14.02.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KAYA: İVRİZ KÖY ENSTİTÜSÜ BİNALARINI YIKTIRMAYACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, İvriz Köy Enstitüsü binalarının zarar görmemesi için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığına iki ayrı soru önergesi verdi.

Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

"Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü binalarının 3 bin dönümlük değerli arazisi için yıkılacağı ve tarihin yok edileceği iddiaları uzun zamandan beri gündemdedir. Oysaki Köy Enstitüleri binaları 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile korunmaktadır.

Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Dörtlemez’in, 4 Ocak 2000 tarihinde, 21 il valiliğine gönderdiği yazıda, “Yurt düzeyine yayılmış bulunan Köy Enstitüsü binaları, önemli tarihsel ve kültürel süreçlere tanıklık eden ve Cumhuriyet döneminin Atatürk ilkelerini yaşama geçirmek üzere eğitim ve çağda uygarlık hedefini simgeleyen kimlikleriyle 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. Maddesi gereği korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıdır” denilerek, Köy Enstitüsü binaları koruma altına alınmıştır.

Son depremden sonra, 32 binadan oluşan Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü yatakhanesi, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılarak, 200 öğrencisi çevredeki yurtlara yerleştirilmiştir. İvriz Köy Enstitüsü binalarının 3 bin dönümlük değerli arazisi için, depreme dayanıklı olmadığı gerekçe gösterilerek yıkılacağı ve tarihin yok edileceği iddia edilmektedir.

Kanunla korunan İvriz Köy Enstitüsü binalarımızın zarar görmemesi için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için, TBMM Başkanlığına iki ayrı soru önergesi vererek, konuyu gündeme taşıdım.

Soru önergelerinde şu soruları sordum:
1.      İvriz Köy Enstitüsü yatakhanesi neden boşaltılmıştır?
2.      İvriz Köy Enstitüsü binalarının depreme dayanıklılık testleri yapılmış mıdır?
3.      Binalar depreme dayanıklı değilse, binaların güçlendirme işlemi yapılacak mıdır?
4.      Binalar depreme dayanıklı ise, boşaltma işlemi neden yapılmıştır?
5.      Binaların 3 bin dönümlük değerli arazisi için yıkılacağı iddiaları doğru mudur?
6.      Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile koruma altına aldığı Köy Enstitüsü binalarının yıkımının planlanması suç değil midir?
7.      Bakanlığınız Köy Enstitüsü binalarının korunması için bir girişimde bulunmuş mudur?
8.      Bugüne kadar bir girişimde bulunulmadıysa, bu bilgiler kapsamında girişimde bulunacak mı?

Köy Enstitüleri eğitim tarihimizin hafızasıdır. “Eğitim içinde üretim, üretim içinde eğitim” modeli ile çağının çok ilerisinde nesiller yetiştirdi. Rant için tarihi hafızamızın yok edilmesine, Köy Enstitüsü binalarının yıkılmasına asla izin vermeyeceğiz.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Mehmet Nuri Ersoy’un da, Milli Eğitim Bakanımız Sn. Ziya Selçuk’un da, İvriz Köy Enstitüsü binasına ve koruma altındaki diğer Köy Enstitüsü binalarına sahip çıkacaklarına inanıyorum. Tüm Türkiye’ye çağrı yapıyorum, gelin Köy Enstitüsü binalarına sahip çıkalım, tarihini yok edenlerin geleceği olmaz!"