13.05.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK: GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMELERİNİN VERİLME VE ÖDEME SÜRELERİNDEKİ ÇELİŞKİ ÇÖZÜLMELİDİR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ve konuyla ilgili yaptığı basın açıklaması ile, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 12/05/2020 tarih ve VUK-130/2020-9 Sayılı Kararıyla değiştirilen Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Sürelerindeki çelişkiyi gündeme getirdi.
2020 yılı 1. Dönem Geçici Vergi Beyan ve Ödeme tarihinin 18 Mayıs’tan 28 Mayıs 2020 tarihine uzatıldığını; ancak bunun yapılan önceki değişiklikler nedeniyle teknik olarak mümkün olmadığını belirten Karabıyık, “2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait Geçici Vergi Beyannamesinin Mayıs ayında verilmesi mümkün değil; çünkü Mart ayı KDV Beyanname verilme süresi Nisan ayından Temmuz ayına uzatıldı. Bu nedenle Mart ayı gelirleri de işletmeler tarafından muhasebe bildirim sistemine işlenmedi. Mart ayı KDV beyanname süresi verilme tarihi 27 Temmuz’a kadar ertelenmişken, bu döneme ait gelir ve giderlerin toplam bilgilerinin 28 Mayıs’a kadar bildirilmesi teknik olarak mümkün değildir” dedi.
Yasal olarak mümkün olmayan bu durumun bir plansızlık örneği olduğunu ifade eden Lale Karabıyık, “2020 yılı 1. Dönem Gelir ve Kurumlar Geçici Vergi Beyannamesi hiç bildirilmeden 2. Dönem ile birleştirilmeli ve iki döneme ait Geçici Vergi Beyannamesi 17 Ağustos 2020’de birlikte verilmelidir, sorun ancak böyle çözülebilir. Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerindeki çelişki, gecikmeden çözülmelidir. Aksi takdirde 100 binin üzerinde Mali Müşavir, mükellefleri ile karşı karşıya gelecektir ve iki taraf için de bir mağduriyet yaşanacaktır” şeklinde konuştu.  
Mali müşavirlerin ihtiyaç duyduğu evrakların koronavirüs salgını için bir risk olduğunu da dile getiren CHP’li vekil, “Sayıları 100 bini geçen mali müşavirlerin ve çalışanlarının, yani 300 binini aşkın kişinin salgın döneminde toplamaları gereken şirket evrakları, hijyen konusunda sorun olabileceği gibi, koronavirüsün yayılmasını da kolaylaştırarak toplum sağlığını riske atabilir” uyarısında bulundu.
Konu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması için bir önerge verdiğini de ifade eden Karabıyık’ın önergesinde yanıt beklediği sorular ise şöyle: 
1. “Mart ayı KDV Beyanname verilme süresi Nisan ayından Temmuz ayına ertelenmişken 2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait Geçici Vergi Beyannamesinin Mayıs ayında toplanması, uygulamada bir karışıklığa neden olmayacak mıdır?
2. Mali Müşavirlerce belirli bir düzen ile hazırlanan ve sisteme girişi yapılan beyannamelerin verilme ve ödeme takviminde yapılan bu erteleme ve tarih değişikliklerindeki plansızlığın nedeni nedir? 
3. 2020 yılı 1. Dönem Gelir ve Kurumlar Geçici Vergi Beyannamesi hiç bildirilmeden 2. Dönem ile birleştirilmesi ve iki döneme ait Geçici Vergi Beyannamesi 17 Ağustos 2020’de birlikte verilmesi mümkün müdür? 
4. İki döneme ait Geçici Vergi Beyannamesinin birlikte verilmesi, bir alternatif olarak neden değerlendirilmemektedir?
5. Koronavirüs ile mücadele çerçevesinde bütün iş kolları için tedbirler gündemde iken, mali müşavirler ve çalışanlarının, yani yaklaşık 300 bin kişinin, birkaç iş günü içerisinde gerekli belgeleri toplaması ve kalabalık çalışma ortamlarında sisteme girmesi, virüsün yayılımı için bir risk faktörü olarak görülmemekte midir?”