09.05.2020
09.05.2020
Kültür ve Turizm Bakanlığı tiyatro oyunu sahnelenmesi için yapılan tüm emekleri yok sayarak, oyunun sahnelenme sürecinin kastın (oyuncu kadrosu) imzalanması ile başladığını iddia etti.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tarafından gündeme getirilen, Kültür Bakanlığı’nın Ayşe Emel Mesci’den talep ettiği, ancak sonra tüm hazırlıkları yapıldığı halde repertuvardan kaldırılan Martı oyunu ile ilgili bakanlık 11 ay sonra yanıt verdi. Bakanlık önce talep ettiği, sonra repertuvardan kaldırdığı oyun için “oyunun sahnelenme süreci kastın bütün görevlilerce imzalanmasının müteakiben başlamaktadır” iddiasında bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Devlet Tiyatrosu’nun önceki yıl ünlü yönetmen Ayşe Emel Mesci’den Anton Çehov’un “Martı” oyununu Ataol Behramoğlu’nun çevirisiyle sahnelemesi için teklif verdiğini hatırlatarak, “Teklif’te bulunan Devlet Tiyatroları. Mesci teklif üzerine Ankara’ya gidip oyuncuları seçiyor, bütün yazını oyun için çalışarak geçiriyor, tasarım için dekoratörle anlaşıyor, oyunun dramaturji çalışmasını tamamlıyor” dedi. Aylar süren hazırlık sürecinden sonra provalara başlanması beklenirken oyunun 3 kez ertelendiğini ve sonrasında da repertuvardan çıkarıldığını hatırlatan İlgezdi, “11 ay önce neden bu oyun kaldırıldı diye soru önergesi vermiştim. Bakan, Devlet Tiyatrolarının teklifi ile oyunu hazırlamaya başlayan ve aylarca yoğun emek harcanan bu süreci yok sayarak, ‘sahnelenme süreci kastın imzalanması ile başlar’ yanıtı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanata bakışı sanatçının emeğini yok saymak maalesef” diye konuştu.
Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi’nin soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığı “oyunun sahnelenme süreci kastın bütün görevlilerce imzalanmasının müteakiben başlamaktadır” yanıtını verdi. CHP’li İlgezdi, “Tiyatro, oynanacak oyunun belirlenmesi ile başlayan ve sahneye konana kadar olağan üstü çabalarla icra edilen bir sanat dalı. Oynanacak oyun belirleniyor ve Mesci’ye teklifte bulunuluyor. Bu noktadan itibaren tüm süreçler tiyatronun içinde. Ancak Bakanlık aylarca süren çaba ve emeklerin bir değeri olmadığını ifade ederek, sözleşme imzalanmadığı için bir kayıp söz konusu değil diyor. Bu yaklaşım hastalıklı bir yaklaşımdır. Sanata böyle bakılmaz. Ayşe Emel Mesci’nin aylarca gösterdiği yoğun emeği yok sayıp üzerine oyununu engelleyenlerin ülkemizin kültür politikalarını yönetmesi ülkemiz için büyük kayıptır” dedi.
24.12.2024
23.12.2024
23.12.2024
23.12.2024