18.07.2024

Volkan Demir, ‘Vergi Adaleti’ Diye Tanıtılan Kanun Teklifini Değerlendirdi: “Yasa, Vergi Adaleti Sağlamayı Hedeflemiyor”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. VOLKAN DEMİR:

- TEKLİF; TİCARETİ ZORA SOKACAK, KONKORDATO VE İFLASLAR ARTACAK, İŞSİZLİK VE KAYIT DIŞILIĞI ARTIRACAK

- SERBEST BÖLGELERİN CAZİBESİ ORTADAN KALDIRILMAKTADIR

- ENFLASYON MUHASEBESİNİN MATRAH ETKİSİ KALDIRILMALIDIR. YOKSA BİRÇOK ŞİRKET BATABİLİR

-GEÇİNEMEYEN VATANDAŞIN İŞSİZ KALMASINI SAĞLAYACAK UYGULAMALARDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada; Vergi kanunlarında değişiklik yapılmak üzere TBMM’ye sunulan Torba Yasa Teklifi’nin; ticareti zora sokacağı, konkordato ve iflasları arttırarak, işsizlik ve kayıt dışılığını da yükselteceği uyarısında bulunarak, “Geçinemeyen vatandaşın şimdi de işsiz kalmasını sağlayacak uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir.” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, vergi adaleti diye sunulan kanun teklifinde vatandaşın üzerindeki vergi yükünü azaltacak 1 madde bile olmadığını belirterek, “Sunulan torba yasa, öncelikle vergi adaleti sağlamayı hedeflememektedir. Çünkü vergi vermeyen kesimlerden vergi almak üzere hazırlanmamıştır. Hali hazırda az ya da çok vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak üzere kurgulanmıştır” dedi.

CHP Ticaret Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in vergi kanunlarında değişiklik yapılmak üzere TBMM’ye sunulan Torba Yasa Teklifi ile ilgili tespit ve uyarıları şöyle:

TEKLİF; TİCARETİ ZORA SOKACAK, KONKORDATO VE İFLASLAR ARTACAK, İŞSİZLİK VE KAYIT DIŞILIĞI ARTIRACAK

Vergi adaleti dediler, kanun teklifinde vatandaşın üzerindeki vergi yükünü azaltacak 1 madde bile yok.

Vergi kanunlarında değişiklik yapılmak üzere TBMM’ye sunulan Torba Yasa teklifi; ticareti zora sokacak, konkordato ve iflaslar artacak, işsizlik ve kayıt dışılığı artıracaktır.

YASA, VERGİ ADALETİ SAĞLAMAYI HEDEFLEMİYOR

Sunulan torba yasa, öncelikle vergi adaleti sağlamayı hedeflememektedir. Çünkü vergi vermeyen kesimlerden vergi almak üzere hazırlanmamıştır. Hali hazırda az ya da çok vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak üzere kurgulanmıştır.

Yasa ile etkilenecek olan sektörlerin görüşü alınmadan hazırlanmış ve muhtemelen daha sonra tekrar tekrar değiştirilecektir.

SERBEST BÖLGELERİN CAZİBESİ ORTADAN KALDIRILMAKTADIR

Yılların kazanımı olan serbest bölgelerin cazibesi ortadan kaldırılmaktadır. Yıllardır serbest bölgelerde yatırım yapan, ihracata doğruda etkisi bulunan serbest bölgelerdeki vergi avantajının kaldırılması; istihdam ve yatırım kaybı olarak ülkemize geri dönecektir. Ülkemize doğrudan yabancı sermaye gelmediği gibi, çıkışlar ise artmıştır. Birçok sektörde rekabet üstünlüğümüz ortadan kaybolmuştur.

EYT’LİLERİN İŞ GÜCÜ PİYASASINDAN ÇEKİLMESİ VE KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYI ARTIRMASI OLASI

Çalışmaya devam eden EYT’lilere sağlanan %5 prim istisnasının kaldırılması birkaç milyar TL kamu harcaması azaltabilir ancak EYT’lilerin iş gücü piyasasından çekilmesi ve kayıt dışı çalışmayı artırmasından endişe edilmektedir.

YAP İŞLET DEVRET VE KAMU ÖZEL İŞ BİRLİĞİ PROJELERİ

Yap işlet devret ve kamu özel iş birliği projeleri bilindiği gibi gidilmeyen yollara, uçulmayan havalimanlarına, geçilmeyen köprülere sağlanan garanti ödemeleri meşhurdur. Halkın bu konudaki eleştirilerini bertaraf etmek için %25 olan kurumlar vergisi oranı bu şirketler için %30’a çıkarılmaktadır. Milyarları tek kalemden harcayan iktidar, buradan sadece 557 milyon TL gelir beklemektedir. Ayrıca unutmamak gerekir Türkiye’de bu projeleri yapan 44 şirket var. Bu şirketlerin 37’si 2023’de matrah beyan etmemiş yani zarar etmiş!

HİKAYELENDİRDİLER

Yurtdışına çıkış harcını 150 TL’den 500 TL’ye çıkarıyorlar. Bunu çok güzel hikayelendirdiler! Önce 3.000 TL olarak kamuoyunun tepkisini ölçtüler, sonra 1.500 TL olarak tepki ölçmeye devam ettirdiler. Şimdi 500 TL yapıyorlar. Tam “davranışsal iktisat” konusu. Merak edenler “Çıpalama” kavramını araştırabilirler!

MATRAH ETKİSİ KALDIRILMALIDIR. YOKSA BİRÇOK ŞİRKET BATABİLİR

Bu kanun teklifinde yer almayan ve ayrıca iş dünyasını zora sokacak olan enflasyon muhasebesi (enflasyondan vergi alınması!) yıllık olarak uygulanmalı ve MATRAH ETKİSİ kaldırılmalıdır. Bu uygulama çok şirketi batıracaktır.

GEÇİNEMEYEN VATANDAŞIN İŞSİZ KALMASINI SAĞLAYACAK UYGULAMALARDAN DERHAL VAZGEÇİLMELDİR

Vatandaş geçinememekte ve zor durumdadır. Şirketler, KOBİ’ler, küçük esnaf zor durumdadır. Geçinemeyen vatandaşın şimdi de işsiz kalmasını sağlayacak uygulamalardan derhal vazgeçilmeldir.

Vergi adaleti sağlamak için ilk önce niyet etmek gerekir. Vergi adaleti torba yasayla olmaz ve bu torba yasada bu niyet yok!