01.11.2021
01.11.2021
-"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 3,1 MİLYAR DOLARLIK İKLİM FONU MÜJDESİ VERİRKEN; NE BİR YOL HARİTASI NE DE HEDEF VAR…"
-"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE BAHANE, FON ŞAHANE"
-"SOMUT PLAN YOK, FON MÜJDESİ VAR"
-"ERDOĞAN, FON MÜJDESİ VERİYOR, BAKANLIK SORULARIMIZI YANITLAMIYOR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iklim fonu müjdesi verirken; karbon emisyonunu yükselten ana etmenlerden biri olan enerji konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Paris İklim Anlaşması ve karbon emisyonunun düşürülmesi konusundaki soruları yanıtsız bıraktığını söyledi. CHP’li Akın; “Cumhurbaşkanı Erdoğan iklim fonuyla ilgili müjde verirken, bakanlık sorularımıza yanıt bile vermiyor. Paris İklim Anlaşması’nı onaylamak sonuç değil, uzun bir sürecin başlangıcı. İktidarın iklim değişikliği konusunda ne planı ne de somut bir adımı var” diye konuştu.
Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan son 5 ülkeden biri olan Türkiye’de karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik somut bir yol haritası bulunmazken; Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin 3,1 milyar dolar tutarındaki iklim fonu konusunda mutabakata kalındığını açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde bakanlığın yol haritasını; net sıfır emisyon hedefini; 2015 yılında Paris İklim Zirvesi’ne sunulan Ulusal Emisyon Azaltım Belgesi’nin güncellenmesi konusundaki çalışmaları sordu. Karbon emisyonunun yükselten etmenlerin başında gelen enerji politikalarıyla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ise soruları yanıtsız bıraktı.
FON MÜJDESİ VAR, SOMUT BİR PLANLAMA YOK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda somut bir eylem planı olmadığına işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı imzalamayan 5 ülkeden biri konumundaydı. İktidar yıllarca bu ayıbı ülkemize yaşattı. 2016 yılında 175 ülkeyle birlikte imza koyduğu sözleşmeyi yıllarca parlamentoya getirmeyen iktidar; Türkiye’nin 5 yıl kaybetmesine neden oldu. Siyaset üstü bir konu olan iklim değişikliğiyle mücadeleyi siyasi maalesef siyasi bir şova dönüştürdü. Anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesi bir zafer havasıyla sunuldu. Aslında anlaşmayı onaylamak bir sonuç değil; çok aşamalı bir sürecin ilk adımını oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak bu konuda sözde fon müjdesi verirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise konuyla ilgili sorularımıza yanıt bile vermiyor. Karbon emisyonunu yükselten etmenlerin başında enerji politikaları geliyor. Hatalı enerji politikaları hem iklim değişikliğini tetikliyor hem de vatandaşa zam olarak yansıyor. Paris İklim Anlaşması parlamentoda onaylanırken bakanlığın fosil yakıtlı santralların kapasitelerini artırma hedefi bulunuyor.”
13.01.2025
13.01.2025
13.01.2025
13.01.2025