03.04.2020
03.04.2020
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili A. Ünal Çeviköz'ün, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından tarafından yanıtlanması istemiyle ayrı ayrı verdiği soru önergeleri şöyle:
Suriye’nin İdlib vilayetindeki durum, Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart 2020’de imzalanan ek protokolden sonra bölgede yaşanan gelişmeler ve takip eden günlerde bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle, her zamankinden daha büyük bir önem arz etmeye başlamıştır.
Anılan protokol uyarınca, İdlib’deki temas hatlarındaki askeri faaliyetlerin durdurulması ve ülkenin ana karayollarından olan ve Halep – Lazkiye bağlantısını sağlayan M4 yolunun kuzey ve güney eksenlerinde 6’şar km.’lik güvenli bölgeler tesis edecek şekilde açılması ve bu yol üzerinde Türk – Rus ortak devriyelerinin 15 Mart 2020 itibariyle başlaması öngörülüyordu. M4 karayolunun açılması hususunda yaşanan sıkıntılar ve sahadan gelen bilgiler İdlib’deki durumun hala kaygı verici olmaya devam ettiğini göstermektedir. Örneğin, bir Türk devriyesi 19 Mart’ta saldırıya uğramıştır.
Öte yandan, hızla yayılmaya devam eden Koronavirüs salgınının en az üç milyon insana ev sahipliği yapan İdlib vilayetinde yayıldığı takdirde yeni bir insani felakete yol açacağı konusunda birçok uluslararası kuruluş hemfikirdir. Öyle ki, İdlib bölgesinde bir milyon insanın virüse yakalanabileceği ve 100 bin ila 120 bin kişinin ölebileceği tahmin edilmektedir.
Yukarıda değinilen sorunlar bağlamında:
1) 15 Mart 2020 tarihinden itibaren, M4 karayolu üzerinde kaç defa Türk – Rus ortak devriyesi gerçekleştirilmiştir? Ortak devriyelerin dışında, aynı yol üzerinde gerçekleşen kaç adet Türk devriyesi bulunmaktadır?
2) Bölgedeki cihatçı gruplarla TSK arasında gerginlik yaşanmasının sebepleri nedir? Bu sorunun üstesinden gelmek için hangi adımların atılması planlanmaktadır?
3) Türkiye’de resmî olarak ilk Covid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 11 Mart 2020’den sonra İdlib vilayetine kaç TSK mensubu sevk edilmiştir?
4) 5 Mart 2020’de imzalanan ek protokolden sonra da Türkiye’nin İdlib’deki askeri varlığını artırdığına yönelik haberler çoğalmaktadır. 31 Mart itibariyle bu varlığın 20.000 askeri geçtiği haberlerde belirtilmektedir. İdlib’deki askeri varlığımızın artırılma gerekçesi nedir? 31 Mart tarihi itibariyle İdlib'teki askeri varlığımız ne kadardır?
5) M-4 yolunun güneyindeki 6 kilometrelik güvenli bölge ile bu güvenli bölgenin güneyinde bulunan, gözetleme noktası ya da mevzi olarak, Türk askeri varlığı ne kadardır? Ek protokolle bu bölgelerin Suriye ordusu ve Rusya'nın kontrolünde radikal unsurlardan temizleneceği öngörüldüğüne göre, oradaki askeri varlığımızın güvenliği ne şekilde sağlanacaktır?
6) İdlib’de Türkiye ve Türkiye'ye bağlı güçlerin kontrol ettiği alanlarda bugüne kadar kaç Covid-19 vakası tespit edilmiştir?
7) İdlib’de ve özellikle vilayetin Türkiye sınırındaki, yaklaşık bir milyon sığınmacının barındığı kamplarda Covid-19’la nasıl mücadele edilmesi planlanmaktadır?
8) Covid-19’la mücadele kapsamında Suriye yönetimiyle temas edilmiş midir? Edilmemişse ne zaman edilecektir?
9) İdlib’de Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelerde kaç adet test kiti ve solunum cihazı bulunmaktadır? Bugüne kadar İdlib’de kaç kişiye Covid-19 testi yapılmıştır?
10) İdlib’deki TSK mensuplarının Covid-19’dan korunmaları için alınan ve alınması planlanan tedbirler nelerdir?
11) Almanya basınında yer alan ve Alman hükümetinin bir raporuna dayandırılan haberlerde Covid-19 nedeniyle Suriye’den Türkiye’ye kitlesel bir göç yaşanabileceği ifade edilmektedir. Suriye'den Covid-19’un tetikleyeceği bir göç akınına karşı yapılan hazırlıklar nelerdir?
23.12.2024
23.12.2024
23.12.2024
23.12.2024