08.09.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA: SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN UYGULAMASINA SON VERİLECEK Mİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya sözleşmeli öğretmenleri gündeme taşıdı.
‘’Sözleşmeli öğretmen’’, ‘’kadrolu öğretmen’’ ayrımının, sözleşmeli öğretmenleri mağdur ettiğini belirten Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda yer alan sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 7 Eylül 2018
Yıldırım KAYA
Ankara Milletvekili
Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımı, “sözleşmeli öğretmenleri” mağdur etmektedir. Sözleşmeli öğretmenler, aynı işi yapmalarına rağmen, maaş ve sosyal haklar bakımından ayrımcılığa maruz kalmaktadır.
668 sayılı KHK ile “…sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.” hükmü, sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğünü bozmakta, mağduriyetlerini daha da attırmaktadır.
Sözleşmeli öğretmenler mağduriyetlerinin giderilmesi için, geçici çözüm olsa da 4+2 modelinin, 2+1 olarak yumuşatılmasını da talep etmektedir.
Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımından kaynaklı mağduriyetin giderilmesi için;
1. Sözleşmeli öğretmen uygulamasına son verilecek mi?
2. Kadrolu öğretmenlere tanınan haklardan, sözleşmeli öğretmenlerin yararlandırılmamasının haklı ve geçerli gerekçeleri var mıdır? Varsa bu gerekçeler nelerdir?
3. Kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapan, sözleşmeli öğretmenlere aynı hakların verilmemesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine ayrı değil midir?
4. Sözleşmeli öğretmenlerin tayin haklarının ellerinden alınarak, eşinden ve çocuklarından ayrı yaşamaya zorlanması, aile bütünlüğünün bozulması, insan haklarına aykırı değil midir?
5. Ailelerin parçalanarak, uzun yıllar ayrı şehirlerde yaşamaya zorlanması Anadolu halkının kültürüyle ne derece uyumludur?