11.03.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK: KADINLARIN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ, PARTİLER ÜSTÜ BİR KONUDUR!

CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, kadın istihdamını artıracak yöntemlerin belirlenmesi, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımındaki düşük oranların ve kadın yoksulluğunun nedenlerinin tespiti için Meclis Araştırması açılması hususunda verdiği önerge üzerine CHP Grubu adına konuştu.
Konuşmasında Türkiye'nin nüfusunun yüzde 49.8'ini oluşturan kadınların toplumsal haklarda, istihdamda, iş hayatında ve elde ettikleri gelirde erkeklerle eşit şekilde yararlanamadıklarına dikkat çeken Karabıyık, “Türkiye, kadınların istihdama ve işgücüne katılma oranı ile OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. Oysa, bu oranlar OECD ülkeleri kadar olsaydı kişi başı milli gelir 3000 - 4000 dolar daha fazla olacaktı. Yani, kadının çalışması sadece kadına ya da aile bütçesine değil Türkiye ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktı” sözleriyle kadını iş hayatı ile buluşturmanın önemine dikkat çekti.
Kadınların okullaşma oranlarını da paylaşan Karabıyık, “Eğitimde oranlar, kadınlar açısından hiç de güzel değil; çünkü okuma yazma bilmeyen kadınların oranı erkeklerden beş kat daha fazla. Ayrıca, okuma yazma bilenlerin oranı yüzde doksanlarda, ilkokula bitirme oranı yüzde seksenlerde iken, liseyi bitirme oranlarına baktığımızda yüzde kırklara iniyor ve üniversiteyi bitirme oranlarına baktığımızda bu oran yüzde onlara düşüyor. Bu rakamlar Avrupa Birliği, OECD ülkeleri ve dünya ortalamalarının oldukça gerisinde” açıklamasında bulundu.
TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma ile kadın istihdamına dair rakamları da dile getiren CHP’li Vekil, “Üniversite mezunu kadınların yüzde 62'si, lise mezunu kadınların yüzde 65'i ve lise mezunu olmayan kadınların yüzde 54'ü istihdamda kendine yer bulamıyor. Ayrıca bugün ülkemizde çalışan kadınların yüzde 65.2'si ücretli ve yevmiyeli işlerde çalışıyor, yüzde 24.1'i ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor ve yalnızca 9.3'ü kendi işini kurarken, yüzde 1.4'ü de işveren. Bunlara ek olarak, yüzde 92'si sendikasız olarak çalışan kadınların en büyük sorunlarından birinin düşük ücret, sigortasız çalışma ve işsiz kalma korkusu olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Kadınlar sadece iş ararken değil iş hayatında ve gelir elde ederken de ayrımcılığa uğruyor!
Haftada 45 saatten fazla çalışan kadın sayısının 3 milyonu aştığına dikkat çeken Lale Karabıyık, “İşsizlik sigortasına başvuran kadın sayısı erkeklerden çok fazla. Kadınlar ayrıca ücret eşitsizliği ile de mücadele ediyor; çünkü kadınların yıllık kazançları brüt 62.000 TL iken erkeklerin ortalama 78.000 TL. Yani kadınlar sadece iş ararken değil iş hayatında ve gelir elde ederken de ayrımcılığa uğruyor” uyarısında bulundu.
Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarla ilgili “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır. Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır. Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır” sözünü hatırlatan Karabıyık, “Kadının toplumdaki rolünün güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının genişletilmesi, insani, sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin giderilmesi açısından çok önemlidir. Bunun için öncelikli olarak kadınların Türkiye'de işgücüne katılım oranının düşük olduğunun bilinmesi, bunu kabul edilmesi ve istihdam yaratacak alanları üzerinde çalışmalar yapılması önem arz etmektedir. Kadın alanında yapılacak bütün çalışmaların hedefinde, Türkiye’yi kendi hayatını belirleyebilen özgür ve güçlü kadınların ülkesi haline getirmek ve kadını güçlendirmek olmalıdır. Bu noktada yapılması gereken, partiler üstü bir yaklaşımla istihdamdaki sorunların araştırılması ve çalışan kadınların sorunların giderilmesidir. Bu konunun parti üstü bir hedef olması olarak görülmesi Türkiye ekonomisi açısından da önemlidir ve sizlerden beklentimiz bu konudaki hedefe ulaşmak için bütün çalışmaları bu doğrultuya yönlendirmektir” çağrısında bulundu.
CHP’li Karabıyık’ın kadın istihdamını artıracak yöntemlerin belirlenmesi, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımındaki düşük oranların ve kadın yoksulluğunun nedenlerinin tespiti için Meclis araştırması açılması önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.