05.11.2019

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, SURİYE POLİTİKASI'NDAKİ 7 STRATEJİK HATAYI AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 maddeden oluşan, "Suriye'de Stratejik Hatalar" açıklaması:
1) Suriye’nin uluslararası konumunu göz ardı etmek ya da iyi okuyamamak…
Ak Parti dış politika icraatlarında Dışişleri Bakanlığı’nı adım adım hem devre dışı bırakmış, hem de Bakanlığı liyakatsiz kadrolarla doldurmuştur. Bu süreç Türkiye’nin Ortadoğu’da maceracı bir politikaya sürüklenmesinin nedenlerinden biri olmuştur.

2) Emperyal güçlerin taşeronluğuna soyunmak…
Üzülerek ifade edelim ki, Türkiye, “Suriye’ye demokrasiyi getireceğiz” söylemi ile emperyal güçlerin Ortadoğu’daki taşeronluğuna soyunmuştur. Açıkça söylemek gerekirse, Türkiye, dış güçlerin Suriye’yi parçalama planlarına dâhil olmuştur… Örneğin, emperyal güçlerin talebi doğrultusunda Türkiye üzerinden Suriye’ye silah sokulmuştur. Bu yanlış politika aynı zamanda Türkiye’yi, Suriye’de vekâlet savaşlarının taşıyıcısı konumuna getirmiştir.

3) Türkiye üzerinden teröristleri Suriye’ye göndermek…
Dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den IŞİD’e katılan on binlerce militanın ve ailelerinin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmesine göz yumulmuştur. Bu acı gerçek, yabancı basında Türkiye için “cihat otobanı” ifadelerinin kullanılmasına yol açmıştır. 

4) Musul Başkonsolosluğunun basılmasına edilgen, usulen tepki vermek…
Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu IŞİD terörü örgütü tarafından 11 Haziran 2014 tarihinde basılmış ve 48 Konsolosluk çalışanı 101 gün süre ile alıkonulmuştur. Uluslararası anlaşmalara göre ülke toprağı kabul edilen Musul Başkonsolosluğunun basılarak 48 konsolosluk çalışanının alıkonulmasına rağmen Türkiye, IŞİD terörüne karşı maalesef kararlı bir tutum sergileyememiştir.

5) Suriye’deki Türkiye’ye ait vatan toprağını terör örgütü IŞİD'e terk etmek…
Türkiye, IŞİD terörü ile etkin mücadele etmemiştir. IŞİD’in Süleymanşah Türbesinin boşaltılması tehdidine boyun eğilmiş, Süleymanşah Türbesi IŞİD’den topraklarımız terk edilerek kaçırılmıştır. Türkiye, kendi topraklarını terör örgütüne karşı koruyamayan ve daha acı olanı toprağını terör örgütüne terk eden bir ülke konumuna düşmüştür.

6) IŞİD terörü ile mücadele etmemek ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü riske sokmak...
Türkiye, çok haklı olarak IŞİD'le mücadeleyi öncelikli hedef olarak gündemine alsaydı ve bu mücadeleyi verseydi, Birleşmiş Milletler’deki konumu güçlenecek ve ayrıca insanlığa sağladığı büyük yararlarla, dünyanın gözünde olumlu anlamda çok farklı bir yerde olacaktı. Maalesef bu görülememiştir… 

7) Haklıyken, haksız duruma düşürülmek…
Türkiye’nin terörle mücadelesine en büyük zararı bizzat Ak Parti iktidarı ve O’nun Genel Başkanı vermektedir. Terörle mücadele gerekçesiyle girişilen “Barış Pınarı Harekâtı”nı, uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye’nin güvenliği için yapılan bir operasyon olduğunu anlatmak yerine, bir “fetih” söylemiyle dünyaya anlatmaya kalkmıştır. Bu söylem maalesef ülkemizin terörle mücadele konusundaki çabalarının meşruiyetine ve inandırıcılığına büyük zarar vermiştir.