05.07.2019
05.07.2019
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TORUN: “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FELAKETLERİNE KARŞI POLİTİKAMIZ YOK”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, “İklim değişikliği nedeniyle ülkemiz ciddi riskler taşımaktadır ve Karadeniz bölgesi en büyük risk altındadır” dedi. Torun, "Küresel iklim değişikliği dönemindeyiz. Ülkemizin her yeri bu tehdidin altındadır. Orman eko sistemini geliştirecek adımlar atılması yerine sürekli HES kuruluyor, taşocağı açılıyor veya çeşitli bahanelerle doğa katlediliyor. Her yer beton oldu. Yaz aylarında kar yağıyor, 30 dakikalık yağmur sel felaketine neden oluyor” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Karadeniz’de doğa felaketlerine toplu bir çare aranmıyor, doğaya ve insana uygun ulusal çevre politikamız yok. Her geçen gün Ordu’da sel ve heyelan, Trabzon’da ölümlü HES felaketi gibi felaketler yaşıyoruz. Bunların insan eliyle önlenmesi mümkündür. Yeter ki ulusal bir iklim politikamız oluşturulsun” dedi.
ORDU HEYELAN VE SEL BASKINLARINA TESLİM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM’ne bir soru önergesi verdi. Torun “özellikle son dönemde yaşanan doğal felaketlerle ilgili Ordu il geneli için bir risk analiz haritası hazırlanıp hazırlanmadığını” sordu.
Torun, “Ordu ilinde son günlerde meydana gelen heyelan felaketi, dolu yağışı ve şiddetli sağanaklar neticesinde büyük çaplı hasarlar meydana gelmiş, birçok ev, iş yeri, fındık bahçesi, köprü ve yollar zarar görmüş ve birçok vatandaş mağdur olmuştur. Küresel iklim değişikliğinden ülkemizde en çok etkilenen şehirlerin başında Ordu ili de gelmektedir” dedi.
Torun şu soruları yöneltti:
1. 8 Ağustos 2018 tarihinde başta Fatsa, Ünye ve Çaybaşı ilçelerinde büyük zararlar veren ve il genelinde etkili olan sel felaketinden itibaren Ordu il geneli için bir risk analiz haritası hazırlanmış mıdır?
2. 16 Mayıs 2019 tarihinde Aybastı ilçesinin Sağlık Mahallesi’nde yaşanan heyelan sonrasında zarar gören ve hala evine giremeyen vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılacak yardımlar, atılacak adımlar nelerdir?
3. Aybastı ilçesi Sağlık Mahallesi Yağcılı mevkiinde meydana gelen heyelan sonucu bölgenin “afet bölgesi” olarak ilan edilmesine yönelik çalışmalar var mıdır? Heyelanın asıl nedeninin saptanması ve devamının yaşanmaması adına alınacak tedbirler konusunda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
4. 16 Haziran 2019 tarihinden itibaren Ordu ilinin Mesudiye, Aybastı, Gölköy Ünye, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde etkili olan yağışlar sonucu ilçelerin il ile, birbirleriyle ve mahalleleriyle bağlantı yolları kesilmiş, heyelanlar ve su taşkınları meydana gelmiş, köprüler zarar görmüş, çok sayıda ev ve işyerinde su baskını sonucu zararlar oluşmuştur. Bakanlığınız zarar gören alt yapının düzeltilmesi için hangi çalışmaları gerçekleştirdi? Vatandaşların gördüğü zararlar telafi edildi mi?
5. En çok yağış alan iller arasında yer alan Ordu ili genelinde bundan sonra da iklim değişikliğinin etkisiyle daha yoğun yağışların meydana gelmesi beklenmektedir. Yoğun yağışlar sonucu yaşanması muhtemel sel baskınlarının ve heyelanların önlenmesi için altyapının güçlendirilmesi anlamında bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?
6. Bakanlığınız doğa tahribatına neden olan yapılaşmaların kontrol altına alınması, dere yataklarının değiştirilmesinin veya imara açılmasının önüne geçilmesi, Hidroelektrik Santrallerinin (HES) dereleri kurutacak bir biçimde kurulmasının önlenmesi için özellikle Ordu ilinde bir çalışma yürütmekte midir?
21.12.2024
21.12.2024
20.12.2024
20.12.2024