23.12.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AÇIKEL: AKP SAĞLIKTA ŞİDDETE GÖZ YUMARAK HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından son dönemde artan hekime ve sağlık personellerine yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Politika Notu hazırlandı.

“AKP Sağlıkta Şiddete Göz Yumarak Halk Sağlığını Tehlikeye Atıyor” başlıklı Politika Notunda artan şiddet olaylarının ulaştığı boyuta dikkat çekilerek, AKP iktidarının hatalı politikalarının sağlıkta şiddet olaylarına zemin hazırladığı, AKP'nin inşa ettiği sistemin hasta ve hasta yakınlarıyla hekimleri karşı karşıya getirdiği, Sağlık Bakanlığı'nın politikalarının yeterli olmadığı ve Bakanlığın şiddet olaylarındaki suçu adeta hekimlerin iletişimsizlik boyutuna indirgediği vurgulandı.

Politika Notunda, Türkiye'de sürdürülemez olan sağlık sisteminin ve sağlıkta kamucu anlayıştan uzaklaşılmasının doktorlar ve sağlık personelleri üzerinde aşırı yük oluşturduğu ve bu yükün sağlık hizmetlerinin niteliklerine zarar vererek hastalar ile sağlık çalışanları arasında güven problemlerine neden olduğunun altı çizildi.

AKP SAĞLIKTA ŞİDDETE GÖZ YUMARAK HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR
AKP İKTİDARINDA SAĞLIKTA ŞİDDETTE DÜNYA SIRALAMALARINA GİRDİK
SİSTEM, HASTALARI VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR
HALK, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KARŞI GÜVENSİZLEŞTİRİLİYOR VE DÜŞMANLAŞTIRILIYOR
ÇALIŞANLARA KARŞI ŞİDDET CEZASIZ BIRAKILIYOR
HASTANELERDE ŞİDDETİ AZALTMAK İÇİN GEREKLİ YASAL ÖNLEMLER ALINMIYOR
YANLIŞ POLİTİKALAR NİTELİĞİ DÜŞÜRMEKTE VE ŞİDDETİN ARTMASINA NEDEN OLMAKTADIR

-Türkiye'de her gün ortalama 40 sağlık çalışanı, fiziksel, psikolojik ve sözel şiddet biçimlerinden birine maruz kalıyor. Her saat başı birden fazla sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır.
-Sağlık çalışanlarının dörtte üçü çalışma yaşamlarında en az bir kere şiddete maruz kalmaktadır.
-2005-2019 yılları arasında görevi başında öldürülen hekim sayısı 9'dur.
-Son 7 yılda şiddete uğradığını bildiren sağlık çalışanı sayısı 90 bini aşmıştır.
- Hekimlerimizin yaklaşık %95’i sağlık sektöründe şiddetin artmasında siyasilerin, sağlık çalışanlarını halk nezdinde değersizleştiren beyanatlarının etkili olduğunu belirtmişlerdir.
- Türkiye’de yalnızca 2015-2017 yılları arasında 431 sağlık çalışanı intihar etmiştir.
- Ülkemizde sağlık hizmeti almak üzere 2002 yılında hekime müracaat sayısı 209 milyon iken, bu rakam 2017 yılında 719 milyon başvuruya ulaşmıştır. 2002 yılında Türkiye’de bir yurttaş yılda ortalama 3 kez hekime başvururken, 2017 yılında bu sayı üç kattan fazla artarak 9’a ulaşmıştır. Oysa OECD ülkelerinde bu oran 7’nin altındadır.
- Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 186 iken, OECD ülkelerinin ortalaması bu rakamın yaklaşık iki katına yani 351’e
ulaşmaktadır. Aynı şekilde Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 272 iken, OECD ülkelerinin ortalaması 1.025’tir. sağlık çalışanlarının üzerindeki yüke bakıldığında, Türkiye’de sağlık çalışanı başına düşen hasta sayısı kat kat fazladır. Bu da, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının hastalara ayırdığı zamanın düşmesine neden olmaktadır.
- Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı bir muayene için hasta başına 20 dakika süre ayrılması gerekirken, Türkiye’de hekimler kamu kurumlarında ve özel sağlık kuruluşlarında hastalarına kimi zaman 5 dakikaya kadar inen sürelerde zaman ayırabilmektedir.
- Türkiye’de tüm hastanelerde acil servislere müracaat sayısı 2002 yılında 20 milyonken, bu rakam 2015 yılında 111 milyona ulaşmıştır. Yani 13 yıl içinde acile başvurularda %455 artış yaşanmıştır. Türkiye, bir yıl içerisinde acil servise başvuru sayısının ülke nüfusundan fazla olduğu tek ülkedir.
- Sağlık çalışanlarına karşı kamuoyunda kışkırtmalar âdeta sıradanlaşmıştır. Bu durum, on yılda sağlık çalışanlarına yönelik
şiddet olaylarında büyük bir artış yaşanmasının temel sebeplerinden biridir.
- 17 yıllık AKP iktidarında sağlık görevlileri ve vatandaşlar arasındaki güven ilişkisi aşındırılmıştır. Sağlık çalışanları ile hastalar ve hasta yakınları haksız biçimde karşı karşıya getirilmiştir.
- Yurtdışında çalışmak üzere Türk Tabipleri Birliği’nden sicil verisi isteyen hekim sayısı 2012 yılında 59 iken, bu rakam 2019 yılında 906’ya ulaşmıştır. Bir diğer deyişle, yurtdışına gitmeyi hedefleyen hekim sayısında 7 yılda 15 kat artış olmuştur.

"AKP SAĞLIKTA ŞİDDETE GÖZ YUMARAK HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR" BAŞLIKLI POLİTİKA NOTU İÇİN TIKLAYINIZ...