16.09.2021
16.09.2021
MERSİN’E KADAR ULAŞAN ‘SURİYE KAYNAKLI PETROL SIZINTISI’ MECLİS GÜNDEMİNDE!
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Suriye’de enerji santralinden yayılan ve başta Türkiye olmak üzere Akdeniz kıyısında yer alan ülkelerde çevre ve insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşan petrol sızıntısına karşı uyarılarını bir kez daha yineledi. Öztunç konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Suriye’deki bir termik santralden sızan petrol, Akdeniz kıyısındaki ülkeleri tehdit ediyor.
Hatay’ın Samandağ sahiline vurmasının ardından sonra ki süreçte Adana’da görülen partiküller kirlilik, son olarak Mersin sahiline kadar ulaştı.
Sızıntının hızla yayılması akıllara kirlilikle mücadelede uygulanan yöntem ve planlar yetersiz mi sorusunu getirirken, CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, konuyu Meclis’e getirdi.
ULAŞAN KİRLİLİK YOKMUŞ…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Eylül ayı başında kıyılarımıza ulaşan kirlilik olmadığı yönündeki açıklamasını hatırlatan CHP’li Öztunç, aksine Samandağ ve Arsuz kıyılarında 15 bin ton petrolün büyük kirliliğe yol açtığını belirtti.
Sızan petrolün yarattığı tahribat basına yansıyan görüntülerde açıkça gözlenebilirken, Öztunç Bakan Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplamasını talep ettiği önergesinde şu ifade ve sorulara yer verdi;
“RİSK DEĞERLENDİRME ANALİZİ YAPILDI MI?”
Suriye'de bir enerji santralinden yayılan petrol, Akdeniz kıyısındaki ülkeleri tehdit etmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 1 Eylül’de, yaptığı yazılı açıklama ile bakanlığa ait gemilerle, tarafımızdan yardım talep eden KKTC sularına müdahale edildiğini ve henüz Türkiye ve KKTC kıyılarına ulaşan bir kirlilik olmadığı bilgisini vermiştir. Bu açıklamanın aksine, yaklaşık 15 bin ton petrol sızıntısının Hatay Samandağ sahilimize oradan da Arsuz kıyılarına kadar ulaştığı bilgisi ve görüntüleri kamuoyuna yansımıştır.
Buna istinaden;
1- Türkiye, Suriye kaynaklı petrol sızıntısına karşı taraf olduğu Uluslararası Barselona Sözleşmesi kapsamında taraf ülkelerle hangi çalışmalar ve girişimlerde bulunmuştur? Sınırları içerisinde kirliliğe sebep olan ülke veya ülkeler ile ülkemizde yaşanan söz konusu kirliliğin temizlenmesi ve önlenmesi adına ne gibi çalışmalar gerçekleştirilmiştir?
2-Türkiye Barselona sözleşmesinin gereğini ne kadar yerine getirmiştir ve getirmektedir?
3-Ülkemize ait ilgili bakanlıkların son yaptığı açıklamalar sonrasında ne gibi gelişmeler olmuştur. Öngörülen kirlilik yayılma durumu nedir, mevcut olan temizleme araç ve ekipmanları yeterli midir?
4-Kütlesel olarak hareket eden petrol tabakası Akdeniz’de kaç kilometre kare ye yayılmış durumdadır?
5-Petrol sızıntısı Türkiye kara sınırına kaç km mesafededir? Ne kadarının kıyılarımıza ulaşması öngörülmektedir?
6-Petrol türevli ne kadar atık toplanmıştır? Akdeniz kıyılarında toplam atığın temizlenmesi ne kadar süre zarfında tamamlanacaktır?
7-Hatay ve Adana kıyılarında da kirlilik kaynağından ulaşmış olduğu düşünülen atıklar görülmeye başlamıştır. Bu atıkların Mersin sahillerine ulaşma olasılığı nedir? Mersin potansiyel olarak tehlike altında mıdır?
8- Bakanlığın, Akdeniz kıyılarımızda oluşan kirlilik üzerine risk değerlendirme analizi yapma yönünde bir çalışması olmuş mudur? Olmuş ise analiz sonuçları nedir?
17.01.2025
17.01.2025
17.01.2025
16.01.2025