13.09.2024

Yankı Bağcıoğlu: "Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan Ders Çıkarmalıyız"

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, hazırladığı yazılı basın açıklamasında; “Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, adeta yeni silah teknolojileri ve savaş stratejilerinin sergilendiği bir laboratuvara dönüşmüş durumda. Yaratılan laboratuvar ortamı, ülkemizin milli güvenliği açısından önemli dersler içermektedir. Bu savaştan gerekli dersleri çıkarmalı ve tedbirlerimizi buna göre almalıyız" uyarısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu, savaştan çıkarılması gereken başlıca dersleri şöyle özetledi:

"Uydu sistemleri, insanlı ve insansız hava-deniz araçlarıyla etkin keşif, gözetleme, erken ihbar, hedef tespiti ve teşhisi faaliyetlerinin yapılabilmesi kritik önem taşıyor.

Elektronik harp ortamında bile muhabere, komuta-kontrol fonksiyonlarının korunması şart. Muhtemel harekâtlar öncesi muhasımın muhabere düzeni ve kuvvetli-zayıf yönlerinin çok iyi analiz edilmesi ve buna göre tedbir alınması gerekiyor.

Yoğun sürdürülebilir ve tekrarlanan dron, insansız hava sistemleri ile seyir ve balistik füze saldırılarına karşı entegre hava savunma sistemlerine acil ihtiyaç bulunuyor. Keşif ve taarruz amaçlı insansız hava sistemlerinin (İHA’lar veya dronlar), Birincil Kişi Görüşlü FPV dronlar ve sürüklenen mühimmatların etkinliği de her geçen gün artıyor.

Limanda veya denizde gemilere yönelik taarruzlarda insansız süstü araç tehdidine karşı emniyetli ve kesintisiz kontrol altyapısı şart. Liman ve üslerde çok tehditli harekat ortamında kuvvet koruması ve birliklerin bekasını sağlayacak sistemler büyük önem taşıyor. İnsansız kara araçlarının da savaş alanındaki etkinliği artmaya başladı. Ayrıca elektronik harp uygulamaları ve karşı tedbirler hızla gelişirken, GPS'in karıştırılması ve insansız araçlara yönelik kapsamlı elektronik harp faaliyetleri öne çıkıyor.

Kontrol edilebilir deniz mayınları destekleyici olsa da istenmeyen durumlarda kendi harekâtımızı da kısıtlayabiliyor. Lojistik, teknik ve personel desteğinin kesintisiz sürdürülmesi de hayati önem taşıyor. Bilgi güvenliği ve harekat emniyeti için istihbarata karşı koyma çalışmaları ciddiyetle yürütülmeli. Son olarak, basın-halkla ilişkiler ve dezenformasyona karşı koyma faaliyetleri de ihmal edilmemeli. Basın halka ilişkiler ve iletişim ile dezenformasyona karşı koyma faaliyetlerinin etkinlikle icrası. Büyük önem arz ediyor.”