09.10.2019
09.10.2019
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA’DAN ‘BARIŞ MEYDANI’ KANUN TEKLİFİ
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA:
-“CANLI BOMBALARIN TC NUMARALARINI BİLE VERDİK, SÜMEN ALTI ETTİLER”
-“GÖZ GÖRE GÖRE GELİYORUM DİYEN 10 EKİM ANKARA KATLİAMI”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 10 Ekim Katliamının 4. yıldönümünde yaptığı açıklamada; “Eli kanlı terör örgütü IŞİD'in bu topraklarda cirit atmasını sağlayanlar, katliam öncesinde istihbarat zafiyeti yaşatanlar, katliam esnasında ve sonrasında skandallarla bilançoyu ağırlaştıranlar mutlaka hesap vermeli, cezalarını çekmelidir.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10 Ekim 2015'te Ankara'da düzenlenmesi planlanan Barış Mitingi öncesinde gerçekleşen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği katliamın dördüncü yılında yazılı bir açıklama yaptı.
YÜREKLERİMİZDEKİ ACI 4 YILDIR DİNMEDİ
10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı'nda IŞİD terör örgütünün gerçekleştirdiği saldırı sonucu ülke tarihimizin en büyük sivil katliamını yaşandığını kaydeden Ağbaba, “Türkiye’nin dört bir yanından adalet, özgürlük ve demokrasi taleplerini duyurmak için Ankara’ya gelen 103 insanımız gözü dönmüş IŞID terör örgütü tarafından hunharca katledilmiş, yüzlerce insanımız yaralanmış veya sakat kalmıştı. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen yüreklerimizde halen yitirdiğimiz yurttaşlarımızın acısını hissediyoruz” dedi.
ADIYAMAN RAPORUMUZ DİKKATE ALINSAYDI KATLİAM YAŞANMAZDI
Ağbaba, "IŞİD'in Ankara başta olmak üzere bazı büyük şehirlerde canlı bomba eylemi yapabileceği yönünde MİT'in ve Emniyet'in elinde istihbaratlar bulunmasına, canlı bombaların gözaltına alınıp serbest bırakılmalarına, eli kanlı teröristlerin ellerini kollarını sallayarak sınırı geçebilmelerine, CHP olarak hazırladığımız Adıyaman Raporu'nda canlı bombaların TC Kimlik numaralarıyla beraber isimlerine yer verilmesine ve ilgili raporun dönemin tüm yetkililerine ulaştırılmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmaması, devletin siyasi, adli ve idari birimlerinin kusur ve sorumluluğunun olduğunu şüpheye yer bırakmadan ortaya çıkarmaktadır" açıklamasında bulundu.
KOLUMUZ KANADIMIZ KIRILDI
"Katliamda Malatya gençlik kolları yönetiminin neredeyse tamamı ya hayatını kaybetti veya yaralandı. Malatya‘dan 12 barış güvercinlerimizi yitirdik. Kolumuz kanadımız kırıldı" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 10 Ekim katliam davasının her duruşmasında adalet taleplerinin haykırıldığını kaydederek "Türkiye tarihinin en kanlı katliamında sadece birkaç kişinin cezalandırılmasıyla adalet gelmez. Biz katliamın tüm sorumlularının cezalandırılmasını istiyoruz. Eli kanlı terör örgütü IŞİD'in bu topraklarda cirit atmasını sağlayanlar, katliam öncesinde istihbarat zafiyeti yaşatanlar, katliam esnasında ve sonrasında skandallarla bilançoyu ağırlaştıranlar mutlaka hesap vermeli, cezalarını çekmelidir. 103 insanın öldüğü bir katliamın siyasi hiçbir sorumlusunun olmaması kabul edilemez.103 barış güvercinimiz için adalet aramaya devam edeceğiz" dedi.
HEM EVLATLARINI KORUMA, HEM AİLELERİNE SALDIR
10 Ekim anmalarına yönelik polis müdahalelerini de eleştiren Ağbaba, "Olay günü güvenlik önlemi almayan, katliam esnasında ortalıkta görünmeyen emniyet güçlerinin, evlatlarını katledildikleri yerde anmak isteyen annelere, babalara 4 yıldır biber gazıyla, coplarla saldırmasına şahit oluyoruz. Hem evlatlarını koruma hem de anne babalarına saldır. Katliamın 4. Yılı anmasında da aynı görüntüler kesinlikle yaşanmamalıdır. Katliamın tüm sorumluların er ya da geç yargılanıp hak ettikleri cezaları alacağı inancıyla, 10 Ekim Katliamının 4. Yılında uğruna mücadele ettikleri özgürlük ve barış yolunda hayatını kaybeden tüm güvercinlerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum" ifadelerini kullandı.
PATLAMANIN OLDUĞU ALANIN İSMİ ‘BARIŞ MEYDANI’ OLSUN
Öte yandan Ağbaba, patlamanın olduğu meydanın isminin ‘Barış Meydanı’ olmasını ve meydana katliamda hayatını kaybeden yurttaşlarımızın anısına, katledilenlerin isimlerinin bulunduğu “Barış, Emek ve Demokrasi” anıtının yapılmasını ele alan bir kanun teklifi hazırladı.
Ağbaba'nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Ankara’da ‘BARIŞ MEYDANI’ Kurulması hakkında Kanun Teklifi gerekçeleri ile birlikte ektedir.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
Veli AĞBABA
Malatya Milletvekili
GENEL GEREKÇE
10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da DİKS, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde gerçekleştirilen‘Emek Barış ve Demokrasi Mitingi’ için binlerce kişi Ankara Garı’nda toplanmış, miting öncesi 2 ayrı noktada meydana gelen patlamalarda 103 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, yüzlerce yurttaşımız da yaralanmıştır.
Cumhuriyet tarihimizin yaşadığı en kanlı ve en büyük katliamlardan biri olan Ankara Katliamı , barışa, kardeşliğe ve demokrasiye inanan ve bu uğurda mücadele eden insanlara yönelik gerçekleştirilmiştir.
Toplumumuzda yükselen demokrasi talebini dile getirmek için biraraya gelen yurttaşlarımıza karşı yapılan bu saldırının gerçek failleri ortaya çıkmamış, saldırının neden önlenemediği gibi çok sayıda soru işareti hala cevaplanmamışken, ölen yurttaşlarımızın bu meydanda adlarının yaşaması için biran önce harekete geçilmeli ve Cumhuriyet tarihinin bu en kanlı sivil katliamının hafızalardan silinmemesi adına gerekli adımlar atılmalıdır.
Bu nedenle Ankara Tren Garı önünde yaşanan katliamda hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızın anısa söz konusu kavşlağı ‘BARIŞ MEYDANI’ olarak adlandırılması ve burada hayatlarını kaybeden yurttaşlarımızın anısına tek tek isimlerinin yazıldığı ‘EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ” Anıtının inşa edilmesi, toplum olarak bu katliama vereceğimiz en somut tepkilerden biri olarak tarihte yerini alacaktır.
Katledilen yurttaşlarımızın isimlerini yüzyıllar boyunca ‘Barış Meydanı’nda yaşayabilmesi ve yaşanılan bu katliamın toplumsal hafızamızda yer alabilmesi için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ:
Madde 1:Bu Madde ile Ankara’nın Altındağ İlçesi Ulus Semtinde bulunan Hipodrom ve Cumhuriyet Caddelerinin kesiştiği kavşağın (Ankara Tren Garı Önü) adı “BARIŞ MEYDANI” olarak değiştirilmesi ve 10 Ekim 2015 günü meydana gelen katliamda hayatını kaybeden yurttaşlarımızın anısına, katledilenlerin isimlerinin bulunduğu “Barış, Emek ve Demokrasi” anıtının kurulması amaçlanmıştır.
Madde 2: Yürürlük Maddesidir.
Madde 3: Yürütme Maddesidir.
ANKARA’DA BARIŞ MEYDANI KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
Madde 1: Ankara’nın Altındağ İlçesi Ulus Semtinde bulunan Hipodrom ve Cumhuriyet Caddelerinin kesiştiği kavşağın (Ankara Tren Garı Önü) adı “BARIŞ MEYDANI” olarak adlandırılır ve bu meydanda 10 Ekim 2015 tarihinde meydana gelen katliamda hayatını kaybeden yurttaşlarımızın isimlerinin bulunduğu (Emek Barış ve Demokrasi Anıtı)kurulur.
Madde 2: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
21.12.2024
21.12.2024
20.12.2024
20.12.2024