05.11.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: “İŞÇİ HAKLARI ANAYASA’DAN ÇIKARTILIYOR!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geçtiğimiz hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen yeni torba kanunda işçi haklarının neredeyse anayasal bir hak olmaktan çıkarıldığını ifade etti.
Yasal hale getirilmek istenen düzenlemede “işsizlik fonundaki yağmanın teşvik adı altında işverenlere sunulacağını” belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba “Fon mevcut haliyle işsize destek değil, işverene ve yandaş şirketlere teşvik mekanizmasına dönüşmüştür. 2018 yılından itibaren İŞKUR İşsizlik Sigorta Fonu’ndan işverenlere teşvik ve destek ödemeleri adı altında 40 Milyar TL’den fazla kaynak aktarılmasına rağmen 2018 yılından itibaren istihdamın korunması bir yana, istihdamda sürekli olarak azalış meydana gelmiştir. TÜİK Temmuz ayı iş gücü verilerine göre istihdamın son bir yılda 1 milyon 254 bin kişi azalması bu durumun en net göstergesidir” ifadelerini kullandı.
AKP’nin teklifinde yer alan maddeler Anayasal hak ihlalleriyle dolu!
CHP’li Ağbaba teklifte ayrıca belirli süreli iş sözleşmesi ve “25 yaş altı 25 yaşından küçük olup hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işveren tarafından 10 günden az çalıştırılanlar” için yaşlılık aylığı primi ödeme zorunluluğunu kaldırıldığını belirtti. Teklifin 28 ve 32. maddelerinin başlı başına Anayasa hak ihlalleri ile dolu olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba şunları söyledi:
“TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda kabul edilen 28 ve 32. Maddeler iş güvencesinin olmadığı, kıdem ve ihbar hakkının ortadan kalktığı, düşük ücret stratejisine dayanan güvencesiz bir istihdam biçiminin yaygınlaşmasına neden olacaktır. Ayrıca maddeler bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku ve sosyal güvenlik hakkını zedeleyici nitelikte olup, Anayasa’ya aykırılıklar taşımaktadır. Madde 28 ile ‘belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamamaktadır’ hükmü değiştirilerek, belirli süreli iş sözleşmesinin süre sınırı ve objektif nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilmesi koşulu ortadan kaldırılmakta, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların belirli süreli olarak istihdam edilmesinin önünü açmaktadır.”
25 yaş altı gençler ve 50 yaş üstü çalışanların iş güvencesi bitiyor!
“Mevcut iş kanunu hükümlerine göre iş güvencesi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde, en az 30 işçinin çalıştığı iş yerleri için, en az 6 aylık kıdem hakkına sahip olan işçiler için geçerlidir. Bahsi geçen tasarının Meclis’te kabul edilmesi durumunda 25 yaş altı gençler ve 50 yaş üstü çalışanlar iş güvencesi kapsamının dışında kalacaklardır. İşten çıkartıldıklarında işe geri dönüş davası açamayacakladır. Ayrıca bu yaş aralığında çalışan işçiler ile diğer yaş gruplarında çalışanlar arasında ayrıma neden olacak ve çalışma yaşamında bir nevi ikinci sınıf işçilerin oluşmasına neden olacaktır. Söz konusu Madde Anayasa’nın 49. Maddesinde yer alan ‘devletin çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır’ ifadesine aykırıdır. Ayrıca Madde Anayasa’nın 10. Maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine de açıkça aykırılık teşkil etmektedir.
Teklif kıdem ve ihbar hakkını kaldırıyor, Anayasa’nın eşitlik ilkesini çiğniyor!
“Belirli süreli iş sözleşmeleri belirtilen süre içerisinde kendiliğinden sona erdiğinde işçinin kıdem ve ihbar hakkı da bulunmamaktadır. Bu durumda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar hakkı fiilen ortadan kaldırılmaktadır. Yine söz konusu Madde Anayasa’nın 10. Maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine aykırıdır. Ayrıca belirli iş sözleşmeleri belirli bir dönem için geçerli olduğundan, sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkı da fiili olarak bu iş yerlerinde ortadan kalkacaktır. Söz konusu bu Madde de Anayasa’nın 51. Maddesinde yer alan Sendika Hakkına ve yine Anayasa’nın 53. Maddesinde belirtilen Toplu Sözleşme Hakkına aykırılık taşımaktadır. Son olarak normal çalışma düzeninden kısmi ve belirli süreli iş sözleşmelerine geçirilecek olan işçilerin ücret düzeylerinde esaslı değişiklikler meydana gelecektir. Bu durumda Anayasa’nın 55. Maddesinde belirtilen ‘ücrette adaletin sağlanması’ ilkesine aykırılık oluşacaktır.”
Yaşlılık aylığı priminin ödeme zorunluluğu da kaldırılıyor!
“Madde 32 ile ‘25 yaşından küçük olup hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az’ olanlar için yaşlılık aylığı primi ödeme zorunluluğunu kaldırmaktadır. Söz konusu madde yine Anayasa’nın 60. Maddesine göre ‘Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar’ ifadesine açık olarak aykırıdır.”