17.12.2018
17.12.2018
CHP BİLİM PLATFORMU, “SARAY EKONOMİSİ SAĞLIĞA ZARARLIDIR: İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDE KRİZ" BAŞLIKLI POLİTİKA NOTU
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM DEĞİL, YIKIM YAŞANIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından "Saray Ekonomisi Sağlığa Zararlıdır: İlaç ve Tıbbi Cihaz Sektöründe Kriz" başlıklı politika notu hazırlandı. AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm olarak sunulan projelerinin özellikle ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe yıkım yarattığının vurgulandığı politika notunda, yerli ilaç sektörüne destek verilmesinin yaşattığı sorunların altı çizildi.. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin sağlık alanına yansımalarına da değinilen notta, bu konuyla ilgili olarak, yükselen dolar kuru nedeniyle tıbbı cihaz ve malzemelerin temininin yapılamadığı, ameliyat ve rutin tedavi süreçlerinde büyük sıkıntıların yaşandığı tespitlerine yer verildi.
Politika Notunda, AKP'nin sağlık alanını sektör mantığıyla ele aldığı ve diğer alanlarda olduğu gibi bu alanı da rant sağlama aracı olarak gördüğü için bu yıkımın AKP tarafından onarılamayacağı vurgulanırken, vatandaşlarımızın nitelikli ve ucuz ilaç, tıbbi malzeme ve cihazlara erişebilmesi için yerli tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç sektörlerini geliştirilmesi gerektiğini belirtildi. CHP'nin konuyla ilgili somut çözüm önerilerine yer verilen politika notu, başta Milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri olmak üzere tüm CHP Örgütüne dağıtılarak parti söylemi olarak kullanılması sağlanacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, konuya dair şu açıklamayı yaptı: "AKP iktidarının kendisine en çok güvendiği alan olan sağlık alanının 16 yıl sonunda iflas ettiğini görmekteyiz. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi, bu çöküşün daha net bir şekilde görülmesini hızlandırmış oldu. Sosyal bir devletin asli görevlerinden olan sağlık hizmetinin, sektörleştirilmesi ve ticari bir alan olarak görülmeye başlanması bugünkü sorunların temelini oluşturmaktadır. AKP, rantiye düzenini sağlık alanında da işlettiği için bugün sağlık hizmetinin her aşamasında büyük krizler yaşanıyor. En küçük tıbbı cihaz ve malzemelerin dahi temin edilemediği bir dönemi yaşıyoruz. Bununla birlikte, yanlış ve artniyetli planlamalar nedeniyle kaynakların atıl bir şekilde kullanıldığı ve Türkiye'nin tıbbi cihaz çöplüğüne dönüştüğünü görmekteyiz. İlaç ve tıbbi cihaz sektörünü tamamen yurtdışından ithalata bağımlı bir hale dönüştürenlerin bu sorunu çözmesi mümkün değildir. Cumhuriyet Halk Partisi, vatandaşlarımızın nitelikli ve ucuz ilaç, tıbbi malzeme ve cihazlara erişebilmesi için yerli tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç sektörlerini geliştirecektir. Gereksiz cihaz alımlarının ve israfın önüne geçebilmek için sağlık kurumlarına giren cihaz ve malzemeler kontrollü bir planlama ve yönetim sürecine tabi tutulacaktır."
Politika Notundan Bazı Veriler ve Çözüm Önerileri Şöyle:
· 2002'de Türkiye pazarında yerli ilaçların değersel büyüklüğü %66'lık bir pay tutarken, bu oran 2016'da %42'ye kadar gerilemiştir.
· 2003-2013 yılları arasında dünyada yapılan toplam ilaç AR-GE yatırımlarının yalnızca %0,01'i ülkemizde gerçekleşmiştir.
· İlaç kriziyle birlikte ülkeye ruhsatsız ilaçların girişi artmıştır. 2005'ten 2014'e ele geçirilen sahte ilaçların sayısında %400 artış görülmüştür. Yalnızca 2016'da 1 milyondan fazla sahte ve kaçak ilaç ele geçirilmiştir.
· Yerli üretime son verilmesi nedeniyle, aşılar için bütçeden ayrılan pay her yıl katlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı bütçesinde aşılar için ayrılan miktar 2002 yılında 26 milyon TL iken, 2018 yılında 893 milyon TL'ye çıkmıştır.
2016'da toplam büyüklüğü 2,3 milyar dolar olan Türkiye'deki tıbbi cihaz ve malzeme pazarının %85'ini ithal ürünler oluşturmaktadır.
· 2018 itibariyle üniversite hastanelerinin 6 milyar TL, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerinin ise 11 milyar TL borcu bulunmaktadır.
Tamamı için tıklayınız...
30.11.2024
30.11.2024
30.11.2024
29.11.2024