CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, ÖZEL HAREKAT DAİRE BAŞKANLIĞINI ZİYARET ETTİ
Ankara Gölbaşı Polis Özel Harekat Daire Başkanlığında 15 Temmuz darbe girişiminde bombalanan yerlere kırmızı karanfil bırakarak şehit polisler için dua eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, saldırıya ilişkin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’den bilgi aldı.
Ziyaret sırasında basın mensuplarına açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,
“FETÖ terör örgütünün devletin içinde bu kadar yuvalanması, yapılanması, üstelik silahlı kuvvetler gibi bir örgütün içinde bu ölçüde yuvalanması, hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir tablodur” dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:
Anayasanın ruhuna sadık kalarak görev yapan polis teşkilatımız hepimizin gözbebeği olmak durumundadır. Onlar biz akşam evimizde rahat uyuyalım diye, bu ülkenin sokaklarında caddelerinde rahat gezelim diye yeri geldiğinde canlarını feda eden vatandaşlarımızdır, kardeşlerimizdir. Kimimizin yeğeni, kimimizin amcası, kimimizin yakını, dayısıdır. Dolayısıyla polis teşkilatımızı güçlendirmek ve onlara gözümüz gibi bakmak hepimizin ortak görevidir. 15 Temmuz akşamı yaşanan olay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde birden fazla ilki doğurdu. Bunlardan birincisi, demokrasiye bağlılık konusunda bütün Türkiye’de ortak payda oluştu. Özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne, Anayasada değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen demokratik, laik, sosyal hukuk devletine bağlılık konusunda büyük bir ortak payda oluştu. Bu bizim için son derece sevindiricidir. 43 arkadaşımız, Havacılık Dairesi’nde de 7 arkadaşımız, yani vatan evlatlarımız burada şehit oldu. Onlara “Demokrasi Şehidi” diyoruz, onları asla ve asla hiçbir zaman unutmayacağız. Bugün Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması, ortak bir dil oluşturması, onların hayatlarını feda etmesi ile gerçekleşti aslında. Ordu içinde yuvalanan ki; paralel çete olarak ifade edildi ama kamuoyu bunu FETÖ terör örgütü olarak tanımlıyor, FETÖ terör örgütünün devletin içinde bu kadar yuvalanması, yapılanması, üstelik silahlı kuvvetler gibi bir örgütün içinde bu ölçüde yuvalanması hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir tablodur değerli arkadaşlarım. Biz, siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, dünyaya bakışımız farklı olabilir, ama Türkiye’de bütün siyasi partilerin demokrasi konusunda, hukukun üstünlüğü konusunda, devletin liyakat esasına dayanması gerektiği konusunda ortak bir tavır takınmaları, ortak bir görüş oluşturmaları bence çok önemlidir.
Buraya demokrasi şehitlerimizi anmak için geldik değerli arkadaşlarımız. Burada o akşam mücadele eden ve o akşam 16 Temmuz sabahına daha güzel bir Türkiye umuduyla uyanmamızı sağlayan, mücadele eden polis teşkilatımıza, artı Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde çete ile bağlantısı olmayan ve ülkeye, hukuka bağlı olan silahlı kuvvetlerimize, herkese teşekkür ediyoruz. Ve en büyük teşekkürümüz de, canını feda edip sokağa çıkan, darbe karşısında direnme hakkını kullanan vatandaşlarımıza. Ve biz siyasetçiler olarak son derece mutluyuz bugünkü atmosferden, umarım bu atmosfer hep böyle devam eder. Ve Türkiye dünyada bölgede saygınlığını güçlendiren bir ülke olur.
Dün yapılan görüşme, bizim demokrasi kültürümüz ve o kültürün gelişmesi derinleşmesi açısından çok önemliydi. Türkiye bir devlet krizi yaşadı, bir darbe girişimi söz konusu oldu. Ve dolayısıyla darbeye karşı hepimizin ortak tavır takınması, özellikle halkın bu konuda bütün duyarlılığını sokaklara çıkarak göstermesi çok önemliydi. Yapılan görüşmede hem muhalefet partilerine bilgi verildi, aynı zamanda biz kendi düşüncelerimiz ifade ettik. Anayasa konusunda yargıyla ilgili şikayetler bütün siyasi partilere gidiyordu, bize de geliyordu ve yargıyla ilgili düzenlemelerin, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürdüğü, bunun değişmesi gerektiği bize ifade edildi. Bunu dün toplantıda yine ifade ettik ve bir görüş birliği sağlandı. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda Anayasada yapılacak bir değişikliğe katkı vereceğiz. Umarım önümüzdeki günlerde siyasi partiler bir araya gelirler ve bu sorunu hep birlikte çözmüş oluruz.
-SORU: Efendim, Türkiye bir de Fethullah Gülen’in iadesini istiyor, Amerika’dan da delil talep edildiği yönünde bilgiler var, siz bu süreçle ilgili neler söylersiniz? Bakanlar gidecek Amerika’ya…
-KEMAL KILIÇDAROĞLU: Fethullah Gülen’in kesinlikle Türkiye’ye iade edilmesi lazım. Bu kadar büyük olayların sorumlusu olarak görülüyorsa ve Fethullah Gülen “Ben aklanmak istiyorum” diyorsa, gelip Türkiye’de bağımsız mahkemelerde yargılanmalıdır. Bu konuda iade talebinde bulunulması, bakanların oraya gitmesi bizim açımızdan son derece olumlu ve Fethullah Gülen’in Türkiye’ye teslim edilmesi gerekiyor.