27.08.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: “OKUL ESNAFI YOĞUN BAKIMDA HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yazılı basın açıklaması şöyle:
“Covid-19 nedeniyle 6 aydır eğitim ve öğretime ara verilmiştir. 31 Ağustos’ta başlanacağı ilan edilen yüz yüze eğitim ve öğretim sezonu daha sonra 21 Eylül tarihine ertelenmiştir.
Okulların kapalı kaldığı süre içerisinde kırtasiye esnafı, kantinciler ve okul servis işletmecileri zor günler geçirmektedir. Okulların açılması ile ilgili yaşanan belirsizlikler bu üç sektörü olumsuz etkilemekte, hem esnafın ve hem de bu sektörlerde çalışanların mağduriyetleri artarak devam etmektedir.
Devletine 40 yıldır vergi veren esnafın doğal olarak en büyük beklentisi 40 günde devletin kendisine bakması yönündedir.
Esnaf yoğun bakımda ölüm kalım mücadelesi verirken devlet esnaflara destek olarak sadece ağrı kesici vermekte yani sorunlarının çözümü için kalıcı adımlar ne yazık ki atmamaktadır.
KIRTASİYECİLER YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Türkiye genelinde yaklaşık en az 20 bin kitap ve kırtasiyeci esnafı destek beklemektedir.
Okullar 6 aydır kapalı ve en az bir ay daha açılmaması gündemde. Kırtasiyeciler stokladıkları ürünü satamadıkları halde ödemelerinin vadesi geldi.
Vergi, kira, kredi geri ödemeleri de kırtasiyecileri zor durumda bırakmaktadır. Sektöre yönelik acil tedbirler alınmazsa kitap ve kırtasiyeciler tükenme noktasına gelebilir.
Kırtasiyeciler Okul öncesi ve dönemi için stokladığı ürünlerin ödemelerini 5-6 aylık çek ve senetlerle karşılamaktadır.
Kırtasiyeciler işyerlerini açtılar ama şu an iş yapamamaktadırlar ve dolayısıyla kazanç sağlayamıyorlar.
OKUL KANTİN İŞLETMECİLERİNE DEVLET DESTEĞİ ŞART
Devlet okullarında 30 bin civarında kantin var.
Özel okul, üniversite, yurt ve hastanelerde bu sayı 50 bin civarında.
Bu işletmelerin toplamında en az 300 yüz bin civarında çalışan bulunmaktadır.
Covid-19 nedeniyle bu işletmeler 16 Mart tarihinden itibaren kapalıdır.
İşletmeler devletin verdiği 25 biner liralık kredilerinden yararlanamadığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da herhangi bir destek alamamıştır.
Kantinciler şu an salgın nedeniyle biriken iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz, vergi, işçi ücreti, BAĞ-KUR, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez durumdadır.
Kantin kiralarına 1 yıl süreyle artış yapılmaması ve kira indirimine gidilmesi taleplerine rağmen bazı kantin kiralarında yüzde 100'ün üzerinde fahiş kira artışları yapılmıştır.
SERVİS İŞLETMECİLERİ VE ÇALIŞANLARI AÇLIKLA BAŞ BAŞA KALDILAR
Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerin başladığı Mart ayından bu yana okul servisleri kontaklarını kapatmış ve bir nevi işsiz kalmışlardır.
Türkiye’de okul servis taşımacılığı yapan 200 bini aşkın servisçi bulunmaktadır
Her serviste en az 1 servis rehber görevlisinin ve 1 şoförün çalıştığı düşünüldüğünde bu sektörde en az 400 bin kişi istihdam edilmektedir.
Servisçi esnafı onların yanlarında çalışan şoförler ile yardımcı personellerin 6 aydır süren mağduriyetlerinin uzaması bu kesimi daha çok mağdur etmektedir.
Servisçi esnafımız araç sigortasını, vergisini, vize, BAĞ-KUR ve SSK ödemelerini ödeyemez durumdadır.
31 Ağustos tarihi olarak duyurulan daha sonra 21 Eylül tarihine ertelenen yüz yüze eğitimin başlangıcı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan taşımalı eğitim ihalelerine giren servisçiler bir de teminat mektubu vermişlerdir.
Servisçiler şu anda çalışmamaktadırlar ve bankalara teminat için faiz ödemektedirler.
İKTİDAR KIRTASİYECİLERE, OKUL SERVİSL İŞLETMECİLERİNE VE KANTİNCİLERE KARŞILIKSIZ DESTEK SUNMALIDIR.
Yüz yüze eğitimin başlaması ile ilgili süreç zorunlu olarak uzadıkça bu durumdan etkilenen yüzbinlerce esnaf ve yanlarında çalışanların mağduriyetleri katlanarak artacaktır. Devletin bu süreçte bu esnaflarımıza;
Devlet kırtasiye sektörüne sıfır faizli, uzun vadeli kredi ve destekler vermelidir.
Kantinci esnafının ayakta kalması için 1 yıl süreyle devlet, okul kantinlerinden kira almamalı ve kantincilere karşılıksız maddi yardımda bulunmalıdır.
Servis işletmecilerinden ihale için alınan teminat mektupları iptal edilmeli, borçlarını ödeyemeyen servisçilere devlet bankaları faizsiz yeni kredi vererek özel bankalara olan borçlar kapatılmalıdır.
Esnafın iş yeri kirasını, elektrik, su, doğalgaz, vergi, işçi ücreti, BAĞ-KUR, SGK ve diğer borçlarını karşılamalıdır.” 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler