03.08.2024

Yankı Bağcıoğlu'ndan TF-2000 Hava Savunma Muhripleri Açıklaması: "Mavi Vatan, Anavatan ve KKTC’nin Hava Savunma İhtiyacı Ertelenemez"

CHP Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçlarına dikkat çektiği bir basın açıklaması yaptı. Bağcıoğlu, günümüzde bölgede karşı karşıya kalınan en büyük tehdidin hava saldırıları olduğunu belirterek, bu bağlamda hava savunma muhribi TF-2000 projesinin önemine vurgu yaptı.

Bağcıoğlu’nun açıklamalarında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in 2021 yılında TF-2000 ihalesine çıkılacağı ve teklifler alınacağına dair duyuruda bulunduğunu hatırlattı. Ancak, bu duyurunun üzerinden neredeyse üç yıl geçtiğini belirten Bağcıoğlu, projenin ilerleyişine dair sadece dizayn çalışmalarının devam ettiği yönünde bir bilgilendirme yapıldığını ifade etti.

Bağcıoğlu, proje ve ihale sürecindeki gecikmelerin ciddi bir güvenlik sorunu yaratabileceğini vurgulayarak, "Mavi Vatan, Anavatan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) hava savunma ihtiyacı ertelenemez bir gerçektir" dedi. Bu bağlamda, TF-2000 Hava Savunma Muhripleri projesinin hayata geçirilmesinin Türkiye ve KKTC’nin güvenliği için hayati önem taşıdığını belirtti.

Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun açıklaması şöyle:

GECİKME CİDDİ GÜVENLİK SORUNU YARATABİLİR

"’Günümüzde bölgemizde karşı karşıya kaldığımız en öncelikli tehdit nedir?’ diye soracak olursanız ‘hava tehdidi’ derim. Konu muhatapları tarafından da gayet iyi bilinmektedir. Bu nedenle, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Sayın İsmail Demir, 2021 yılında yaptığı bir açıklamada, hava savunma muhribi (TF-2000) ihalesine çok yakında çıkacaklarını ve teklifleri alacaklarını bildirmişti. Bu açıklamanın üzerinden neredeyse üç yıl geçti! İhalenin ve projenin akıbeti hakkında bugüne dek yapılan tek açıklama, dizayn çalışmalarının devam ettiğine yönelikti.

Bu gecikme ciddi güvenlik sorunu yaratabilir. Çünkü Mavi Vatan, Anavatan ve KKTC’nin hava savunma ihtiyacı ertelenemez bir gerçektir. Bu gerçek ışığında, sadece Mavi Vatan’ın değil, Anavatanımızın ve Kardeş Vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) de hava savunmasının güçlendirilmesi hayati bir önem arz etmektedir.

TF-2000 HAVA SAVUNMA MUHRİPLERİ’NİN EN KISA SÜREDE ENVANTERE DAHİL EDİLMESİ ELZEMDİR

TF-2000 Hava Savunma Muhripleri Projesi, Türkiye’nin hava savunma kapasitesini artıracak, güvenliğimizi pekiştirecek bir projedir. Projenin temel bileşenlerinden biri olan ÇAFRAD sistemi ile 2018 yılında güdümlü mermi atışı gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, TF-2000 muhriplerinin halen envantere girmemiş olması düşündürücüdür.

Bu projenin hayata geçirilmesi neden sürekli olarak öteleniyor? Bu sorunun cevabını kamuoyunun bilmesi gerekiyor.

Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın onlarca yıl önce belirlediği bu acil harekât ihtiyacını neden karşılamıyor? Türkiye’nin ve KKTC’nin güvenliği, erteleme lüksü olmayan bir konudur. Milletimizin huzuru ve güvenliği için TF-2000 Hava Savunma Muhripleri’nin en kısa sürede envantere dahil edilmesi elzemdir.

TÜM YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM

Bu gecikmelerin sebeplerinin şeffaf bir şekilde açıklanması gerekmektedir. Projenin tamamlanması ve gerekli adımların ivedilikle atılması için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. Ülkemizin güvenliği ve milletimizin huzuru için bu projeye gereken önemin verilmesi ve sürecin hızlandırılması şarttır."