14.08.2024

Zeliha Aksaz Şahbaz: “Eczanelere 1 Milyon TL'yi Aşan Tutarda Ceza Tahakkuk Ettiriliyor… Sistemin Yükünü Çeken Eczacının Suçu Nedir?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, yaptığı yazılı açıklamada, “Maliye Bakanlığı çalışanlarının, işleme alınan reçeteler ile düzenlenen fatura fiş sayısını karşılaştırarak noksan düzenlenmeyen fiş-fatura sayısı başına 10 bin TL gibi fahiş tutarlarda ceza uygulandığı, bazı eczanelere 1 milyon TL’yi aşan tutarda ceza tahakkuk ettirildiği duyumları alınmıştır… Sağlık sisteminin açıklarını kapatan, muayene katılım payları tahsil ettirilen, tahsil edilemeyen bedelleri kendi ceplerinden ödeyen, vatandaşın ilaca ulaşımını kolaylaştıran ve sistemin yükünü çeken eczacılarımızın suçu nedir?... Tanıdığı istisna ve muafiyetleri ile Türkiye’yi büyük şirketler için vergi cenneti haline getiren, milyarlarca lira ticari kazancı olan dev şirketlerden vergi almayan iktidar, gözünü vatandaşın ilacını temin eden, kayıt altında çalışan eczacıya dikmiş durumdadır” dedi.

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, yazılı açıklama yaparak, eczacıların Maliye Bakanlığı eliyle batırılma operasyonuna tepki gösterdi. Şahbaz, TBMM’de kabul edilen vergi paketinin ardından eczacılara yönelik “ceza operasyonu” başlatıldığını ifade ederek, şunları belirtti:

“Meclis’te kabul edilen vergi düzenlemesi paketi ile birlikte ülke çapında eczacılarımıza vergi denetimi başlatılmıştır. Fiş kesilmeyen her reçete başına 10 bin TL gibi çok yüksek cezalar düzenlemektedir. Aldıkları ve sattıkları ilaçlar kayıt altında olan eczaneler satışlarının yüzde 95’ni devlete ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmakta ve SGK tarafından karşılanmayan veya katkı payı çıkan ilaçlar için hastalardan tahsilat yapılmaktadır. Maliye Bakanlığı çalışanlarının, işleme alınan reçeteler ile düzenlenen fatura fiş sayısını karşılaştırarak noksan düzenlenmeyen fiş-fatura sayısı başına 10 bin TL gibi fahiş tutarlarda ceza uygulandığı, bazı eczanelere 1 milyon TL’yi aşan tutarda ceza tahakkuk ettirildiği duyumları alınmıştır. Eczanelerin çalışma şeklini, hastaneler ile ilişkilerini bilmeyen Maliye Bakanlığı personelinin eczaneleri ticari işletme gibi değerlendirerek ceza kesilmesi kabul edilemez.”

“SİSTEMİN YÜKÜNÜ ÇEKEN ECZACININ SUÇU NE?”

Şahbaz, eczacıların hastaların ilaca ulaşması için yaptığı kolaylıkların da Maliye Bakanlığı personeli eliyle engellendiğini ifade ederek, “Öte yandan Eczanelerimiz ilacını yazdıramayan, üzerinde yeterli parası olmayan ya da ilaç yazıldığı halde SUT hükümlerine göre reçetede, raporda eksikleri olan hastalara ilaç vermekte ve daha sonra eksikler tamamlanmaktadır. Emanet ilaç denilen bu yöntemle hastanın ilaca bir an önce ulaşması sağlanmaktadır. Hastanelerdeki iş yükü ve SUT’taki bürokratik prosedürlerin fazlalığı nedeniyle hastanın ilaca erişimi zorlaşmakta, çoğu kez doktorun ilacı hastaya yazması sonrasında özel işlemler istenmekte ve süreç uzamaktadır. Hastanelerde otomasyon sistemlerinin sağlıklı çalışmaması ve diğer nedenlerle hastalar eczane ile hastane arasında gidip gelmek zorunda kalmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle işleme alınan reçete ile fatura sayısı arasında farklılık oluşabilmektedir. Bu koşullarda hizmet veren eczacılarımız, hastalarımızın ilaca ulaşımına ve tedavinin bir an önce başlamasına katkı verdikleri için cezalandırılmakta mıdır? Sağlık sisteminin açıklarını kapatan, muayene katılım payları tahsil ettirilen, tahsil edilemeyen bedelleri kendi ceplerinden ödeyen, vatandaşın ilaca ulaşımını kolaylaştıran ve sistemin yükünü çeken eczacılarımızın suçu nedir?” diye sordu.

“ŞİRKETTEN ALMAYAN İKTİDAR GÖZÜ ECZACIYA DİKTİ”

Şahbaz, “Eczaneler, 1.Basamak sağlık kurumlarıdır. Normal ticarethane gibi değerlendirilemez. Vatandaşın ilaca ulaşımı çok yaşamsal bir gerekliliktir ve burada eczanelerin rolü çok kritiktir. Tanıdığı istisna ve muafiyetleri ile Türkiye’yi büyük şirketler için vergi cenneti haline getiren, milyarlarca lira ticari kazancı olan dev şirketlerden vergi almayan iktidar, gözünü vatandaşın ilacını temin eden, kayıt altında çalışan eczacıya dikmiş durumdadır. Kamu kaynakları aktarılan dev şirketlere yazılan vergi cezaları affedilirken, holdinglerden hiç vergi tahsil edilmezken, işlemlerinin yüzde 95’i kayıt altında olan ve vergisini vermekten imtina etmeyen eczacılarımızın önemli kısmını tahsil etmedikleri küçük miktarlı ilaç katkı payları nedeniyle bu şekilde cezalandırılmaları adil değildir. Pratikteki sıkıntılar nedeniyle yazarkasa entegrasyon sistemine geçemeyen Eczacılarımıza eczacı odaları ve Türk Eczacıları Birliği’nin istekleri doğrultusunda süre verilmeli ve denetimler daha sonra yapılmalıdır. İktidar, eczacılarımıza yönelik bu adaletsiz ve cezalandırıcı tutumunu derhal gözden geçirmeli, adaletli bir vergi politikası yürütmelidir” ifadelerini kullandı.