17.09.2018
17.09.2018
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU: GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 16.04, GENİŞ İŞSİZLİK YÜZDE 18.39
-“EKONOMİ 5,2 BÜYÜRKEN İSTİHDAM SADECE 2,48 PUAN ARTTI”
-“5,2 BÜYÜYEN EKONOMİ, DÜŞÜK ÜCRET VE GEÇİCİ İŞLERDEKİ KADIN EMEĞİ İLE GERÇEKLEŞTİ”
-“İNŞAAT VE TARIMDAKİ GÖSTERGELER, İŞSİZLİĞİN DAHA DA ARTACAĞINA İŞARET EDİYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, resmi işsizliğin yüzde 10,16 olarak açıklandığını belirterek, “Gerçek işsizlik yüzde 16.04, geniş işsizlik yüzde 18.39. Yani yetersiz istihdam ve zamana bağlı eksik istihdam edilenleri de eklediğimizde işsiz sayısı 6 milyon 600 bin kişiye ulaşıyor” dedi.
Erdoğdu TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, ekonomi yüzde 5,2 büyürken istihdamın sadece 2,48 puan artış gösterdiğinin ortaya çıktığına işaret ederek şunları söyledi:
“2018’in ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüyen ekonominin resmi işsizlik oranının yüzde 10,16. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,1. Türkiye ekonomisi her koşulda çalışan her üç kişiden birinin sosyal güvenceden yoksun olmasının önüne geçemiyor. Buna ek olarak son 1 yıl içinde işe alınan her 10 kişiden birisi kayıt dışı olarak istihdam edilmiş. Kayıt dışı kategorisinde olan ücretsiz aile işçisi sayısının yüzde 9 oranında azalması tarımdaki küçülme ile birlikte düşünüldüğünde tarımsal alanda vahim bir çözülmeye işaret. Her 4 ücretsiz aile işçisinin 3’ü kadınlardan oluşuyor ve tarımdaki kadın istihdamının yüzde 3 azalıp tarım dışı kadın istihdamının yüzde 6,5 oranında artması da bu sebeple tarımdaki çözülmenin diğer bir alameti.”
BÜYÜME, DÜŞÜK ÜCRET VE KADIN EMEĞİ İLE
Tarım dışı kadın istihdamındaki artışın hem oransal olarak hem de mutlak büyüklük olarak erkek istihdamı artışından çok daha fazla olduğunu kaydeden Erdoğdu, “Tarım dışı kadın istihdamı yüzde 7,6 oranında artarken, erkek istihdamındaki artış yüzde 1,9 ile sınırlı kalmış. Bu veriler ışığında bir yıl içinde yüzde 5,2 büyüyen ekonominin düşük ücretle ve geçici ve kısa süreli işlerdeki kadın emeği ile gerçekleştiğini söylemek mümkün. Artan enflasyonun yarattığı hayat pahalılığı yüzünden aileler geçinemiyor. Yoksul ve borçlu ailelerde artık kadınlar da çalışmak zorunda kalıyor. Özellikle tarımda çalışan ve mevcut tarım politikaları ile aç bırakılan çiftçi kadınlar, kentlerde en vasıfsız ve en güvencesiz işlerde çalıştırılıyor” diye konuştu.
Erdoğdu, 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranının yüzde 19,4, tarım dışı genç işsizlik oranının yüzde 22 olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Toplam 1 milyon 48 bin gencimiz iş arıyor. Genç kadınların işsizlik oranı yüzde 25; tarım dışı genç kadın işsizlik oranı yüzde 30’a varmış durumda. 1 milyon 900 bin genç kadın ve toplam 2 milyon 868 bin genç evde oturuyor. Bunların 1 milyon 190 bini üniversite mezunlarından oluşuyor. Yani üniversiteden mezun olan her 10 kişiden 4’ü evde oturuyor, bir iş bulabileceği beklentisi ile kurslara ve dershanelere para akıtıyor.”
Hangi iş kollarında istihdam artışı sağlandığına bakıldığında, son 1 yıl içinde 704 bin kişilik istihdam artışının 325 bininin özel bir vasıf gerektirmeyen iş kollarında gerçekleştiğini ifade eden Erdoğdu, işe alınan her 100 kişiden 46’sının herhangi bir vasıf gerektirmeyen, çoğunluğu geçici iş kolları olduğunu söyledi. Bu gruptaki her 10 kişiden 8’inin kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:
“Sektörel olarak değerlendirdiğimizde ikinci çeyrekte yüzde 4,6 büyüyen sanayi sektöründe istihdam artışı büyümeden hızlı gerçekleşmiş. Yerinde sayan inşaatta ise istihdamda yüzde 2,3 küçülme var. Yüzde 8 büyüyen hizmet sektöründe istihdam artışı yüzde 4,3 ile sınırlı kalmış. Giderek otoriterleşen devletimizde en fazla istihdam artışı kamu yönetimi ve savunma alanında gerçekleşmiş. Son 1 yıl içinde bu alanda 348 bin kişilik istihdam artışı sağlanmış görünüyor.
ELDEKİ İŞİ KAYBETME RİSKİ DE ARTIYOR
Rakamların ekonomide ciddi bir yavaşlamaya işaret ettiğini kaydeden Erdoğdu, sadece TL’nin değer kaybetmesi, faiz yükselmesi değil, enflasyon ve işsizlik rakamlarının da Türkiye’nin stagflasyon tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini bildirdi. Erdoğdu, “İnşaat ve tarımdaki göstergeler ise işsizliğin daha da artacağına işarete ediyor. Çalışanlar şimdi eldeki işi kaybetme riski ile de karşı karşıya. Özellikle asgari ücretlilerin istihdam edildiği inşaat, tarım, turizm ve öteki hizmet dallarında büyüme hızla düşüyor. Yüzde 5,2 büyüme yaşandığı söylenen nisan-haziran dönemindeki ikinci çeyrekte bile tarım yüzde 1,5 gerilerken inşaatta büyüme yüzde 0,8’de kaldı. Ekonomideki tüm bu olumsuz göstergeler uçan kuşa borçlanıp, hepsini yandaşa, betona, şatafata yatırmanın sonucu” dedi.
29.11.2024
29.11.2024
29.11.2024
29.11.2024