23.02.2020

CHP'DEN "10 MADDEDE KIDEM TAZMİNATINDA FON ALDATMACASI" BROŞÜRÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba ‘’ 10 Maddede Kıdem Tazminatında Fon Aldatmacası’’ adlı çalışma gerçekleştirdi.
Hazırlanan broşür çalışmasında kıdem tazminatında iktidarın yapacağı olası değişikliklerin sonuçlarına dikkat çekildi.
Çalışmada işçilerin 84 yıllık mirası olan kıdem tazminatının fona devri ile ortadan kaldırılacağı vurgulandı.

AKP İktidarı Ne Yapmak İstiyor?
Ülkemizde kıdem tazminatı hakkı 1936’dan bugüne işçiler lehine gelişerek devam etmiştir. 1980 Askeri darbesinden sonra darbeciler bile kıdem tazminatı hakkına dokunmaya cesaret edememiştir. Öte taraftan AKP iktidarı “kıdem tazminatı hakkının sürekli olarak kaldırılmasını” gündeme getirerek, işçilerin 84 yıllık kazanımını ve birikimini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
84 yıldır çalışma yaşamında yer alan işçileri korumaya dönük caydırıcı bir etki taşıyan bu son güvenceyi ‘’Bireysel Hesap Sistemi’’ ve ‘’Fona Devredilme’’ gibi uygulamalar tehdit etmektedir. Kıdem tazminatı hakkının olası bir değişiklik ile ortadan kaldırılması ile işçilerin iş güvencesi elinden alınacak, işten çıkartılmaları kolaylaşacaktır. Bu yüzden Kıdem tazminatı hakkının fona devredilmesine karşı çıkılmalıdır.

Kıdem Tazminatı Fona Devredilirse Ne olur?
•    İşçilerin kıdem hakkı alacakları yüzde 3 oranında azaltılacaktır. Kıdem tazminatı gün sayısı yarı yarıya düşecek ve bu şekilde kıdem tazminatında hak edilen ücrette yarı yarıya düşecektir.
•    Kıdem Tazminatının fona devri ile tıpkı işsizlik sigorta fonunda olduğu gibi, fonun amaç dışı kullanılmasını da beraberinde getirecektir.
•    Kıdem tazminatının fona devri ile birlikte kıdem tazminatı işveren bağlantısı kopmuş olacağından, kıdem tazminatına esas gün sayısının iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleriyle arttırılmasının önü de kapanmış olacaktır.
•    Ayrıca kıdem hakkının bu şekli ile ortadan kaldırılması neticesinde işçilerin iş güvencesi elinden alınacak ve işten çıkarmalar kolaylaşacaktır.

Kıdem Tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi ile ortak fona devredilmesindeki amaç nedir?
Kıdem hakkının bireysel emeklilik sistemi ile ortak bir fonda toplanması ile işçiler büyük hak kaybına uğrayacak, hâlihazırda kıdem tazminatı hakkından yararlanma koşulları ortadan kalkacaktır.
Kıdem tazminatı belirli prim ödeme süresi(10 ile 15 yıl arası) halinde yalnızca emeklilik ve ölüm hallerinde yararlanılabilecek
Mevcut yasaya göre evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirenler ve Askerlik hizmetini yerine getirecek olanlar kıdem tazminatı hakkından mahrum kalacak
Kıdem tazminatının fona devri ile işçilerin sistemde biriken ücretleri, fonlar ile reel sektöre ve şirketlere ucuz finansman kaynağı olarak sağlanacaktır. İşçilerin emeği ve güvencesi şirketlere ucuz kredi olarak sunulacaktır.

CHP Ne Öneriyor?
*Kıdem tazminatı çalışma yılı şartı olmaksızın kullanılabilen bir hak olmalıdır.
*Kıdem tazminatına tüm çalışanların erişimi sağlanmalı, bu erişim önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. *Kıdem tazminatında kanun hâkimiyeti ve herkesin bu hakka saygı göstermesi sağlanmalıdır.
*1475 sayılı iş kanununun 14. Maddesinde belirtilen kıdem tazminatı hak ediş koşullarına; “İş sözleşmesini kendisinden kaynaklanmayan mücbir sebeplerle sona erdirmek zorunda kalan ve bu mücbir sebebi belgeleyen işçiye” de kıdem tazminatı ödenmesini hükme bağlayan düzenlemeler getirilmelidir.
*Her türlü işten ayrılma durumunda işverenler tarafından ödenen ve ödenmemesi durumunda devlet tarafından güvence altına alınan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
*İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda, kıdem tazminatı hakkının güvence altına alınması için 173 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanması gereklidir.
*Fon ve Bireysel hesap sistemi uygulamalar asla hayata geçirilmemeli, kıdem hakkı işçilerin geleceği için teminat altına alınmalıdır.
*İşçi Sendikalarının itiraz ve görüşleri dikkate alınmadan kıdem tazminatı konusunda hiçbir çalışma yapılmamalıdır.