06.03.2019
06.03.2019
CHP GRUP BAŞKANVEKİLLERİNDEN TÜRKİYE UZAY AJANSI BASIN AÇIKLAMASI
“UZAY AJANSI’NA DEĞİL HUKUKSUZLUK VE KEYFİLİĞE KARŞIYIZ”
-“İPTALİ İSTENEN HÜKÜMLERİN HİÇBİRİSİ TÜRKİYE UZAY AJANSI’NIN TÜZEL KİŞİLİĞİ, FAALİYET ESASLARI VE YÜRÜTECEĞİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR İLE İLGİLİ DEĞİLDİR”
-“BAKAN VARANK’A; TBMM’DE NAMUSU ÜZERİNE ETTİĞİ ANAYASA’YA SADAKAT YEMİNİNİ HATIRLATIRIZ”
CHP Grup Başkanvekilleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruyu çarpıtmaya çalıştığını belirterek, “CHP, Türkiye Uzay Ajansı’na değil, hukuksuzluk ve keyfiliğe karşıdır. İptali istenen hükümlerin hiçbirisi Türkiye Uzay Ajansı’nın tüzel kişiliği, faaliyet esasları ve yürüteceği bilimsel araştırmalar ile ilgili değildir” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, yaptıkları yazılı açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Twitter hesabından yaptığı “Türkiye’nin 20 yıllık hayali olan, büyük bir heyecanla çalışmalarını yürüttüğümüz Türkiye Uzay Ajansı’nın kuruluş kararnamesinin iptali için CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Bilime ve teknolojiye karşı olan CHP’nin bu girişimi çalışmalarımızı durduramayacak” şeklindeki sosyal medya paylaşımını “açık bir çarpıtma ve iftira” olarak niteledi.
SAYIŞTAY DENETİMİ NEDEN YOK
Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 hükmünün, Anayasaya aykırılıkları nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne taşındığı belirtilirken, Anayasa’nın 128’inci maddesinin “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir” hükmünü içerdiği, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı görevlilerinin özlük haklarının düzenlenmesi mümkün olamayacağı vurgulandı. Benzer şekilde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değiştirilmeyeceği vurgulanan açıklamada, “Kanunlarda değişiklik yapma yetkisi TBMM’nindir ve Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kanunun değiştirilmesine göz yummak, hukuk devletini yok saymak anlamına gelecektir. İptali istenen diğer bir hüküm ise; bütçe konusunda ajans yönetim kuruluna verilen; denetimi ortadan kaldıran ve keyfiliklere zemin hazırlayan harcama yetkisine ilişkindir. Sayıştay denetimini kaldıran böylesine geniş bir yetkilendirmenin, şeffaflıkla bağdaşmayacağı ve suiistimallere yol açacağına kuşku yoktur” denildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
BİLGİSİZLİK YA DA İFTİRA
“Bilimsel araştırmalar ile yönetim kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkını ilişkilendirmek, kamu kurumlarına arpalık gözüyle bakıldığının göstergesi niteliğindedir. Bu tutum bize yabancı değildir.
Görüleceği gibi; CHP’nin iptalini istediği hükümlerin hiçbirisi Türkiye Uzay Ajansı’nın tüzel kişiliği, faaliyet esasları ve yürüteceği bilimsel araştırmalar ile ilgili değildir. Bu hükümlerin iptal edilmesi durumunda, Türkiye Uzay Ajansı’nın faaliyetlerinin ve bilimsel çalışmaların durdurulacağını iddia etmek, Bakan Varank’ın bilgisizliğinden kaynaklanmıyorsa, en hafif deyimiyle iftiradır.
BİLİM KURNAZLIĞI VE AHLAKSIZLIĞI REDDEDER
CHP’nin itirazı; halkın iradesiyle oluşan Gazi Meclis’in iradesi yerine, Anayasa’ya aykırı şekilde tek adamın iradesinin konulması çabalarınadır. CHP; TBMM’nin diktatöryal bir anlayışla ve sonu belli olmayan bir müdahaleye hukuksuz bir şekilde maruz kalmasına direnmektedir. Önümüzdeki dönemde çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine dayanak oluşturabilecek olan bu hukuksuz anlayışa CHP teslim olmayacaktır.
Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri ettikleri yemine ve hukukun üstünlüğüne sonuna kadar sahip çıkacaktır.
Bakan Varank’a; TBMM’de namusu üzerine ettiği Anayasa’ya sadakat yeminini hatırlatırız.
Bir hatırlatma daha yapalım; bilim, en önce bu tür kurnazlık ve ahlak dışı anlayışı dışlar.”
EK: İPTALİ İSTENEN DÜZENLEMELER
1. 23 sayılı Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin iptali talep edilen 6. maddesinin 8. Fıkrası şöyledir:
(8) Yönetim Kurulu üyelerine 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesine göre ayda ikiden fazla olmamak üzere her bir toplantı için (9000) ek gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir.
703 sayılı KHK’nın 178. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen ek madde 29’a ilişkin iptal taleplerimizle bağlı olarak, 23 sayılı CK’nın 6. maddesinin 8. fıkrasının Anayasa’nın 104/17. ve 128. maddelerine aykırı olması nedeniyle iptali talep edilmektedir.
2. 23 sayılı Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin iptali talep edilen 8. maddesinin 4. Fıkrası şöyledir:
(4) Ajans bütçesinin hazırlanması, uygulanması, harcamaların yapılması, muhasebeleştirilmesi ve iç denetime ilişkin usul ve esaslar Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda Ajans tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.
23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8. maddesinin 4. fıkrası Anayasanın 7., 104. ve 123. maddelerine aykırı olması nedeniyle iptali talep edilmektedir.
3. 23 sayılı Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin iptali talep edilen 10. maddesinin 4. fıkrası şöyledir:
(4) Ajans Başkanı ve Başkan Yardımcıları, mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 30 uncu maddesi uyarınca sırasıyla Türkiye İstatistik Kurumu Başkan ve Başkan Yardımcılarına denktir.”
703 sayılı KHK’nın 178. Maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen ek madde 30’a ilişkin iptal taleplerimizle bağlı olarak, 23 sayılı CK’nın 10. maddesinin (4) numaralı fıkrası Anayasanın 8., 104/17. ve 128. maddelerine aykırı olması nedeniyle iptali talep edilmektedir.
4. 23 sayılı Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin iptali talep edilen 1. maddesinin 4. Fıkrası şöyledir:
(4) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) Sayılı Cetvelin “B) ÖZEL BÜTÇELİ DİĞER İDARELER” bölümüne “50) Türkiye Uzay Ajansı” satırı ilave edilmiştir.”
23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11. maddesinin 4. fıkrası Anayasanın 7., 104. ve 123. maddelerine aykırı olduğundan iptali talep edilmektedir.
21.12.2024
21.12.2024
20.12.2024
20.12.2024