07.12.2017
SEZGİN TANRIKULU BAŞBAKAN’A DİYANETİN "BOŞ OL" AÇIKLAMASINI SORDU

Tanrıkulu: Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, yerleşik hukuk düzeni, Medeni Kanun ve yasalara aykırı bir görüş açıklayarak, erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, karısından boşanabileceğine" dair açıklamalar yapması ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AKP Hükümeti’nin tavrı ne olacaktır?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Dr. M. Sezgin TANRIKULU
İstanbul Milletvekili

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, yerleşik hukuk düzeni, Medeni Kanun ve yasalara aykırı bir görüş açıkladığı ve görüşe göre, erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, karısından boşanabileceğini” ifade ettiği haberleri basına yansımıştır. Kurulun, mektupla yapılan boşanmada, boşanma işleminin “Kadının mektubu okuduğu andan itibaren” geçerli olacağını öne sürdüğü, Kurul’un bu görüşü yazılı olarak açıkladığı, açıklamada “Bir kimse yüzüne karşı, ‘Seni boşadım, benden boş ol’ gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir” denildiği yine basına yansıyan haberler arasındadır.

Bu bağlamda;

1.Daha önce “Boş ol” denildiğinde boşanmanın meydana geleceğine dair görüşü de tartışma yaratan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internet aracılığı ile de boşanma kararı alınabileceğini’’ savunmasının izahı nedir?

2. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, yerleşik hukuk düzeni, Medeni Kanun ve yasalara aykırı bir görüş açıklayarak, erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, karısından boşanabileceğine" dair açıklamalar yapması ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AKP Hükümeti’nin tavrı ne olacaktır?

3.Hukuka ve yasalara aykırı olarak açıklama yapan, "kadın"ın görmeden bile boşanabileceğine dair cevap veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndaki görevliler kimlerdir, isimleri nedir?

4."Fakat koca eşini daha önce gıyaben boşamış da bunu mektupla haber veriyorsa, boşamanın hükümleri, kocanın boşadığı andan itibaren başlar." ifadeleri ile ilgili olarak kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?