12.06.2024

Yankı Bağcıoğlu: Bu Sese Kulak Verin, Gazilerimiz Mağdur!

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu İktidara Seslendi: Bu Sese Kulak Verin, Gazilerimiz mağdur!

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, gazilerimizin karşı karşıya kaldığı ciddi sorunları gündeme taşıyarak iktidara seslendi. “Gazilerimizin yaşadığı sıkıntılara artık kayıtsız kalamayız” diyen Bağcıoğlu, terörle mücadelede uzuvlarını kaybeden gazilerimizin sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamadığını ve ekonomik zorluklarla başa çıkmak zorunda kaldıklarını vurguladı. Gazilerimizin yaşadığı bu trajik durumun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Bağcıoğlu, “Bu sese kulak verin, gazilerimiz mağdur durumda" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu'nun açıklaması şöyle:

TSK ve emniyet güçlerimizin hain terör örgütlerine karşı yürüttüğü amansız mücadelede hayatını kaybeden Şehitlerimiz ve yaralanan Gazilerimiz, bizim için milli kahramanlardır. Şehitlerimiz, toprağımızın derinlerindeki kutsal köklerimizdir; Gazilerimiz ise ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Yaşayan Anıtlarımız” olarak onurumuz ve gururumuzdur.

Şehit aileleri ve Gazilerimiz, toplumda en çok değer verilmesi gereken kesimlerdir ve Anayasa’mızda da özel bir konumda yer almışlardır. Anayasa, devlete bu konuda önemli görev ve sorumluluklar yüklemiştir:

Anayasa Madde 10**: “Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.”

Anayasa Madde 61**: “Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.”

Ancak tüm bu Anayasal güvencelere rağmen, şehit yakınları ve gazilerimizin birçok sorunu devam etmektedir. Sağlık, eğitim, istihdam ve terörle mücadelede yaralanıp gazi sayılmama gibi alanlarda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle sağlıkla ilgili acil çözüm bekleyen bazı sorunlar şunlardır:

Protez ve Medikal Malzeme Sorunu**: Terörle mücadelede uzuvlarını kaybeden gazilerimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sabit fiyat politikası ve kurdaki dalgalanmalar nedeniyle protezlerini yenileyememektedir.

Hayati Öneme Sahip Malzemeler**: Gazilerimiz için protez, ortez, tekerlekli sandalye ve sonda gibi malzemeler hayati önemdedir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu bu malzemeleri temin edememektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sorunu Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yoğunluk nedeniyle, gazilerimiz 4-5 aya varan bekleme sürelerine maruz kalmaktadır.

Ekonomik Zorluklar

Döviz kurundaki dalgalanmalar, protez fiyatlarını fahiş biçimde artırmış ve gazilerimiz protezlerini tamir ettirerek kullanmak zorunda kalmaktadır.

Yatış İşlemleri ve Ek Yatak Ücreti**: Gazilerimiz sağlık işlemleri için hastaneye gittiklerinde “yatış” işlemi yapmak zorunda kalmakta ve bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu’na ek yatak ücreti fatura edilmektedir. Bürokratik Engelliler Yoğunluk nedeniyle, protez işlemleri için 3-4 ay sonrasına randevu verilmektedir.

İzmir'de yaşayan ve Güneydoğu’daki bir terör operasyonunda mayına basarak bacağını kaybeden bir gazimiz, durumunu şu şekilde anlatmaktadır: “Ankara’ya tek başıma gidemiyorum, eşim de geliyor. Kalma ve ulaşım masrafını karşılamakta zorlanıyoruz. Bazı gazilerin protezi yok, yurtdışından gelmesini bekleyen gaziler var.”

Terörle mücadele sırasında yaralanıp gazi sayılmayan kahramanlarımızın durumu da mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu kahraman evlatlarımıza verilen sözler tutulmalıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, tüm bu sorunların çözümü için kararlılıkla çalışıyoruz. Şehit ve gazilerimiz konusunda TBMM’ye verilen kanun tekliflerinin %71’ini CHP olarak biz verdik. Bundan sonra da TBMM’de en önde mücadele eden parti olacağız ve şehit aileleri ve gazilerimizin yararına olan tüm kanun tekliflerini destekleyeceğiz. Özellikle Şehit Aileleri ve Gazi Dernekleri ile kesintisiz iletişimimizi sürdüreceğiz.

Buradan bir kez daha ifade ediyoruz: CHP Genel Merkezi, İl Başkanlıkları ve İlçe Başkanlıkları, şehit ailelerimiz ve gazilerimizin sorunlarını anlatabilecekleri limanlardır. Seslerini duyurmak için elimizden geleni yapacağımıza emin olabilirler.