24.06.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ BÜLENT TEZCAN’DAN SEÇİM GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Tuncay Özkan’la birlikte parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti:

Değerli basın mensupları, bugün sabahtan itibaren bütün Türkiye genelinde oy kullanma işlemleri başladı, öncelikle seçimin milletimize, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Sükunetle inşallah akşama kadar seçim işlemleri tamamlanır ve ciddi bir olay yaşamadan sayım – döküm işlemleri de tamamlanır diye umuyoruz. Bu çerçevede elimizden gelen çabayı da gösteriyoruz.

TOPLUMDA GERGİNLİK VE HUZURSUZLUK YARATACAK ADIMLARDAN KAÇINILMASI GEREKİR
Türkiye’nin bütün sandıklarında sandık güvenliğini sağlama konusunda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Hem partili görevlilerimiz, hem de Adil Seçim Platformunun işbirliği içerisinde görev yapan görevliler bütün Türkiye sathında seçim güvenliğini sağlama konusunda çaba harcıyorlar. Çeşitli bölgelerde zorluk çıkarıldığı durumlar söz konusu, anlık müdahale ediyoruz, Seçim İzleme ve Koordinasyon Merkezimiz bu konuda günün ilk saatlerinden itibaren etkin, aktif bir şekilde çalışıyor.
Tabi önce ilginç bir tablo var. İktidar merkezli kaynaklar süreci germe konusunda özel bir çaba harcıyor. Öncelikle iktidara, kamu görevlilerine bu konuda çok dikkatli davranmaları çağrımızı bir kere daha tekrar etmek istiyoruz. Toplumda gerginlik ve huzursuzluk yaratacak adımlardan kaçınılması gerekir. Yargı mercilerinin ve seçim kurullarının görevlerini eksiksiz yapmaları beklentimizi bir kere daha paylaşmak istiyoruz.

MUSTAFA AKIŞ’LA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
Bakın bir talihsiz paylaşım, TRT’ye atanan danışman Mustafa Akış, önceki dönem AK Parti milletvekili avukat Mustafa Akış dün resmi gazetede yayınlanan bir atamayla, kararnameyle TRT’ye danışman olarak atanmış kişi. Bugün paylaştığı Tweete bakın, bugün paylaştığı Tweet “vatandaş için ateş edeceğiz” diyor. Özeti bu, “Ömer Halis Demir biz bugün senin gibi vatan için ateş edeceğiz.” Ömer Halis Demir’e diyor ki, “biz senin gibi şehit olamayacağız onun resmini koyarak ama bugün vatan için ateş edeceğiz.” Ne için ateş edeceksin? Bu açıkça sosyal medyadan kamuya açık bir şekilde kamuoyunu tehdit etmektir. Seçim günü bu paylaşımların yapılması hangi akla hizmet? Bu sıradan birisi değil, alelacele dünkü atama kararnamesiyle TRT’ye atanan birisi, TRT’nin kimlere emanet edildiğini, hangi anlayışın TRT’de hakim olduğunun çarpıcı bir örneği. Toplumu kaos ve çatışmaya sürüklemeye dönük bu tip paylaşımlara karşı cumhuriyet savcılarının derhal işlem yapması gerekir. Mustafa Akış’la ilgili hukuk birimimiz suç duyurusunda bulundu, Genel Başkan Yardımcımız suç duyurusunda bulundu. Derhal işlem yapılmalı ve bu şekliyle kamuoyunu çatışmaya sürükleme potansiyeli olan açıklama yapanların derhal gözaltına alınıp hakkında yasal işlem yapılması gerekir. Elini kolunu sallaya sallaya gezemez. Ben vatan için ateş edeceğim diyen adam seçim süresince elini, kolunu sallaya sallaya gezemez, TRT’ye danışmanlık yapamaz. Bu konuda yetkilileri göreve çağırıyoruz, savcıları göreve çağırıyoruz.

MÜDAHALELERİMİZİ YAPTIK, GÜVENLİĞİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Değerli arkadaşlar, seçim güvenliğiyle ilgili yoğun şikayetlerin geldiği bölge özellikle doğu, güneydoğu bölgesinde Urfa ilimiz. Urfa’yla ilgili çok yoğun şikayetler geldi sabahtan itibaren. Oraya biliyorsunuz Cumhuriyet Halk Partili milletvekili arkadaşlarımızı yakından takip etmeleri için Cuma gününden itibaren görevlendirdik. 3 milletvekili arkadaşımız Urfa’da, oylarını da orada kullanıyorlar ve 3 gündür o bölgede çalışıyorlar. Onlardan gelen bilgiler ve Urfa bölgesinde yaşananlar özellikle dikkate değer ve ciddiye alınması gereken hususlar. Bu konuda arkadaşlarımız mahallinde müdahale etti, mahallinde seçim kurullarına itirazlar yapıldı yine burada arkadaşlarımız YSK nezdinde de girişimlerde bulundu. Yani hem yerel ilçe seçim kurulları nezdinde, hem YSK nezdinde müdahalelerimizi yaptık, güvenliği sağlamaya çalışıyoruz.
Bakın yaşanan çarpıcı olayları kamuoyuyla şu anda paylaşmak zorunluğu olmuştur. Birincisi, Suruç 1043 nolu sandıkta çok açık bir şekilde toplu oy kullandırılmış, sabah erken saatlerde sahte oy kullandırma. Görüntü gerçektir, görüntü test edildi görüntü gerçektir, suçüstü yakalandılar, seçim güvenliğini ortadan kaldırıp sahte oy kullanmanın delili. İzlediniz, gördüğünüz gibi sabahın erken saatlerinde oylar kullanılmadan toplu olarak sandığa oy atılıyor. Bu bir örnek görüntülü. Bir başka yine Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Yaşar köyünde 2313 nolu sandıkta gece 100 oy kullanılıp sandığa getirilmiş, daha oy kullanma işlemi başlarken 100 oy oradaki görevli arkadaşlar tutanağa bağlayıp tutanak tutuyorlar sabah. 100 oy cumhur ittifakına kullanıldığına ilişkinde tespit var, beyan var burada. Erkenden sandığa atıldığını ve bu tüm oyların cumhur ittifakında bulunan partiye kullandıklarını beyan ediyorlar gelenler. Önceden geceden kullanılmış sandığa getirilip atılan oylar. Bu işlem sadece görüntüleri ve tutanakları tespit edilen iki işlemi sizlerle paylaştık, iki usulsüzlüğü. Bunları nasıl gerçekleştiriyorlar? Bölgede bizim gönderdiğimiz müşahitleri sandıklara sokmamak için darp, tehdit ve saldırı söz konusu, bütün bunları tek tek tespit ettik sandık sandık. Sandıklara sokmama konusunda, Haliliye ilçesi Uluhan ilköğretim okulunda müşahitlerimiz darp edildi. Müşahit olarak gitmek isteyenler sandıklara alınmıyor, içerde müşahit olarak görev yapanlar tehditle, baskıyla görev yapamazsınız diye sandıklardan çıkarılıyor. Şanlıurfa Eyyübiye ilçesinde müşahit olarak gidip sandık kurulunda görev almak üzere gidenler fiilen içeri alınmadan sandık kurulları oluşturuluyor. Sandık kurulunda görev almaları engelleniyor. Bunlar gelmeden sandık kurulları oluşturuluyor. Oysa saatinde sandık kuruluna görev yapmak üzere saatinde gittikleri halde içeri alınmıyorlar, fiilen sandık kurulu üyesi olmaları, kurulun oluşumuna katılmaları fiilen engellenmiş.
Van ili İpekyolu ilçesi, Fevzi Geyik ilkokulunda kolluk kuvvetleri kapıda kimlik ve seçmen bilgi kağıdı kontrolü yapıyor, görevlileri okula almıyor müşahitleri. Seçmen bilgi kağıdınız yok, kimliğiniz yok diye görevlileri içeri almıyor. Bununla ilgili bu usulsüzlüklerin tümüyle ilgili Şanlıurfa’da, diğer bölgelerde tespitler yapılıp ilçe seçim kurullarına ve il seçim kurullarına bildirdik. Bakın, Urfa’yla ilgili sağlık köyü şimdi mahalle bunlar büyükşehir olduğu için köy diye okuyorum köy diye biliniyor hala. Sağlık köyü 2236, 2237, 2238, 2239, 2240 nolu sandıklar. Uluhan köyü 2257, 2258, 2259, 2260, 2261 nolu sandıklar. Havşanlı köyü 2096, 2097, 2097 nolu sandıklar. Karaali köyü 2179, 2180, 2181 nolu sandıklar. Göbekli köyü 1198 nolu sandık. Mehmetçik köyü 1248 nolu sandık. Mamuca köyü 2180 nolu sandık. Vergilli köyü 2301, 2302, 2303 nolu sandıklar. Seksenören köyü 2241 nolu sandık. Gönenler köyü 2005 nolu, 2006 nolu sandıklar. Yediyol köyü 2315, 2316 nolu sandık. Banarlı köyü 2044 nolu sandık. Bulduk köyü 2044 nolu sandık. Öznü köyü 2232, 2233, 2234 nolu sandık. Ulucanlar 2294 nolu sandık. Bakırtaş köyü Yasin Demir okulundaki sandıklar. Gönerli köyü 2105, 2106 nolu sandık. Tek tek liste uzuyor. Bunların tamamı tek tek liste halinde. Buralar tehdit, baskı, sandıklarda müşahitlerin sokulmadığı, müşahitlerin görev yaptırılmadığı, çalıştırılmadığı sandıklar. Bunlarla ilgili arkadaşlarımız çalışma yürütüyorlar.

SURUÇ’TA SEÇMEN BASKI ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILIYOR
İlk gösterdiğim görüntü Suruç ilçesindeki görüntüdür. Suruç ilçesinde sokaklarda silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyette ayan beyan geziyorlar. Suruç’ta yaşanan talihsiz olayı biliyoruz, Suruç’ta seçmen baskı altına alınmaya çalışılıyor, sandıklarda görev yapmak engellenirken vatandaşın üzerinde de seçim günü korkuyla, baskıyla, tehditle bir terör havası estirilmektedir. O bölgede kamu görevlilerini, güvenlik kuvvetlerini seçim güvenliğini sağlama konusunda dikkatli davranmaya çağırıyoruz. Seçim kurullarını, il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını bu konuda gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Mahkeme kadıya mülk değildir, daha önce de söyledik. Vatandaşın özgürce oy kullanmasının önüne geçenler bunun mutlaka hukuk önünde hesabını verecektir. Milletvekili arkadaşlarımız birebir bölgeyi takip ediyorlar, şu ana kadar gelen usulsüzlüklerle ilgili aktif, etkili bir şekilde YSK’da ve ilçe seçim kurullarında çalışmalar başlanıyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren Urfa sorunlu bir nokta olarak en yoğun şikayetlerin geldiği bölge olmuştur. Şu anda arkadaşlarımız seçimin güvenli olması ve vatandaşların oylarını güvenle kullanabilmesi konusunda azami çaba gösteriyorlar. Bundan sonraki süreci sayım – döküm işlemlerinde de aynı şekilde usulsüzlüklerin gerçekleşmemesi ve oyların çalınmaması için aynı hassasiyetle göreve devam edeceğiz ve bütün başta Şanlıurfa valisi olmak üzere il seçim kurulu başkanı, YSK ve seçim kurulu başkanlarına buradan çağrımızdır: Şanlıurfa’daki süreç pis kokular barındıran bir süreçtir, etkin ve acil müdahale edin. Sokakta vatandaşın korku içerisinde silahlı çetelerin dolaştığı bir yerde güvenli seçim ortamı sağlayamazsınız. Bu noktada kamu görevlilerini ciddiyete ve dikkatle görev yapmaya davet ediyoruz.
Arkadaşlar, adilsecim.net akşam sandıklar açıldıktan sonra dün de söylediğimiz gibi sonuçları güvenli bir şekilde sizinle paylaşacak. Silah sıkacağız diyenlerin TRT’ye danışman olduğu bir yerde, TRT ve Anadolu Ajansının verileriyle Türkiye’de ne kadar güvenli sonuç alabileceğimiz konusunda tereddütlerimiz vardır. TRT yönetim kurulu üyesiymiş danışman diyoruz, TRT’ye yönetim kurulu üyesi yapmışlar. Milleti tehdit eden birisini TRT’ye yönetim kurulu üyesi yapmışlar. Daha önce Cumhurbaşkanı danışmanı olan bu şahıs. Onun için bu konuda adilsecim.net’ten yapacağımız bilgilendirmeyi yakından takip etmenizi bekliyoruz.

MİLLETİN OYUNU MASADA ÇALDIRMAMA KONUSUNDA KARARLIYIZ
Soru- Efendim Sayın Murat Sezer’in bir Twitter paylaşımı oldu. Özellikle Şanlıurfa’da merkeze bağlı birçok seçim bölgesinden şahitleri çekmek zorunda kaldık dedi. Bu da kamuoyunda da şöyle bir algı oluştu acaba oralarda seçim güvenliği sağlanamayacak mı? CHP’li müşahitler ayrıldılar geri dönecekler mi, nedir oradaki durum?
Bülent TEZCAN- Şöyle, o paylaşımı şöyle anlamak lazım. İlk anda baskılarla sınıflardan, sandıklardan bazı müşahitleri çıkardıkları doğrudur, zorbalıkla, baskıyla. Ama tekrar bu konuda arkadaşlarımızın mücadelesi, çabası devam ediyor. Tekrar o sandıklarda müşahitlerimiz görev yapma konusunda kararlı bir biçimde tekrar döndüler. Bütün müşahitlerin engellemelere rağmen sandıklarda görev yapmasını sağlayacağız.
Soru- Efendim eğer günün sonunda örneğin Yaşar köyü gibi bir örnek verdiniz Urfa’dan bütün oyların topluca geceden atıldığı ve cumhur ittifakına atıldığı oy gibi örnekler verdiniz. Günün sonunda bu oylar geçerli kabul edilirse sizin adayınızın YSK’nın önüne gider gerekeni yaparız açıklamaları vardı. CHP gerçekten bu akşam tüm bu usulsüzlükler devam ederse ne yapacak?
Bülent TEZCAN- Şimdi şu andaki görevimiz bütün bu usulsüzlükleri anında müdahale edip engellemek, kayıt altına almak, düzeltmek, düzelmiyorsa sayım – döküm sırasında bunların sayım – döküm cetveline yansımasının önüne geçmek, iptal ettirmek ve hukuki süreçte tüm yasal itiraz haklarımızı kullanmak. Bütün bu itirazlarımıza rağmen milletin iradesinin usulsüz bir şekilde çalınmasını arzu etmeyiz. Türkiye’nin böyle bir tabloyla karşılaşmasını arzu etmeyiz. Türkiye seçim birikimi güçlü bir ülkedir. Milletin oyunu masada çaldırmama konusunda kararlıyız. O yüzden akşam şu olur, akşam bu olur diye varsayımlar üzerine konuşmak çok uygun olmaz. Ama milletin oyunu koruma konusundaki kararlılığımız sabah da devam eder, akşam da devam eder.
Soru- Efendim demin de bahsettiniz, açıkladınız, seçim sonuçlarını takip ettiğiniz bir sistem kurdunuz. Buraya veri girişlerini nasıl yapacaksınız acaba? Bunu daha sonra YSK’nınkiyle karşılaştırma olarak mı sunacaksınız? Bir de bu sistemi test etmeye başladınız mı?
Bülent TEZCAN- Sistemi test etti arkadaşlarımız. Veri girişleri bölgedeki müşahitlerimizden, sandık görevlilerimizden, sandık kurulu üyelerimizden gelecek. Türkiye’nin tamamında 600 bin sandık görevlisi tespit ettik 281 bin küsur sandıkta 600 bin sandık görevlimiz var. Onların bilgisayar ortamında verileri aktarabileceği, paylaşabileceği bir sistem kuruldu. Bu kurulan sistem hem YSK’dan gelenleri, hem Anadolu Ajansından aktarılanları takip edebilecek, hem de bizim gerçek alandan aldığımız veriler bu sistem içerisine girecek, test edilip kamuoyuyla paylaşılacak.
Soru- Efendim Anadolu Ajansının verilerle ilgili bir hile senaryosundan daha önce söz edilmişti. Bu senaryoya ilişkin tedbiriniz ne olacak ya da uyarınız olacak mı?
Bülent TEZCAN- Anadolu Ajansı zaten halkın bilgilendirilmesi için haber ajansı olma ötesinde kirli operasyonların aracı olduğunu gösterdi. Bunu daha önce de paylaştık. 3 gün önceki açıklamasında Anadolu Ajansı kirli operasyonun parçası olmuştur. Bu nedenle bilgileri güvenli değildir, Anadolu Ajansından gelen bilgilere vatandaşın itibar etmemesi gerektiğini dünde açıkladık, hala söylüyoruz. Bizim paylaşacağımız bilgilere itibar etsinler.
Soru- Akşam televizyonlar Anadolu Ajansının verilerini paylaşmak zorunda, resmi kanal olarak tek veri girişi oradan olacak. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bülent TEZCAN- Paylaşmak zorunda değil, paylaşacaktır Anadolu Ajansından gelen verileri paylaşacaktır ama adilsecim.net’in verilerini biz bütün basın kuruluşlarının kullanımına açıyoruz. Adilsecim.net sitesinden takip edebilirler. Biz de süreç boyunca karşılaştırmalı olarak o verileri paylaşacağız. Buradan size de açacağız, bütün basına açacağız. Anlık olarak süreci takip etme imkanı doğacak.
Anadolu Ajansından ayrıca Sayın Genel Başkan Yardımcımız Tuncay Özkan Anadolu Ajansı Genel Müdürüyle doğrudan temas etti. Bu konuda kendilerinin kaynaklarını ıslak imzalı tutanağa dayalı olduğunu söyledikleri kaynakları, tutanakları da yayınlamasını istediler.Yayınlayın kamuoyu bilsin, hangi kaynağa dayanarak bu açıklamaları yapıyorsunuz” diye.Manipülasyon kuşkusunu ortadan kaldırmanın tek yolu kaynaklarını sitelerinde yayınlamaktır, kamuoyuyla paylaşmaktır. Islak imzalı tutanakları paylaşın” dedi. Biz kendi kaynağımızın güvenilirliğinden eminiz ve o süreçte kamuoyunu bilgilendireceğiz.
Teşekkür ederiz arkadaşlar.