19.04.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN: “GELECEĞİN HAKİM, SAVCI VE AVUKATLARININ YÜZDE 74,1’İ MESLEKİ GELECEĞİNDEN KAYGILI”

Ekonomik koşullar hukuk eğitiminde de eşitsizlikleri artırıyor
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Türkiye’nin çeşitli illerinden hukuk fakültesi öğrencileriyle birlikte bir çalıştay düzenledi. Çalıştay öncesinde 665 öğrenciyle görüşüldü ve hukuk eğitimi sorunları hakkında öğrencilerden bilgiler alındı. Anket sonuçlarının ve eğitimde yaşanan sorunların paylaşıldığı çalıştay sonucunda hazırlanan raporda öğrencilerin anlatımlarından kesitlere ve çözüm önerilerine de yer verildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, çalışmanın sonuçlarını şu sözlerle paylaştı:
“Türkiye’nin dört bir yanından hukuk fakültesi öğrencileriyle konuştuk ve sorunların büyük ölçüde ortaklaştığını gördük. Geleceğin hakimleri, savcıları, avukatları ve diplomatları olan gençler, hukuk fakültelerinin kontenjanlarının fazlalığından, eğitimde güncel konulara ve yeni gelişen alanlara yer verilmemesinden, ezberci ve teorik ağırlıklı eğitimden, yabancı dil eğitiminin olmamasından, karar alma süreçlerinde öğrencilerin dışlanmasından , siyasi baskılar ve ideolojik dayatmadan, pandemi döneminde yaşanan eşitsizliklerden, kütüphanelerin yetersizliğinden, stajyer avukatların sorunlarından ve sosyal etkinliklerin yetersiz olmasından şikayetçiler. Öğrenci arkadaşlarımızdan biri ‘Sıra arkadaşımız bir sivil polis’ derken başka bir arkadaşımız da ‘Okulumuza kütüphane yapmak isteyen özel şirketlerin bulunmasına rağmen rektörlüğün bunu reddettiği söyleniyor’ ifadelerini kullandı. Görüştüğümüz 663 öğrencinin yüzde 74,1’i, hukuk eğitiminin geçmişe göre kötüye gittiğini söylüyor. Öğrencilere ‘Okulunuz sizlere yabancı dilinizi geliştirebilmeniz için yeterli imkanı sağlıyor mu’ diye sorduğumuzda yalnızca yüzde 22,3’ünün ‘Evet’ cevabını verdiğini görüyoruz. Öğrencilerin yüzde 74,1’i mesleki geleceğiyle ilgili kaygılı olduğunu ifade ediyor. Öğrencilerin yalnızca yüzde 23,9’u ekonomik faktörlerin eğitimlerini etkilemediğini dile getiriyor.
Gençlere çözüm önerilerini sorduğumuzda ise kontenjanların azaltılması, giriş puanının yüksektilmesi, fakültelerde mesleki pratiklere dahil olma şansını yakalayabilecekleri hukuk kliniklerinin kurulması, pandemi döneminde eşitlikçi politikaların yürütülmesi, öğrencilerin karar alma süreçlerinde ve üniversite yönetiminde temsil imkanının sunulması, hukuk kaynaklarına tek yerden ulaşımın sağlanması ve ifade özgürlüğünün güvence altına alınması cevaplarını alıyoruz.
Yargıya güvenin rekor seviyede düştüğü ülkemizde yargı sisteminin unsurlarını oluşturacak olan gençler; eğitim, gelecek kaygısı ve özgürlük sorunlarını derinden yaşıyor. İyi planlama, ekonomik buhranın etkilerini azaltacak bir sosyal devlet anlayışı, ifade özgürlüğü, üniversitelerde demokratikleşme ve bilimsel yöntemlerle hukuk fakültelerinin eğitiminin tekrar gözden geçirilmesi, toplumumuzun adalet talebini karşılamak için çok acil bir ihtiyaç. Gençleri dinlediğinizde, gençlerle konuştuğunuzda bu sorunlar siyasi parti ayrımı gözetmeksizin çok net bir biçimde karşınıza çıkıyor. Çözüm ise yine gençlerde.”

HUKUK FAKÜLTELERİ ÇALIŞTAY RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ...

Gündem'den Öne Çıkan Haberler