17.07.2024

Zeliha Aksaz Şahbaz: "AKP'nin Sokak Hayvanları Yasası Uygulanamaz"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sağlık Politikalarından Sorumlu Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) sokak hayvanları ile ilgili yasa tasarısının uygulanamaz olduğunu belirtti. Dr. Şahbaz, yaptığı yazılı açıklamada, tasarının hayvan haklarını ihlal ettiğini ve toplumsal huzuru bozacağını savundu.

Dr. Şahbaz, ötenazi kavramını açıklayarak, "Ötenazi, kendisi ve yakınlarınca bilinen, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi bilinci ve özgür iradesiyle, bilinç kaybı mevcutsa yakınlarının iradesi ile verilen karar sonucunda, ölümün kaçınılmaz olduğu ve tıp biliminin verilerine göre iyileştirme olanağı olmayan veya dayanılmaz acılar içinde olan kişinin acısız bir şekilde tıbbi yollarla hayatının sonlandırılması veya tıbbi yardımın kesilerek ölüme terk edilmesi şeklinde tanımlanmaktadır" dedi.

Dr. Şahbaz, yasa tasarısının ötenazi adı altında hayvan katliamına yol açacağını belirterek, "Bu yasa teklifi ile ötenazi adı altında, ölüm ve hayvan katliamına yol verilmektedir. Toplum sağlığı bahane edilerek ve yerel yöneticiler hapis cezası dahil ağır yaptırımlar dayatılarak katliama zorlanmaktadır. Hayvanları barınak adı altında büyük hapishanelerde tutmak, yaşam hakkına bir saldırıdır. Bu, hayvanların doğasına aykırıdır ve onların refahını ciddi şekilde tehlikeye atacaktır. Bu tasarı, hayvanların yaşam hakkını korumayı amaçlayan 5199 sayılı kanuna aykırıdır. Mevcut yasa tam uygulanmadan, hayvan katliamına yol açacak olan bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Toplumun kaynaklarının hayvanları hapsetmek ya da öldürmek yerine, onları yaşatmak ve yaşam haklarını korumak için kullanılmalı, sokak hayvanları aşılanmalı, kısırlaştırılmalı ve alındığı yere bırakılmalıdır. Toplumun kaynakları hayvanları hapsetmek, öldürmek değil, yaşatmak için harcanmalıdır” ifadelerini kullandı.

CHP'li Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, AKP'ye çağrısını yineleyerek, "Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Aksi takdirde, yerel yönetimlerle halkı karşı karşıya getirecek ve hayvan katliamına yol açacak bir durumla karşı karşıya kalacağız" uyarısında bulundu.