25.07.2024

Yankı Bağcıoğlu: “Levent’lerin Ruhunu Taşıyan Kahraman Ertuğrul Tank Çıkarma Gemisi Müze Gemiye Dönüştürülmelidir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı vesilesiyle ERTUĞRUL Tank Çıkarma gemisinin müze gemi olarak halkın ziyaretine açılması gerektiğini söyledi. Bağcıoğlu, "Levent’lerin ruhunu taşıyan kahraman ERTUĞRUL Tank Çıkarma gemisi, Kıbrıs kahramanı deniz piyadelerimizle ve Levent’lerimizle bütünleşmiş bir simgedir. Bu geminin Yavuz Çıkarma Plajı'nda sergilenmesi, tarihimizin ve milli hafızamızın canlı tutulması açısından büyük bir değere sahiptir" dedi.

Bağcıoğlu açıklamasında şu hususlara yer verdi:

“Müze gemi kavramı, gemiler kadar eski bir kavramdır. Genellikle ülkelerinde büyük kahramanlık gösteren gemiler, sahip olunan aidiyet duygusuna paralel olarak müze gemilere dönüştürülmüş ve halkın ziyaretine açılmışlardır.

Bu gemiler, şanlı tarihleri boyunca ülkelerine hizmet eden ve şehit düşenlerin anısına dikilen birer anıt gibidir.

Müze gemiler aynı zamanda haysiyetin, ahlâkın, görev bilincinin ve cesaretin tüm denizciler için ortak payda olduğu manevi duyguları da gemiler hizmet dışına ayrılsa da canlı tutmaktadır.

Müze gemiler, okul, kurum ve kuruluşlar ile çok sayıda kişinin günlük ziyaretleriyle yaşayan birer eğitim alanı olmakta, geminin ulusal amacının yanı sıra eğitim misyonunu da yerine getirmektedir.

Ülkemizde de hizmet dışına ayrıldıktan sonra müze gemiye dönüştürülmüş gemiler bulunmaktadır.

Ancak müze gemilerimize baktığımızda deniz harp tarihimize adını altın harflerle yazdıran gemilerimizi maalesef görememekteyiz.

HAMİDİYE Kruvazörü, YAVUZ Muharebe Kruvazörü, SAVARONA ve ERTUĞRUL gemileri, verdikleri hizmetle müze gemi olmayı fazlasıyla hak etmiş gemilerdir.

Bugün HAMİDİYE ve YAVUZ gemileri için yapılabilecek bir şey yoktur ancak geçtiğimiz günlerde 50. yılını kutladığımız Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan ve geçmiş dönemde müze yapılmasına yönelik çalısmalara başlanan ancak bir müddet sonra bu çalışmalar bilinmeyen bir nedenle durdurulan, kahraman ERTUĞRUL Tank Çıkarma gemisi müze gemiye dönüştürülmeli ve Yavuz Çıkarma Plajı'nda sergilenmelidir. Ertuğrul gemisi Kıbrıs kahramanı deniz piyadelerimizle, Levent’lerimizle bütünleşmiştir. Bundan büyük bir hatıra olamaz.

Atamızın yadigarı olan SAVARONA'nın faal hale getirilme çalışmaları da önemlidir. Ancak yaşı, idame zorlukları, idame masrafları ve Atatürk ile özdeşleşmesi dikkate alındığında; müze gemi olarak kullanılması ve tüm Türk limanlarını bir plan dahilinde ziyaret etmesi daha uygun olacaktır.

Unutulmamalıdır ki hafıza mekânla hatırlar. Biz bu mekânları yitirdikçe hafızamız da yok olmaya mahkûmdur.”