17.11.2022

Orhan Sümer: Dağıtım Şirketinin Borcu Olunca Sorun Yok, Vatandaşın Borcu Olunca Elektirik Yok

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Enerji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde gerçekleştirdiği konuşmayla elektrik dağıtım şirketlerinin ödemediği borçlarını ve son bir senede artan faturaları gündeme taşıdı.

Orhan Sümer, “Yandaş şirket devlete olan borcunu ödemediği zaman sorun olmuyor da Vatandaş faturasını ödeyemediği zaman neden elektriğini kesiyorsunuz?” dedi.

Sümer, Enerji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Ülkemizde Elektrik Dağıtım Şirketleri AKP iktidarları döneminde özelleştirilmiştir. Ancak kayıp kaçak bedeli azalsın, daha kaliteli ve ucuz enerji sağlamanın önü açılsın diye desteklenen, elektrik dağıtım şirketlerinin birçoğu batmak üzeredir, devlet bankalarından aldıkları krediler ile ayakta durmaya çalıştıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Sayın Bakan Sayıştay Raporlarına göre 2019 yılında elektrik satışı yapan 174 şirketten, 41’i devlete yatırması gereken parayı hiç ödemedi 15 şirket ise eksik veya gecikmeli ödedi. 2020 yılında elektrik satışı yapan 197 şirketten; 37’si hiç ödeme yapmadı, Ayrıca parayı yatırmayan veya eksik yatıran şirketlerin yatıracağı tutarların tam olarak tespiti Bakanlıkça yapılamıyor, 21 elektrik dağıtım şirketinin 2016-2020 yılları arasındaki 117 milyon 484 bin liralık ar-ge harcaması, kanuna aykırı olarak vatandaşlardan tahsil edildi. Şimdi size soruyorum; şirketlere tanıdığınız bu ayrıcalığı vatandaşlara neden tanımıyorsunuz? Yandaş şirket devlete olan borcunu ödemediği zaman sorun olmuyor da vatandaş faturasını ödeyemediği zaman neden elektriğini kesiyorsunuz?

ADANA’DA SON 5 SENEDE 378 BİN 928 ABONENİN ELEKTİRİĞİ KESİLDİ

Memleketim Adana’da Son 5 sene içerisinde toplamda 378 Bin 928 elektrik abonesi müşterisinin zamanında ödeyemediği için elektrikleri kesilmiş. Üzerine bir de bu vatandaşlardan açma kapama bedeli alınmış. Sayın Bakan, açma – kapama ücreti nedir? Herhangi bir alt yapı yenilemesi, elektrik saatinin değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu mu? Yazılı soru önergesine böyle bir durum yok diye cevap verdiniz, demek ki bu sadece vatandaştan para almanın bir yöntemi olarak kullanılıyor. O zaman vatandaşın üzerindeki bu yükü kaldırmak için daha ne bekliyorsunuz.

ESNAFIN ELEKTRİK FATURASI BİR SENEDE 3 KAT ARTTI

Bakın bu elimde görmüş olduğunuz Adana’da ufak bir işletmeye ait elektrik faturasının düzenlenmiş örneğidir. Memlekette hiçbir sorun yokmuş, ekonomi çok iyi gidiyormuş gibi gösteriyorsunuz ya işte bu fatura vatandaşın gerçeklerinin öyle olmadığını ispatlıyor. Geçen sene eylül ayında 1.815 lira gelen elektrik faturası, bu sene eylül ayında 6 bin 33 lira olarak geliyor. Kullanım oranı aynı, dükkan aynı, işletmeci aynı, ancak gelen fatura 3 katından daha fazla… Bunun gibi yüzlerce örnek var Sayın Bakan, bu mudur vatandaşa sağladığınız hizmet?