22.07.2024

Volkan Demir: “Hükümet Asgari Ücrete Ve Emekliye Cimri, Küresel Sermayeye Bonkör”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. VOLKAN DEMİR:

-LİSANS BEDELİ DÜŞÜRÜYOR VE VERGİ TEVKİFATI GETİRİYORLAR!

-E TİCARET YASASINI DEĞİŞTİRİP AŞIRI KARLAR YAPAN SERMAYEYİ DAHA FAZLA KORUYACAKLAR!

-DÜZENLEME FİYATLARI ARTIRACAK VE ENFLASYON OLARAK BİZE GERİ DÖNECEKTİR

-VATANDAŞA GELİNCE İSE; KAYNAK YOK!

-BU TEKLİF ACİLEN GERİ ÇEKİLMELİ

Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada; TBMM’ye sevk edilen E Ticaret Yasası değişikliğini değerlendirerek, “Hükümet asgari ücrete ve emekliye zam konularında ne kadar cimri ise küresel sermayeyi aşırı koruma noktasında ise o kadar bonkör davranıyor.” diye konuştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Bu tekliflerin ülke çıkarlarını gözetmek gibi bir amacı olmadığını belirterek, “Küçük işletmelerden ve zor ayakta duran sektörlerden bihaber olarak hazırlanan bu yasa tekliflerinin acilen geri çekilmesi gerekmektedir.” dedi.

CHP Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in TBMM’ye sevk edilen E Ticaret Yasası değişikliği ile ilgili tespitleri şöyle:

LİSANS BEDELİ DÜŞÜRÜYOR VE VERGİ TEVKİFATI GETİRİYORLAR!

Hükümet asgari ücrete ve emekliye zam konularında ne kadar cimri ise küresel sermayeyi aşırı koruma noktasında ise o kadar bonkör davranıyor.

TBMM’ye sevk edilen E Ticaret Yasası değişikliği ile küresel sermayenin sahip olduğu E Ticaret şirketlerinden 2024 yılı ciroları esas alınarak hesaplanacak lisans ücretlerini düşürmeyi hedefliyor. Lisans ücretleri hesaplanırken ihracat bedelleri cirodan düşülürken; teklif ile ihracat bedellerinin 2024 yılında 4 katı, 2025 yılında 3 katı ve 2026 yılında 2 katının düşürülmesi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda teşvik belgesi alan şirketlerinde yapacakları yatırımları aynı katlarda cirodan düşülmesi öneriliyor.

2023 yılında e-ticaret hacminin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı (E-GSYH) bir önceki yıla göre %33,3 oranında artarak %6,8’e ulaşmıştır. E-GSYH’nin 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı %26’dır. 2023 yılında Türkiye genelinde e-ticaret yapan işletme sayısı 559.412’ye ulaşmıştır.

Pazaryerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı ise 540 bine yaklaşırken kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret faaliyetinde bulunan ETBİS’e kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bini aştı.

E TİCARET YASASINI DEĞİŞTİRİP AŞIRI KARLAR YAPAN SERMAYEYİ DAHA FAZLA KORUYACAKLAR!

Bu verilere göre yasa değişikliği ile korunacak olanlar küresel dev e ticaret platformları olup, yerli ve daha küçük e ticaret platformlarının artık rekabet edebilme şansı kalmayacaktır.

DÜZENLEME FİYATLARI ARTIRACAK VE ENFLASYON OLARAK BİZE GERİ DÖNECEKTİR

Bununla da bitmiyor, vergi kanunlarında değişiklik yaparak bu dev e ticaret platformlarının pazaryerlerinde satış yapan yüzbinlerce küçük işletmeden tevkifat yoluyla vergi toplamayı hedefleyerek küçük işletmeleri zor duruma sokacaktır. Başta çok yaygın olarak faaliyet gösteren online yemek siparişleri olmak üzere, bu düzenleme fiyatları artıracak ve enflasyon olarak bize geri dönecektir.

BU TEKLİF ACİLEN GERİ ÇEKİLMELİ

Bu tekliflerin ülke çıkarlarını gözetmek gibi bir amacı yoktur. Küçük işletmelerden ve zor ayakta duran sektörlerden bihaber olarak hazırlanan bu yasa tekliflerinin acilen geri çekilmesi gerekmektedir.

VATANDAŞA GELİNCE İSE; KAYNAK YOK!

Küresel sermayeye milyar milyar indirim yapanlar, vatandaşa gelince kaynak yok demeye devam ediyorlar. 2-3 tane kaynak sıralayalım da vatandaşı biraz rahat bıraksınlar;

-Lisanslama ücretlerini düşürmeyin,

-Vergi cennetlerinin listesini yayınlayın,

-Yap İşlet Devret ve Kamu Özel İş birliği projelerinden acilen vazgeçin,

-Vatandaştan sabır ve tasarruf beklerken bütçeden pay alan tüm kamu kurumlarının her ay ne kadar tasarruf ettiklerini şeffaf bir şekilde yayınlayın.