01.08.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA : “TREN KAZALARI MÜNFERİT DEĞİLDİR, FİRMALARIN ROLÜNÜ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA : “TREN KAZALARI MÜNFERİT DEĞİLDİR,  FİRMALARIN ROLÜNÜ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ”
Yap-İşlet-Devret Modeli ile yapılan Zafer Havaalanında geçmeyen yolcuların parasının devlet bütçesinden ödenmesine dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca bu kez de TCDD’nin yol bakım-onarım çalışmalarının kimler tarafından yapıldığını gündeme getirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, makinistlerin fark etmesiyle olası kazanın önüne geçilen İzmir-Denizli tren yolu hattında yaşanan sıkıntının kaynağına bakmak gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz akşam aşırı yağış nedeniyle çökmenin makinistlerce fark edilmesiyle önlenen facia, İzmir-Denizli demiryolunu yapan firmanın ihmali olabileceğini gündeme getirdi.
2016 Sayıştay raporlarında TCDD hem nakdi yardımlar hem de kaynak yaratımında en fazla paya sahip olan kuruluş olduğunu vurgulayan Biçer Karaca ‘‘ 2016 yılında Hazine ve Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan sermaye ödemesi toplam da 7,1 Milyar TL. Bunun 6,1 Milyar TL’sini TCDD almış. Yine KİT Nakdi Yatırım tutarının 5,6 Milyar TL’nin TCDD’ye ödenen miktarı 4,9 Milyar TL. Ayrıca TCDD yüksek tutar mal alımı sıralamasında 25 kuruluş içinde 11. Sırada. Ayrıca  TCDD’nin yol bakım onarım giderleri 2013-2018 yılları arasında Hazine tarafından karşılanıyor.’’ dedi.
Biçer Karaca ‘Sadece 2016 yılında bile TCDD’ye böylesi ödemeler yapılırken demiryollarının yenilenmesi, bakım ve onarımının nasıl ve kimler tarafından yapıldığı, tren facialarının önlenmesinde çok önemlidir. 6461 sayılı kanun gereği yenileme, bakım-onarım çalışmalarının özel kesime yaptırılması esas alınmıştır. Hem TCDD’ye devlet bütçesinden fazla fazla para ödeyeceğiz hem de demiryollarının bakım onarımı gibi en önemli faaliyetini özel şirketlere yaptıracağız. Sonra da tren faciaları yaşayacağız. ‘
Tanzanya’ya proje yapan dev şirketlerin, imza törenlerinde devlet yetkilileriyle birlikte poz veren firmaların tren facialarındaki rolünü artık görmezden gelemeyeceğimizi vurgulayan Biçer Karaca, ‘Yap- İşlet-Devret projeleriyle zenginleştirilen ve insan hayatını hiçe sayarak daha fazla kar için altyapı projeleri verilen firmaların sorumlulukları tartışılmalı, bu olay münferit görülmemelidir.’ dedi. Biçer Karaca, gerekli önlemler alınmadan yapılan projeler yetmezmiş gibi bir de demiryollarının kontrolünü yapan yol bekçilerinin kaldırılmasının tren facialarının yaşanmasında önemli bir faktör olduğuna da dikkat çekti.
Biçer Karaca ‘‘Devlet güvencesinde yapılan altyapı ve ulaşım projelerinin maliyet hesabıyla hareket etmesi kontrol edilip denetlenmeli iken AKP, Çorlu tren kazası araştırılsın önergemizi reddetti. Kazalar öngörülemez ama engellenebilir. Çorlu faciasında 25 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin acısı hala tazeyken, İzmir-Denizli hattından yağış nedeniyle ray altı boşlukların yaşanması hesaplanmalı ve önlem alınmalıydı. Biz, can güvenliğini hiçe sayan projeleri kamu adına kabul eden, destekleyen, onaylayan ve taşeronlar aracılığıyla hatalarını zararlarını örtbas eden yetkilileri adım adım takip ediyoruz.’’ dedi.
CHP Denizli Milletvekili Biçer Karaca AKP’li Ulaştırma Bakanını İzmir-Denizli demiryolu hattında yağış ve doğal afetlerle açıklanıp geçiştirmeyecek bu durum için firmayı açıklamaya, denetim faaliyetlerini gerçekleştirmeye ve benzerlerinin tekrarlanmaması için kamu adına görevini yapmaya davet etti.