27.03.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ'ÜN GOLAN TEPELERİ VE GAZZE SALDIRISINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ'ÜN GOLAN TEPELERİ VE GAZZE SALDIRISINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün Trump’ın Golan Tepeleri kararı ve İsrail’in Gazze saldırısı hakkındaki açıklaması şöyle:
ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı, İsrail’in 1967’de işgal 1981’de ilhak ettiği Suriye’ye ait Golan Tepeleri üzerinde İsrail hakimiyetini tanıyan karar, güç kullanarak toprak kazanmayı kabul etmeyen Birleşmiş Milletler Şartı’na, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 242 ve 497 sayılı kararlarına ve bu kararlara atıfta bulunan onlarca Birleşmiş Milletler kararına tamamen aykırıdır. Dolayısıyla, Trump’ın meşruiyetten yoksun olan söz konusu kararı uluslararası hukukun açık bir ihlalini oluşturmaktadır.
BMGK’nın 1981 tarih ve 497 sayılı kararı uyarınca Golan Tepeleri Suriye toprağıdır ve İsrail’in işgal ettiği bu bölgedeki her türlü eylemi hukuken geçersizdir. Buna rağmen Trump, ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararında olduğu gibi, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını yok sayan tutumunu sürdürerek Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıyan kararnameyi imzalamıştır. 
Golan Tepeleri’nde Suriye'ye ait doğal kaynaklar üzerinde İsrail’in egemenliğini pekiştirecek bu kararın, “ben yaptım oldu” anlayışıyla alındığı açıktır. Uluslararası hukuku, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden bu kararın bölgesel ölçekte yeni krizleri tetikleyeceğinden ve Suriye’deki savaşı daha da uzatacağından büyük endişe duyuyoruz. 
ABD’nin uluslararası hukuka ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne aykırı olan bu kararı alabilmesinin altında yatan faktörlerden biri de Suriye’nin 2011 yılından bu yana küresel ölçekte tahribat yaratan bir iç savaşla zayıflatılmış olmasıdır. Suriye’nin zayıf düşürülmesinde AKP iktidarının büyük payı vardır. 
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, BM kararlarında açıkça belirtildiği üzere, Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanımıyor ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne komşuları başta olmak üzere bütün devletler tarafından saygı duyulması gerektiğini yineliyoruz. 
Bölgede barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması adına Golan Tepeleri’nin statüsünün tartışmaya açılmaması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’nin, bölgedeki tansiyonun düşmesine başta Suriye olmak üzere bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurarak katkıda bulunabileceğini tekrar hatırlatıyoruz. 
ABD’nin Golan Tepeleri kararına ek olarak, İsrail’in Gazze’ye 25 Mart’ta gerçekleşen saldırısını da bölgedeki fay hatlarını zorlayan ve gerilimi tırmandıran başka bir gelişme olarak görüyor ve kınıyoruz.