10.10.2022

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Ziyaretin Tam Vakti, Tam Zamanı, Hatta Biraz Gecikmiş”

Kılıçdaroğlu, ziyaretin zamanlamasına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine de, “Tam vakti, tam zamanı, hatta biraz gecikmiş. Ne kadar erken adım atarsak, bilgiyi, bilimi, teknolojiyi ne kadar erken geliştirirsek Türkiye o kadar hızla büyüyecektir, kazanacaktır, ülkesinde çok güçlü bir ülke olacaktır” dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyorlar ki ‘Zamanı mıydı, şimdi gidilir mi, ne demek bilim, ne demek teknoloji, bak mutfaklarda yangın var’... Mutfaktaki yangınla zaten ilgileniyorum. Zaten vatandaş yaşıyor. Ama vatandaşı o dertten nasıl kurtaracağız? Türkiye’yi nasıl gelişmiş bir ülke haline getireceğiz? Kişi başına geliri, 10 yılda 20 bin 25 bin dolara çıkaracağız? Eğer siz bunu yapmazsanız siyasetçi olarak kısır tartışmaların içinde kaybolur gidersiniz. Benim öyle bir niyetim yok. Yani siyaset bize değil, biz siyasetçi olarak topluma ne vermeliyiz? Bunun hesabını yapıyor ve bunun için gidiyorum.”

“GERÇEK ÜNİVERSİTE DEĞİL”

“Türkiye’deki üniversitelerin büyük bir kısmı aslında gerçek anlamda üniversite değil. Her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı mekanlardır üniversiteler. Her türlü aykırı fikrin özgürce söylendiği mekanlardır üniversiteler. Eğer üniversitelerde sadece iktidarın düşündüğünü söyler ve iktidarın söylenmesini istediğini tekrar ediyorsa bir insan, ona zaten bilim insanı da denemez. Dolayısıyla üniversiteleri gerçek anlamda üniversite yapmak için özgürce düşünen, araştıran, siyaset kurumunun her türlü olanağı sağladığı kurumlara dönüşmesi lazım üniversitelerin. Yani üniversitelerin her alanda bilgi üretmesi lazım. Üniversiteler bilgi ürettikçe üretilen bilgiyi sanayici elle tutulan metaya dönüştürecektir.”

KILIÇDAROĞLU’NUN YOLCULUK KİTAPLARI

Kılıçdaroğlu, uzun uçuş sırasında okuduğu kitapları da seyahatine eşlik eden gazetecilerle paylaştı. Kılıçdaroğlu, yolculuk sırasında Osman Balcıgil’in Ters Kanatlı Şahin adlı kitabının yanı sıra Annie Ernaux’un Babamın Yeri adlı romanını okudu.