22.04.2024
22.04.2024
- “VERGİ TAHSİLATI ORANLARI ÜLKEMİZDE DÜŞÜKTÜR. BU NEDENLE SIK SIK VERGİ AFFI ADI ALTINDA ALACAKLAR YENİDEN YAPILANDIRILMAKTADIR”
- “HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, NEDENİ BİLİNMEZ BİR ŞEKİLDE VERGİ ÖDEMESİNİ ZORLAŞTIRMIŞ VE UYGULAMAYI DA DEVAM ETTİRMEKTE ISRAR ETMİŞTİR”
Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada; “Hiç Kimseye Fayda Sağlamayan Vergi Ödeme Kanallarındaki Sınırlı Tahsilat Kuralı Kaldırılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in “Vergi tahsilatı oranları ülkemizde düşüktür. Bu nedenle sık sık vergi affı adı altında alacaklar yeniden yapılandırılmaktadır. Buna rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı, nedeni bilinmez bir şekilde vergi ödemesini zorlaştırmış ve uygulamayı da devam ettirmekte ısrar etmiştir.” ifadelerine de yer verdiği açıklamaları şöyle:
“Hiç Kimseye Fayda Sağlamayan Vergi Ödeme Kanallarındaki Sınırlı Tahsilat Kuralı Kaldırılmalıdır.
Vergi tahsilatı oranları ülkemizde düşüktür. Bu nedenle sık sık vergi affı adı altında alacaklar yeniden yapılandırılmaktadır. Buna rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı, nedeni bilinmez bir şekilde vergi ödemesini zorlaştırmış ve uygulamayı da devam ettirmekte ısrar etmiştir.
BDDK verilerine göre Türkiye’de faaliyet gösteren 63 banka bulunmakta, bu bankalardan 33’ü mevduat bankasıdır. 3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası Halk Bankası ve Vakıf Bank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 20 adet kalkınma ve yatırım bankası ve 9 adet katılım bankası şeklindedir.
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yapılan duyuru ile Türkiye’deki vergi mükelleflerinin vergi ödemelerinde sadece kamuya ait Banka / Katılım Bankaları ile sınırlı bir kısıtlamaya gidilmiştir. Hali hazırda bu uygulama devam etmektedir.
Vergi dairesi müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacakların vergi daireleri vezneleri haricinde,
Bu bankalar dışındaki diğer bankalar tarafından nakden, hesaptan, çekle, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsilat yapılamamaktadır.
Ocak 2020’den beri devam eden bu uygulama ile mali idarenin tahsilat oranında gözlemlenen herhangi bir artışı olmadığı açıktır.
Hali hazırda mevcut bu uygulamadan;
-Kurumsal ve bireysel vergi mükellefler zorluk çekmekte,
-Bankalar açısından parasal fayda sağlamamakta,
-Hazine ve Maliye Bakanlığı Tahsilat oranında herhangi bir artış sağlamamaktadır.
Bu uygulamaya devam etmenin hiçbir taraf için fayda sağlamadığı açıktır. Uygulamadan vazgeçilmesi kurumsal ve bireysel vergi mükellefleri için ödeme araçları çeşitliği sağlayacağı gibi Bakanlığında tahsilat oranlarında mutlak suretle olumlu sonuç doğuracaktır.”
29.11.2024
29.11.2024
29.11.2024
29.11.2024