10.12.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇEVİZKÖZ, CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN KKTC ZİYARETİNE İLİŞKİN AÇIKLAMADA BULUNDU

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇEVİZKÖZ, CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN KKTC ZİYARETİNE İLİŞKİN AÇIKLAMADA BULUNDU
CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdiği KKTC ziyaretine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz'ün açıklaması şöyle:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 7 Aralık tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) ziyaret etmiştir.
KKTC'nin 6 Aralık tarihinde yaşadığı sel felaketi nedeniyle yaşamını yitiren 4 kişiden biri olan Ahmet Kılıç'ın cenaze namazına da katılan Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC ziyareti sırasında Kıbrıs'ta hükümeti kuran dört koalisyon ortağı siyasi parti liderlikleri ve ana muhalefet Partisi liderliği ile görüşmelerde bulunmuştur.
Bu çerçevede, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sayın Teberrüken Uluçay, Başbakan Sayın Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Kudret Özersay, Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Cemal Özyiğit ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı Sayın Ersin Tatar ile görüşülmüştür. KKTC Meclis Başkanı Sayın Uluçay, Kemal Kılıçdaroğlu onuruna bir Öğle Yemeği vermiştir. Sayın Kılıçdaroğlu, CHP Gençlik Kolları ve KKTC Temsilciliği tarafından düzenlenen Dayanışma Gecesi'ne de katılmıştır.
KKTC makamlarıyla görüşmeler sırasında Kıbrıs sorununun mevcut durumu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin değerlendirme raporu, ekonomik durum, Doğu Akdeniz'de enerji denklemi ve bu konunun Kıbrıs üzerindeki etkileri üzerinde ayrıntılı görüş alış-verişinde bulunulmuştur.
Geçen yıl Crans Montana'da bir sonuca ulaşamayan görüşmelerin yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin yeni Özel Temsilcisi'nin bazı çabalarının olduğu gözden kaçmamaktadır. KKTC makamlarının bu çabalar karşısındaki yaklaşımları CHP tarafından desteklenmektedir.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de doğal gaz aramaları için izin verdiği yabancı şirketlerin çalışmalarına başlaması önemli bir endişe kaynağıdır. Bu şirketlerden birinin Türkiye'nin Ortadoğu'da ilişkilerinin iyi olmaya devam ettiği yegane devlet olan Katar'a ait olması karşısında AKP iktidarının gereken tepkiyi göstermediği düşünülmektedir.
Öte yandan, son zamanlarda İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz doğal gazının Batı Avrupa'ya ihracı konusunda sıklaşan görüşmeler ve üzerinde çalışılan projeler Türkiye'nin bölgesel enerji denkleminde giderek dışlanmakta olduğunu göstermektedir.
Bu gelişmede Kıbrıs sorununun çözüme kavuşamamış olması kadar, Türkiye'nin Mısır ve İsrail ile ilişkilerindeki gerilemenin ve bu iki ülkede Büyükelçi bulundurmamasının da payı olduğu açıktır. CHP, uluslararası ilişkilerde diyalogun ve diplomatik temsilin önemine inandığı ve savunduğu için bu eksikliğin en kısa zamanda giderilmesini önemsemektedir.
Sayın Kılıçdaroğlu, KKTC ziyareti sırasında Kıbrıs'ın geleceği için CHP'nin adil, yapıcı ve kalıcı sonuç getirmeye yönelik çabaları desteklediğini vurgulamıştır. Kıbrıs adasının doğal kaynaklarının, adada haksızlığın ve ayrışmanın değil, barışın ve çözümün unsuru olarak görülmesi şarttır.
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e yönelik politikalarının da, bir yandan KKTC'nin haklarını gözetirken, bir yandan da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yalnızlığını ortadan kaldıracak şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde, Kıbrıs ile ilgili gelişmeler bu anlayış doğrultusunda yakından takip edilmeye devam edilecektir.