21.05.2024

Zeliha Aksaz Şahbaz: “Türkiye Obezite Sarmalında; Çocuklarımızın Geleceği Tehlikede”

“OBEZİTE TEHDİDİ: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ TEHLİKEDE”

Ülkemizi bekleyen obezite krizinin boyutlarına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, ciddi adımlar atılmazsa gelecek kuşakların da büyük risklerle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Şahbaz, “Türkiye'de obezite artık çocuk ve gençleri de esir almış durumda. Önümüzdeki on yıl içinde obezite kaynaklı kronik hastalıkların tedavi maliyetleri ülke bütçesini aşabilir. Bu, ciddi bir halk sağlığı krizidir" ifadelerini kullandı.

Özellikle okul çağındaki çocuklarda obezitenin oldukça yüksek seviyelere ulaştığını kaydeden Şahbaz, Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçmeye çağırdı, "Kalitesiz beden eğitimi derslerini bir kenara bırakıp, çocuklarımızı harekete, spora ve aktif yaşama teşvik edecek politikalara öncelik vermeliyiz.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz’ın yazılı basın açıklaması şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 verilerine göre, 15 yaş üstü nüfusun %20,2'si obez. Kadınlarda bu oran %23,6 iken erkeklerde %16,8. Ayrıca kadınların %30,9'u, erkeklerin ise %40,4'ü obezite öncesi aşamada bulunuyor. Çocuklarımız besin değeri düşük, kalorisi yüksek gıdalarla büyütülüyor. Acil harekete geçilmezse, obez bir nesille karşı karşıya kalacağız.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, küresel ölçekte 1 milyardan fazla insan obez. Obezite artık bir pandemi olarak kabul ediliyor. Türkiye ise bu alanda oldukça kötü bir tabloyla karşı karşıya. Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde obezite sıklığının en yüksek olduğu ülke konumunda. OECD ülkeleri arasında da erkeklerde 2. kadınlarda ise 1. sırada yer alıyoruz. Sağlıklı beslenmeyi teşvik edecek bir tarım ve besin zinciri sistemine ihtiyacımız var. Hükümetin de bu konuda harekete geçmesi şart.

Obezite sarmalı önümüzdeki yıllarda ülkemizi daha da büyük sorunlarla karşı karşıya bırakabilir. Ancak şu anda harekete geçer, sağlıklı beslenmeyi teşvik eden kalıcı politikalar hayata geçirirsek bu sarmaldan kurtulabiliriz. Geleceğimiz ve çocuklarımızın refahı için bu mücadeleyi vermek zorundayız. Hep birlikte el ele verirsek, obeziteyi yenebiliriz. Bunun için gereken tüm irade ve kararlılığa sahibiz. Yarınlarımız için bu savaşı kazanmalıyız.”