18.08.2020

CHP GENEL BAŞKAN BAŞDANIŞMANI ÇEVİKÖZ, DOĞU AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELERİ SORDU

CHP İstanbul Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri Meclis gündemine taşıdı.
Çeviköz'ün, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda kayıtlı olan sorularımın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ
İstanbul Milletvekili

Türkiye Meis Adası’nın güneyinde Oruç Reis gemisinin (A/G) araştırma yapacağını 21 Temmuz tarihinde NAVTEX ilan ederek duyurmuş ve sonrasında Türkiye-Yunanistan hattında ortaya çıkan gerilim, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in girişimleriyle krize dönüşmeden çözülmüştür. Bu olay sonrasında ise, Yunanistan ile Mısır 6 Ağustos tarihinde münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladıklarını duyurmuşlardır. Türkiye bunun üzerine 10 Ağustos tarihinde yeni bir NAVTEX ilanında bulunmuştur. Bu bağlamda;

1.  Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmada, Yunanistan’ın Meis Adası özelindeki maksimalist politikalarının Mısır tarafından kabul edilmediği görülmektedir. Böylelikle, Mısır’ın Türkiye’nin çıkarlarını gözettiği ve diplomasi masasını devirmediği anlaşılmaktadır. Bu gelişme ışığında, Doğu Akdeniz’in güvenliği ve bölgenin istikrarı için Mısır ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesi konusunda ne zaman adım atacaksınız?
2.  Yunanistan ile Mısır arasında yapılan anlaşma Suudi Arabistan tarafından da olumlu karşılanmıştır. AKP iktidarının artık belli bir mezhep ve inanç siyasetinin temsilcisi olduğu belli olmuş, diplomatik yenilgilerin ve başarısızlıkların üzerini hamasi bir küresel itibar ve liderlik söylemi ile örtmeye çalışması daha önce olduğu gibi yine boşa çıkmıştır. Dış politika alanında mezhepsel ve ideolojik temellere dayalı anlayışınızı ne zaman değiştireceksiniz?
3.  Yunanistan ile Mısır arasında yapılan anlaşma sonrasında Türkiye’nin tezlerini savunarak, anlaşmaya tepki gösteren ülkeler hangileridir?
4.  Türkiye’yi Doğu Akdeniz özelinde içinde bulunduğu yalnız ve izole dış politikadan kurtarmak adına hangi adımları atacaksınız?
5.  Söz konusu anlaşmanın, Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 2019 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen ve yürürlüğe girmesi için Suheyrat Anlaşması’na göre Temsilciler Meclisi’nin onayı gereken “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükûmeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”na karşılık yapıldığı kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu mutabakat muhtırası hangi ülkeler tarafından desteklenmektedir?
6.  Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliğin çözümü Türkiye’nin Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin tarafı olmaması nedeniyle ancak siyasi müzakerelerle mümkündür. Bölgede tansiyonu düşürmek ve sorunu çözüme kavuşturmak için müzakere girişimlerine ne zaman başlayacaksınız?



Gündem'den Öne Çıkan Haberler