09.08.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ'DEN GÜVENLİ BÖLGENİN KURULUMUNA İLİŞKİN SORU ÖNERGESİ

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ'DEN GÜVENLİ BÖLGENİN KURULUMUNA İLİŞKİN SORU ÖNERGESİ
CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, güvenli bölgenin kurulumuna ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığına yazılı soru önergesi yöneltti.
Önerge şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda kayıtlı olan sorularımın Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ
İstanbul Milletvekili                                                                       
Türkiye ve ABD arasında, Suriye’nin kuzeyindeki duruma ilişkin olarak, askeri yetkililer düzeyinde 5-7 Ağustos 2019 tarihleri arasında yürütülen görüşmelerin tamamlandığı tarafların yazılı açıklamalarıyla ilan edilmiştir. Taraflarca yapılan yazılı açıklamalarda, üç nokta üzerinde anlaşma sağlandığı belirtilmiştir:  
“a. Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,
b. Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması,
c. Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.”  
Yapılan açıklamadan güvenli bölge kurulması konusundaki belirsizliklerin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda;  
1. Yazılı açıklamanın birinci maddesinde yer alan, Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşama tedbirleri nelerdir?
2. “Barış koridoru” olarak adlandırılan bölgedeki olası TSK mevcudiyeti konusunda Suriye yönetimi ile görüşmeler yapılacak mıdır?
3. Türkiye ve ABD, ‘güvenli bölge’nin tesisi konusunda bir takvim üzerinde anlaşmaya varmışlar mıdır?
4. 'Güvenli bölge'nin tesisine ilişkin olarak kamuoyu ile paylaşılmayan detaylar var mıdır? Var ise; kamuoyu ile paylaşılmama gerekçesi nelerdir? Bu maddelerin içeriği ve kapsamı nedir?
5. 'Güvenli bölge' coğrafi olarak hangi alanları kapsayacak ve derinliği ne kadar olacaktır?  
6. Oluşturulmak istenen ‘güvenli bölge’ ile yazılı açıklamanın üçüncü maddesinde işaret edilen ülkemizdeki Suriyeli sığınmacılar arasında nasıl bir ilişki kurulmaktadır?