12.07.2024

Deniz Yücel: “AKP Hükümetinin Artık Halk Nezdinde Vizesi Dolmuştur”

CHP Parti Sözcüsü Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, 22 yıllık AKP ve Erdoğan iktidarı döneminde Türk lirasının her geçen gün değer kaybettiğine değinerek, “Türk Lirası’nın satın alma gücü ne kadar düştüyse Türkiye Cumhuriyeti Pasaportunun vize alım gücü de o kadar düştü” dedi. Sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, AKP hükümetinin artık halk nezdinde vizesinin dolduğuna dikkat çeken Yücel, şunları söyledi:

2013’TEN BU YANA, 619 MİLYON EURO VİZE ÜCRETİ ÖDEDİK

“22 yıllık AKP ve Erdoğan yönetiminin Türk Lirası’nın değerini ne hale getirdiğini her gün acı bir şekilde yaşıyoruz. Türk Lirası’nın satın alma gücü ne kadar düştüyse Türkiye Cumhuriyeti Pasaportunun vize alım gücü de o kadar düştü. Schengen istatistiklerine göre; Vize serbestisinin konuşulmaya başlandığı 2013 yılından bu yana, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları tam 619 milyon Euro vize ücreti ödedi.

Bugünkü kurla 22 milyar liradan fazla bir para Schengen vizesi için vatandaşlarımızın cebinden çıktı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 170 bin vize başvurumuz reddedildi. Aralarında Almanya, Yunanistan ve Fransa’nın da olduğu en fazla vize başvurusu reddeden ülkelerin, vatandaşlarımızdan topladığı vize başvuru bedeli 468 milyon TL. Parayı bastırana vatandaşlık dağıtan AKP ve Erdoğan yönetimi bir de bu vatandaşlara ad soyad değiştirme hakkı verdiği için, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden vatandaşlarımız vize alamıyor.”

PASAPORT, VİZE, PARA BİRİMİ TIPKI BAYRAK GİBİ BİR ÜLKENİN EGEMENLİK SEMBOLLERİDİR

“Aralarında sanatçılarımız, sporcularımız, akademisyenlerimiz, iş insanlarımızdın da olduğu birçok vatandaşımız müsabakalara, konferans ve seminerlere, fuarlara katılmak için dahi vize alamıyorlar. Yurttaşlarımızın vize başvurularına en fazla ret veren Almanya, Fransa, Yunanistan ve Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşları ülkemize pasaportla, vizeyle değil kimlikleriyle hatta ve hatta süresi geçmiş kimlikleriyle dahi gelip kalabiliyorlar. Pasaport, vize, para birimi tıpkı bayrak gibi bir ülkenin egemenlik sembolleridir. Ülkelerin onurudur. Paramızı pul edenler, pasaportumuza not defteri muamelesi yaptıranlar bilerek ve isteyerek, kasten ve alenen milli onur ve haysiyetimizi ayaklar altına almıştır. Şimdiye kadar hiçbir hükümet Türk Pasaportunun değerini AKP hükümetleri kadar düşürmemişti. Şimdiye kadar hiçbir hükümet dünya kamuoyu nezdinde ülkenin imajını bu kadar sarsmamıştı. AKP hükümetinin artık halk nezdinde vizesi dolmuştur. Ekonomiden sağlığa, güvenlikten dış politikaya kadar, uçurumun kenarına getirdiğiniz ülkemizi size rağmen yeniden ayağa kaldıracağız.”