28.06.2019

CHP GENEL BAŞKAN KOORDİNATÖR BAŞDANIŞMANI TOPRAK: KAMUDA 14 BİN ENGELLİ KADROSU BOŞ, İKTİDAR VAATLERİNİ UNUTTU!

CHP GENEL BAŞKAN KOORDİNATÖR BAŞDANIŞMANI TOPRAK: KAMUDA 14 BİN ENGELLİ KADROSU BOŞ, İKTİDAR VAATLERİNİ UNUTTU!
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Anayasa ve yasaların kamu ve özel sektörde engelli istihdamını öngören hükümlerine rağmen, iktidarın kamu kurum ve kuruluşlarında 14 binin üzerinde engelli işçi ve memur kadrosunu boş tutarak, engellileri eve ve muhtaçlığa mahkûm ettiğini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verileriyle engelli istihdamında yasaları bizzat iktidarın çiğnediğini belirterek şunları dile getirdi:
“Anayasa ve çalışma yasaları, engelli yurttaşlarımızın istihdamı açısından pozitif ayrımcılık öngördüğü halde, AK Parti İktidarı anayasa ve yasaları hiçe sayarak kamudaki binlerce engelli kadrosunun yıllardır boş tutulduğunu resmi verilerle itiraf etmek zorunda kaldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Mayıs 2019 istatistikleri, engelli yurttaşlarımızın bu iktidar döneminde büyük bir ihmalle karşı karşıya kaldığını gösterdi. 50 ve üzerinde işçi istihdamı olan kamu kurumlarında yüzde 4, özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli işçi istihdamı ve Devlet Memurları Kanunu’na göre de memurların yüzde 3’ünün engellilerden oluşması yasa emri olduğu halde, resmi veriler buna uyulmadığını engellilerin ihmal edildiğini sergiliyor.
Yasaya uyulmadığı için engelli işçi açığı kamu kurumlarında 4 bin 739, özel sektörde 21 bin 748. Buna ilave olarak, kamu kurumlarındaki 9 bin 379 engelli memur kadrosu da halen boş. Boş tutulan engelli memur kadrolarında 6167 kişiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk sırada yer alırken MEB’i, 1606 engelli açığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, 506 boş kontenjanla Adalet Bakanlığı izliyor. Bu rakamlar, milyonlarca engelli çalışmak, üretmek, sosyal yaşama katılmak, ailelerine yük olmamak için iş beklerken, iktidarın yasal zorunluluk olmasına rağmen engelli kontenjanlarını bilerek doldurmadığını gösteriyor. Kamuda boş tutulan engelli işçi-memur kadrosu toplamı 14 bin 118 kişi.
Daha vahim olan ise özel sektörde engelli istihdamını zorunlu kılan ve bu kurala uymayan işyerlerine aylık 3.250 TL idari para cezası kesen iktidarın kendisinin engelli istihdamı yükümlülüğünden kaçınması. Engelli istihdamını teşvik için bu kapsamda çalıştırılanların aylık 524 TL’lik SGK primi de Hazine tarafından karşılanıyor. Bu veriler aynı zamanda iktidarın engellilerin evde oturup engelli yardımı almalarını, engelli yakınlarına bakıp devletten yardım alarak, iktidara muhtaç konumda tutulmalarının daha uygun görüldüğünü, bu yüzden de engellilerin istihdam yerine eve hapsedildiğini sergiliyor.
İktidarın engellilere bu yaklaşımı, bugüne kadar söyledikleri ve vaat ettiklerinde samimi olmadığını, aksine ‘engelliyse evde otursun, sokağa çıkmasın, devletten yardım alsın, minnet duysun’ mantığıyla hareket edildiğini gösteriyor. Oysa bu yurttaşlarımızın üretime ve sosyal yaşama katılmaları, hayata tutunmaları ekonomik, sosyal ve moral açıdan kendilerini dışlanmış hissetmemeleri için önemli ve değerlidir.
Bu nedenle hükümet yıllardır boş tutulduğu ortaya çıkan işçi ve memur engelli kontenjanlarını süratle doldurmalı, anayasamızın sosyal devlet ilkesini çiğneme ısrarına son vermelidir.”