11.10.2024
11.10.2024
Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı iddia edilen yeni "Aile Hekimliği Yönetmeliği" taslağına ilişkin açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinde çözüm değil sorunları daha da derinleştiren bu yönetmelik taslağı derhal geri çekilmelidir” dedi.
Halk sağlığının temel yapı taşlarından aile hekimleri ve koruyucu sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı’nın dayatmalarına maruz kalmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde değişiklik yapan yeni yönetmelik taslağına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.
“HİZMET KALİTESİ DEĞİL, SAYISAL NİCELİK ÖN PLANDA”
Yeni yönetmelik taslağının birinci basamak ve sağlık hizmetlerine çözüm getirmekten ziyade sorunları daha da derinleştirdiğini kaydeden Aksaz Şahbaz: “Aile hekimleri ve sağlık personeline eziyet yönetmeliği olarak adlandırılan bu yönetmelik taslağı derhal geri çekilmelidir. Özellikle aile hekimliği ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının gelirlerini azaltacak ve hizmet kalitesini değil, yalnızca sayısal niceliği ön planda tutacak olan bu yönetmelik, kendi içerisinde çelişkiler barındırmaktadır. Hekimlerin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yaklaşım, hastalarla hekimleri karşı karşıya getirmekte ve sağlık hizmetlerinin temel amacını ihlal etmektedir” şeklinde konuştu.
“DAHA ŞEFFAF VE KATILIMCI POLİTİKALAR BELİRLENMELİ”
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmak için, kamu sağlık hizmetlerinin sunumunda köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu aktaran Şahbaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öncelikle, her aile hekiminin, bölgesel nüfus ve hizmet verilen alanlara göre bin 500 – 2 bin hasta kapasitesi ile çalıştığı, hemşire, ebe, diş hekimi, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog ve teknisyen gibi çeşitli sağlık profesyonelleri ile güçlendirilmiş sağlık merkezlerinin kurulması şarttır. Bu merkezler, yoksulluk sınırının üzerinde ve emekliliğe yansıyan bir temel maaş ödemesi ile desteklenmelidir. Böylece, sağlık çalışanları hem maddi güvenceye sahip olacak hem de motivasyonları artacaktır. Ayrıca, birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmak için, sağlık çalışanlarının eğitim ve gelişimlerine yatırım yapılmalı, modern sağlık teknolojilerinden faydalanma imkânı sunulmalıdır. Hizmetlerin kalitesini artırmak ve hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için, sağlık politikaları daha şeffaf ve katılımcı bir şekilde belirlenmelidir.”
“TARAFLARIN MEMNUNİYETİ GÖZETİLMELİ”
“Sonuç olarak, sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek ve çalışanların motivasyonunu artırmak amacıyla, mevcut yönetmelik taslağının gözden geçirilmesi ve yerine, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak, hizmet alan ve veren tüm tarafların memnuniyetini gözeten bir modelin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu yönde atılacak adımlar, hem sağlık çalışanları hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.”
02.01.2025
02.01.2025
02.01.2025
31.12.2024