24.11.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK’TAN GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BÜTÇESİ DEĞERLENDİRMESİ

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık’ın konuşması şöyle:
Yurt eksikliği ve ihtiyacı, öğrenciyi çoğunluğu cemaatlere ait vakıf ve derneklerin yurtlarına yönlendiriyor!
“Gençlik ve Spor Bakanlığı yurt ve burs sorununu çözecek adımları vakit kaybetmeden atmalıdır.
Sayıları yıllar içerisinde artsa da öğrenci sayısındaki artış karşısında yetersiz olan yurt kapasiteleri, bugün öğrencilerin sadece yüzde 18,3'üne cevap verebiliyor.
2006'dan bu yana sayıları plansızca artan üniversiteler ve özellikle devlet yurtlarının eksikliği sebebiyle özel öğrenci yurtlarında artış oluyor. Yani 2006'da 2.735 olan özel öğrenci yurt sayısı, 2021'de 4.406'ya çıkmış, kapasitesi de 2 katına artmış durumda.
Maddi durumu iyi olan öğrenciler özel yurtlara giderken, maddi durumu yetersiz olan öğrenciler, çoğu cemaatlerin elinde olan vakıf ve dernek yurtlarına yöneliyor. Bu noktada şu gerçek dikkat çekiyor: Bu artışta en büyük pay vakıf ve derneklere ait yurt sayılarının artışı. Yani 2006'da 1.723 olan vakıf ve derneklere ait yurt sayısı, 2021 itibariyle 3.331'e çıkmış durumda. Yurt eksikliği bu şekilde vakıf yurtları ile giderilmeye çalışılıyor; ancak bunun doğru bir yöntem olmadığını ifade etmek isterim.
Diğer taraftan, vergi muafiyeti tanınan vakıf ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğretim yurtlarında barınan öğrencilere 2017 yılında beslenme ve barınma yardımına dair bir yönetmelik geçti. 750 TL olan barınma ve beslenme yardımı bin TL’ye yükseldi. Peki bu yıl beslenme ve barınma yardımı olarak söz konusu vakıf ve kamu yararına çalışan derneklere ait yurtlara ne kadar para aktarıldı? Ayrıca, Devlet yurtlarındaki diğer çocukların suçu ne? Onların da maddi sorunları var… Öğrencileri vakıflara yönlendirmek yerine genel olarak bir iyileştirme yapılmış olsaydı bu adım, belki daha farklı ve olumlu sonuçlar getirebilirdi.
Öğrencileri rahatlatacak bir burs artışı zaruri!
Bugün konuşmamız gereken diğer önemli konu da burs sorunu. Geçen yıl yaptığımız bütçe görüşmelerinde de burslara yapılan artışın yeterli olmadığının altını çizmiştik. Sadece 2016 yılında KYK burslarına yüzde 21'lik artış yapıldı; ancak geçen yıl, covid gölgesinde, yoksulluk, işsizlik koşullarında ücretsiz izin aylığıyla gelir elde edenler varken, kısa çalışma ödeneğiyle gelirleri kısıtlanmış olanlar varken ve yüksek enflasyon ortamında yeterli bir artış yapılmadı. Öğrenciler gerçekten mağdur, harçlıklarını kazanmak için derslerden kalan sürede çalışıyorlar. Geçen gün kuryelik yapan bir öğrenci, yurda dönerken kaza geçirdi ve yaşamını yitirdi.
Bütün bu sebeplerle KYK burslarının yetersiz olduğunu, öğrencileri rahatlatacak bir burs artışının zaruri olduğunu vurguluyorum. 
Gençlerimize iyi bir gelecek sunmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile YÖK’ün birlikte hareket etmesi gereken hususlar var. Bir taraftan üniversitelerde kontenjan fazlası kaldı, tercihler yapılmadı ve diğer taraftan da işsizlik var ve "ev genci" dediğimiz bir kavram oluştu.
Üniversitelerin kontenjanlarındaki artıştan sınava giren öğrenci sayısı daha fazla olduğu hâlde boş kontenjan kalıyor. Evet, yeni üniversite yapılsın; ancak üniversiteler, "bir dekan, bir mekân" anlayışıyla içi boş olarak açılıyor ve meslek envanteri yapılmadan açılan bölüm ve fakülteler sebebiyle bugün işsizliğin had safhada olduğunu, mezunların alanında iş yapamadığını ya da eleman arayanların bu bağlamda nitelikli eleman bulamadığını biliyoruz.
Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı ve YÖK birlikte bir çalışma yaparak bu kontenjanları ihtiyaca göre ve meslek envanterini çıkartarak belirlemeli; bunun, işsizlik sorununun çözülmesine yardımcı olabileceği unutulmamalı.
Gençler hiç merak etmeyin, iktidarımızda tüm sorunlarınızı çözeceğiz!”