15.10.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK’TAN 15 EKİM DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK’TAN 15 EKİM DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık yaptığı basın açıklaması ile Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü kutladı. 
Kırsal kadınları ve emeklerini özel bir günle onurlandırma fikrinin 1995 yılında Çin’de Dördüncü Dünya Kadınlar Konferansında ortaya atıldığını ve 15 Ekim'in "Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmasının önerildiğini ifade eden Karabıyık, Birleşmiş Milletler'in de 2008 yılında 15 Ekim gününü Uluslararası Kırsal Kadınlar Günü olarak ilan ettiğini kaydetti. 
Tarımsal üretiminde sürekliliği sağlanmak için emek harcayan kadınlara adanan Dünya Kadın Çiftçiler Günü ile kadınların tarım alanındaki önemli rolünü görünür kılmak ve çiftçi kadınların sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yapmak amaçlandığını dile getiren CHP’li Lale Karabıyık, "Bugün yaklaşık 2,5 milyondan fazla kadın, ev işlerini yönetmekte ve evde üretim yapmakta, aynı zamanda tarımda çalışarak tarımsal üretime ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Buna rağmen, tarımda çalışan kadınların yüzde 80'i ücretsiz aile işçisiyken, sadece yüzde 10'u kendi hesabına çalıştığı dikkat çekmektedir. Tarımda çalışan ve üretimin her aşamasında büyük rol oynayan çiftçi kadınlarımız, eş zamanlı olarak annelik görevlerini, çocuklarının bakım ve gelişimini de üstlenmektedir. 2018 yılı sonuna ait verilere göre, Türkiye'de halen tarımda çalışanların yüzde 48 "i kadın olup, ülke genelinde işgücüne katılanların da yüzde 67sini de kadın çiftçiler oluşturmaktadır ve kırsal alanda istihdam edilen kadınların yüzde 95'i tarımda yer almaktadır. Yani, kırsal alandaki kadınların neredeyse tamamı tarımda istihdam edilmektedir" dedi. 
15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nün kırsal kesimdeki kadınların durumunu iyileştirmek, ihtiyaçlarının çözümü için çalışmak ve kadınların siyasal ve sosyo-ekonomik alanda güçlenmesini sağlamak hedefi nedeniyle oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Karabıyık, "Kırsal bölgelerdeki yoksulluk oranlarının kentlerden daha yüksek olduğu düşünüldüğünde, üretimde ve ülkenin kalkınmasında bu kadar önemli görevler üstelenen kadınların maalesef yoksulluk çektiğini, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hizmetlere ve su da dahil olmak üzere altyapı hizmetlerine erişim sorunu yaşadığı, iş yüklerinin giderek ağırlaşmasına rağmen, emeklerinin karşılığını alamadığı unutulmamalıdır. Tarımsal işgücünün en önemli kaynağını oluşturan, dünyada ve Türkiye'de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir role sahip olan kırsal alanda yaşayan kadınlar, evde çocuğunu, tarlada sebzesini büyütmektedir. Tarım alanında gelişime, ülke ekonomisine ve ailelerinin geçimine maddi ve manevi destek olan, bu konuda büyük bir sorumluluğu olan, tarlasında, bahçesinde, gece gündüz demeden üreterek evine ve ülkemize destek olan kadın çiftçilerimizin ve kırsal kadınlarımızın Dünya Kadın Çiftçiler Gününü tebrik ediyor, emekleri için teşekkür ediyorum" sözleriyle açıklamasını tamamladı.