözü vardı ya, o sözün söylendiği günden bu yana dolardaki artış, dövizdeki artış nedeniyle Türkiye’nin dış borcundaki artış en az 277 milyar lira, eski parayla 277 katrilyon lira. Bu para bu milletin cebinden çıkıyor değerli milletvekilleri, bu milletin cebinden çıkıyor. Sadece bir ısrar ve hırsın bedeli, bu milletin dış borcunun bu kısa süre içerisinde en az 277 katrilyon lira artması demek; bu, doğacak çocuklarımızın da borcunu artıran ve geleceğini ipotek altına alan bir anlayış.

Şimdi, bu anlayışı geçirmek için birçok şey yapılıyor "Hayırcı milletvekilleri var." deniliyor, "hayır" diyecek olanlar, rahatsız olanların olduğu söyleniyor. Kulislerde bir söylenti var, ben ihtimal vermiyorum, ben milletvekillerimizin de böyle bir söylentiye itibar edeceğini, şantaja itibar edeceğini zannetmiyorum ama bu söylentiyi paylaşmakta da yarar var. Deniliyormuş ki "Eğer bu anayasa değişikliği geçmez ise AKP erken seçim yapar; dolayısıyla milletvekilliğiniz de biter. Onun için bu anayasa değişikliğinin geçmesi lazım." Erken seçim olmamasının güvencesini de şöyle koyduk diyorlarmış: "Geçici 21’inci maddeye seçim tarihini "3 Kasım 2019" diye koymuşlar. Aslında âdetten değildir, bu çok ilginç bir şey hiçbir anayasa değişikliğine seçim günü konulmaz. "Bunu koyma sebebimiz -tereddütle milletvekillerine söylüyorlarmış- Anayasa’da bu yazdığı için, bu geçtikten sonra AKP istese de erken seçim kararı alamaz. Alması için Anayasa’yı değiştirmesi gerekir, bunun için de üçte 2 oy çokluğuna ihtiyaç var. Mecliste de üçte 2’yi bulamaz." diyorlarmış.

Şimdi, ben milletvekili arkadaşlarımızın buna itibar edeceğine ihtimal vermiyorum. Kaldı ki, milletvekilliği koltuğu için demokrasinin feda edilebileceğini de düşünmüyorum. Ama başka bir şey var, bir tuzağı anlatmakta yarar var. Eğer olur da aklı karışan milletvekilleri varsa, bu bir tuzak, böyle bir şey yok. Bu değişiklik geçse dahi altı ay sonra seçim yapmak üzere AKP yine karar alabilir, hem de üçte 2’yle değil basit çoğunlukla, yani 139 kişiyle de karar alabilir; bunu bilmenizde yarar var. Çünkü Anayasa’da erken seçimi düzenleyen madde, 77’nci madde. 77’nci madde, ilk seçim tarihinde yürürlüğe giriyor. O madde, basit çoğunlukla erken seçim kararının alınabileceğini düzenliyor. Yani, bu hüküm yürürlüğe girse bile mevcut 77’nci maddeye göre Meclisteki çoğunluk, basit çoğunluk, AKP’nin mevcut çoğunluğu da erken seçim kararı almaya yeter. Geçici 21’inci madde bunu önleyecek bir madde değildir. Bir tuzak var, bir.

2’ncisi: Kaldı ki bir başka şifre var, anahtar var. "67’nci maddenin son fıkrası hükmü uygulanmaz." diye hüküm konuyor buraya. İki buçuk sene sonra yapılacak seçimde 67’nin son fıkrasındaki "Bir yıl içerisinde seçim kanunları uygulanmaz." hükmünü askıya almanın bir mantığı var mı seçim iki buçuk yıl sonra olacaksa? Demek ki hazırlık belli. Yani, olur da tereddüt eden milletvekilleri varsa onlara duyurulur.

Teşekkür ediyorum, sağ olun.

CHPnet

SİTELERİ