25.09.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA VE BERABERİNDEKİ HEYET, NEŞET ERTAŞ’I MEZARI BAŞINDA ANDI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA VE BERABERİNDEKİ HEYET, NEŞET ERTAŞ’I MEZARI BAŞINDA ANDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ile beraberindeki heyet, Halk Ozanı Neşet Ertaş’ı ölümünün yedinci yılında mezarı başında andı. Anma konuşması yapan Kaya, “Bugün Neşet Ertaş’ın ölümünün yedinci yılı… Sazı, sözü, yüreğiyle hep yanımızda olsa da onu çok özledik. Bir kez daha saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz. Bize bıraktığı eşsiz türküleri ve değerleri için minnet duyuyoruz.” dedi. 
Kaya, “Neşet Ertaş, köy köy dolaşarak Anadolu halkına türkülerini söyledi. Anadolu’nun kucağında, bozkırın ortasında, halkın kapısında pişti, kavruldu. Bunun içindir ki onun türküleri, sözleri bütün Anadolu’yu kucaklıyor, bunun içindir ki ona ‘Bozkırın Tezenesi’ diyoruz” dedi.
“O hep halkın sanatçısı oldu, iktidarlar karşısında eğilip bükülmedi.” diyen Kaya, “Sözlerini hiç sansürlemedi. Halk ona ‘Bozkırın Tezenesi’ dedi; o kendisine ‘garip’  dedi. Özel olarak bazı kişilere verilen  ‘Devlet sanatçısı’ unvanını da kabul etmedi. ‘Bütün sanatçılar devletin sanatçısıdır.’ diyerek reddetti. Bu yüzden, onun türküleri hep Anadolu kokar…” ifadelerini kullandı.  
Kaya, “O Anadolu’dan aldığı her şeyi;  plak, kaset ve kayıtlarla yine Anadolu halkına miras olarak bıraktı. Bizler onun türkülerini o yaşarken dinleyen şanslı nesillerden olduk. Gelecek nesillerin de bizim kadar şanslı olması için Neşet Ertaş’ın türkülerinin, sözlerinin, geleneğinin yaşatılması gerek. Neşet Ertaş’ın bıraktığı eşsiz mirasın yaşaması için onun geleneğinin takipçileri olacağız. Gelecek nesillerin ondan ilham alması, ondan öğrenmesi, onu yaşatması için bizler kendimizi görevli sayacağız…” dedi.
Anma törenine Neşet Ertaş’ın ailesi, Kırşehir CHP İl Başkanı Şeref Baran Genç, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Adana Milletvekili Orhan Sümer, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Akpınar İlçe Belediye Başkanı Şükrü Turgut, Boztepe İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Takan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklaması şöyle:
“BOZKIRIN TEZENESİ NEŞET ERTAŞ’I MİNNETLE ANIYORUZ
Neşet Ertaş, yolu türkü diyarından geçen herkesin gönlünde taht kuran, Anadolu halkının duygularını satırlarına döken; türküleri yorumlamasıyla eşi benzeri olmayan bir büyük halk ozanı. Yüreklerimizin bam teline dokunan sözleri yazan, eşsiz sesiyle yorumlayan, saza vuruşuyla bizleri alıp başka diyarlara götüren bozkırın tezenesi o…
Bugün Neşet Ertaş’ın ölümünün yedinci yılı…
Sazı, sözü, yüreğiyle hep yanımızda olsa da onu çok özledik.
Bir kez daha saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz.
Bize bıraktığı eşsiz türküleri ve değerleri için minnet duyuyoruz.
Neşet Ertaş, saz çalmayı da söylemeyi de Bozlak Ustası Muharrem Ertaş’tan öğrendi. Muharrem Ertaş bir baba ve aynı zamanda bir öğretmen oldu Neşet Ertaş’a.  
Neşet Ertaş, köy köy dolaşarak Anadolu halkına türkülerini söyledi. Anadolu’nun kucağında, bozkırın ortasında, halkın kapısında pişti, kavruldu. Bunun içindir ki onun türküleri, sözleri bütün Anadolu’yu kucaklıyor, bunun içindir ki ona “Bozkırın Tezenesi” diyoruz.
O hep halkın sanatçısı oldu, iktidarlar karşısında eğilip bükülmedi.
Sözlerini hiç sansürlemedi.
Halk ona “Bozkırın Tezenesi” dedi; o kendisine “garip”  dedi.
Özel olarak bazı kişilere verilen  “Devlet sanatçısı” unvanını da kabul etmedi. “Bütün sanatçılar devletin sanatçısıdır.”,  diyerek reddetti.
Bu yüzden, onun türküleri hep Anadolu kokar… 
Türkülerimizin toplumsal değerini de en güzel o anlatmıştı. “Nerde bir türkü söyIeyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü kötü insanIarın türküIeri yoktur.” demişti.
Onun türküleri hep Anadolu halkının duygularını, kültürünü yansıtır…
“Hak bildiğim yoldan ayrı gitmedim,
İnsanı insandan ayırt etmedim,
Gönülleri kırıp, can incitmedim,
Bir Garip sazımı çaldım gidiyom...”
O Anadolu’dan aldığı her şeyi;  plak, kaset ve kayıtlarla yine Anadolu halkına miras olarak bıraktı. Bizler onun türkülerini o yaşarken dinleyen şanslı nesillerden olduk. Gelecek nesillerin de bizim kadar şanslı olması için Neşet Ertaş’ın türkülerinin, sözlerinin, geleneğinin yaşatılması gerek.
Neşet Ertaş’ın bıraktığı eşsiz mirasın yaşaması için onun geleneğinin takipçileri olacağız. Gelecek nesillerin ondan ilham alması, ondan öğrenmesi, onu yaşatması için bizler kendimizi görevli sayacağız…”