18.04.2023

CHP Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu, ‘Bay Kemal’in Tahtası’nda 50 Üretim Üssünü Anlattı

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu:

-“9 özel ekonomi bölgesinde 50 üretim üssü kuracağız. Çip teknolojisi, Biyoteknoloji, Savunma Sanayi ve Ar-Ge, Gemi Sanayii, Sağlık ve Medikal Araştırmalar, Nanoteknoloji, Lojistik, Bilişim, Otomotiv Yedek Parça, Petrokimya, Hazır Giyim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Sanayi üsleri kurulacak.”

Hesabımızı yaptık. 100 milyar dolarlık özel sektör yatırımının gelmesini sağlayacağız. Şu çok açık, yabancı sermayeli yatırımlar için Türkiye’den daha verimli başka bir ülke yok. Bu bölgeler, beş yıl içinde kendi amortismanını sağlayacak noktaya gelecekler.”

-“‘Bir üretim seferberliği başlatıyoruz’ dedim. Artık tüm Türkiye üretecek. Planlamayla, Türkiye’yi büyüten akılla, el birliğiyle bu büyük üretim dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Ve sonunda zenginleşen halkımız olacak.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu akşam sosyal medya hesabından, “Bay Kemal’in Tahtası! Evet yatırım parası da var, projelerimiz de var, şampiyonlar ligi insan kaynağımız da…” notunu düşerek paylaştığı videoda şu açıklamalarda bulundu:

“Merhaba sevgili halkım, bugün oluşturacağımız özel ekonomi bölgelerinde kurulacak 50 üretim üssünü anlatacağım.

Hadi başlayalım.

9 özel ekonomi bölgesinde 50 üretim üssü kuracağız. Bu 50 üretim üssü, hem ekonomi bölgelerindeki fabrikalarımıza makine, ekipman, ara malı, yedek parça üretecekler hem de ihracat yapacaklar.

Bu özel ekonomi bölgeleri ne mi yapılacak? 12 ana alan, tam 12 ana alanda yerli, inovatif yani yenilikçi ve katma değer yaratan üretim gerçekleştirilecek. İşsizliğe son verecek, yüksek istihdam fırsatı oluşacak.

Sayıyorum;

Çip teknolojisi, Biyoteknoloji, Savunma Sanayi ve Ar-Ge, Gemi Sanayii, Sağlık ve Medikal Araştırmalar, Nanoteknoloji, Lojistik, Bilişim, Otomotiv Yedek Parça, Petrokimya, Hazır Giyim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Sanayi üsleri kurulacak.

Üretim üsleri; kentlerimizin işgücü niteliği, coğrafi konumu, sahip olduğu hammadde gibi kriterlere göre belirlenecek. Tarım ve hayvancılık dışındaki üsleri özel sektör işletecek. Bu üsler uygun fiyatlı enerji imkânından yararlanacaklar. Üretim üslerinde faaliyette bulunan şirketler ve çalışanlar önemli vergi teşviklerinden yararlanacaklar. Üretim tesislerimiz, planladığımız ulaştırma ağı çerçevesinde hem birbirlerine, hem limanlarımıza, hem de stratejik küresel pazarlara çift hatlı demir yolu ağı ile bağlanacak.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep üretim tesislerinde üretilecek inşaat malzemeleri tesislerine, normal avantajların yanı sıra ek özel teşvikler vereceğiz. Yeni nesil inşaat malzemelerini yerinde, kaliteli ve ucuza üretecek; deprem konutları ile işyerlerini daha hızlı ve daha uygun maliyette inşa edeceğiz.

Hesabımızı yaptık. 100 milyar dolarlık özel sektör yatırımının gelmesini sağlayacağız.

Şu çok açık, yabancı sermayeli yatırımlar için Türkiye’den daha verimli başka bir ülke yok. Bu bölgeler, beş yıl içinde kendi amortismanını sağlayacak noktaya gelecekler.

‘Bir üretim seferberliği başlatıyoruz’ dedim. Artık tüm Türkiye üretecek. Planlamayla, Türkiye’yi büyüten akılla, el birliğiyle bu büyük üretim dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Ve sonunda zenginleşen halkımız olacak.

Türkiye’nin batısında belli kentlerimize yoğunlaşan, ülkenin geri kalanının görmediği yatırım ve üretim iklimini biz Türkiye’nin tamamında sağlayacağız, yaygınlaştıracağız. Anadolu’nun gençleri göç etmek zorunda kalmayacak. Artık o günler bitecek. Artık Anadolu’dan değil metropollerden Anadolu’ya göç başlayacak. Kentlerimize üretim, iş ve canlılık gelince buralarda sosyal hayat da canlanacak. Türkiye zenginleşecek, Türkiye kazanacak.

Türkiye’yi kalıcı refaha ulaştıracak projelerimizi anlatmaya devam edeceğiz.

Merak etmeyin, geliyoruz.

Sana söz.

Sağlıcakla kalın.”